ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΣΤΗΝ Ζ’ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΘΕΜΑ «Η ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ: ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ», ΘΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

  • «Πρόκειται για την πρώτη συστηματική επιστημονική συζήτηση πάνω στο θέμα της Βουλγαρικής Κατοχής, αλλά και γενικότερα στο ζήτημα της ενσωμάτωσης της Ανατολικής Μακεδονίας από το 1913 και έπειτα στον εθνικό κορμό, αλλά και στις προσπάθειες ανασυγκρότησης που ακολούθησαν μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν αυτές οι προσπάθειες»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Συνέντευξη τύπου για την η ζ’ Επιστημονική Συνάντηση «Η Δράμα και η Περιοχή της – Ιστορία και Πολιτισμός» με θέμα «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, παραχώρησαν ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Συνάντησης κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιώργος Ψαρράς και η Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Συνάντησης κ. Δήμητρα Πατρωνίδου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους Δραμινούς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία κατά την Επιστημονική Συνάντηση να γνωρίσουν πτυχές της τοπικής ιστορίας.

(Αναλυτικά το πρόγραμμα της Επιστημονικής Συνάντησης, τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και ο κατάλογος των συμμετεχόντων δημοσιεύονται στις σελίδες 12-13 της εφημερίδας)

 

«Δίνουμε τη δυνατότητα πάρα πολλοί συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να μάθουν την ιστορία του τόπου μας»

 

Στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Την Παρασκευή ξεκινάει η ζ’ Επιστημονική Συνάντηση “Η Δράμα και η Περιοχή της – Ιστορία και Πολιτισμός” με θέμα “Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση”.

Αναμφίβολα τέτοια συνέδρια αποτελούν έναν πολύτιμο θησαυρό για την ανάδειξη της Ιστορίας μας. Μέσα από αυτό το συνέδριο, λοιπόν, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιαστούν σημαντικοί επιστήμονες, που αναμφισβήτητα το έργο τους και η προσφορά τους είναι μεγάλη στην ιστορία στην περιοχή μας και θα δώσουμε τη δυνατότητα να παραβρεθούν σε αυτό το συνέδριο πάρα πολλοί συμπολίτες μας για να γνωρίσουν και να μάθουν την ιστορία του τόπου μας, που είναι σημαντική για τις δύσκολες μέρες που περνάει όλη η πατρίδα μας. Συγχρόνως θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες δύο αξιόλογους επιστήμονες και να τιμήσουμε για την προσφορά τους και το πλούσιο έργο τους άλλους δύο συμπολίτες μας».

 

«Πληθώρα εισηγητών και επιστημόνων κοσμούν το πρόγραμμα της Επιστημονικής Συνάντησης»

 

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Ψαρράς σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή ως Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας να υλοποιείται αυτό το συνέδριο στη Δράμα. Πρόκειται για τη ζ’ Επιστημονική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί κατά τις 16-17 και 18 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας». Όπως είπε «πληθώρα εισηγητών και επιστημόνων κοσμούν το πρόγραμμα της Επιστημονικής αυτής Συνάντησης», ενώ έκανε ονομαστική αναφορά στα μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής. Ακόμη, ο Ψαρράς ανέφερε ότι επίτιμοι δημότες θα ανακηρυχτούν οι Νάσος Βαγενάς και Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ενώ θα βραβευθούν οι ερευνητές κ.κ. Αθανάσιος Κάζης και Δημήτριος Πασχαλίδης. Τέλος ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία την κ. Δήμητρα Πατρωνίδου και απεύθυνε πρόσκληση προς όλους τους Δραμινούς να παραβρεθούν σε αυτό το σημαντικό γεγονός

 

«Υπάρχει ένα κενό στην ιστορική μελέτη, το οποίο έρχεται να καλύψει η ζ’ Επιστημονική Συνάντηση»

 

Η Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης κ. Πατρωνίδου αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Επιστημονικής Συνάντησης, η οποία έρχεται να καλύψει κενά στην ιστορική μελέτη. Συγκεκριμένα η κ. Πατρωνίδου επεσήμανε: «Το έτος 2018, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου σε όλη την Ευρώπη διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και επιστημονικές συναντήσεις, οι οποίες καλλιεργούν την υπεύθυνη μνήμη. Η Ανατολική Μακεδονία, στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918) ενεπλάκη στη δίνη των διεθνών εξελίξεων, κυρίως, όμως, στη διετία 1916-1918 βίωσε για δεύτερη φορά τη Βουλγαρική Κατοχή. Το παράδοξο είναι ότι η Κατοχή αυτή, το 1916-1918, δεν έχει αποτελέσει καθόλου αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και γενικώς ξεχάστηκε. Μπλέχτηκε μέσα στις συγκρούσεις και στις αντιφάσεις του Εθνικού Διχασμού και κρύφτηκε κάπως στις πτυχώσεις του παγκόσμιου γεγονότος, που αποτέλεσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Υπάρχει ένα κενό στην ιστορική μελέτη, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτόνομο ιστορικό επεισόδιο. Πρόκειται για μια νέα μεγάλη φάση του Μακεδονικού ζητήματος. Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η ζ’ Επιστημονική Συνάντηση. Πρόκειται για την πρώτη συστηματική επιστημονική συζήτηση πάνω στο θέμα της Βουλγαρικής Κατοχής, αλλά και γενικότερα στο ζήτημα της ενσωμάτωσης της Ανατολικής Μακεδονίας από το 1913 και έπειτα στον εθνικό κορμό, αλλά και στις προσπάθειες ανασυγκρότησης που ακολούθησαν μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν αυτές οι προσπάθειες.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι πέρα από τα καθαρά στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα, η συζήτηση αυτή θα φωτίσει πλευρές υγειονομικές, πολεοδομικές, εκπαιδευτικές και επίσης το πολύ σημαντικό ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που δέχτηκε η Ανατολική Μακεδονία για να ορθοποδήσει, καθώς και δύσκολα ζητήματα χειρισμού του τραύματος και της μνήμης, και ατομικά και συλλογικά – πολιτικά».

Ακόμη, η κ. Πατρωνίδου εξέφρασε τη χαρά της, καθώς θα φιλοξενηθούν «διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ελληνικής και διεθνούς, αλλά και σπουδαίοι ερευνητές και σπουδαίες ερευνήτριες, Ανατολικομακεδόνες κατ’ εξοχήν, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα». Επίσης μίλησε και για τις προσκλήσεις που στάλθηκαν σε Βούλγαρους ιστορικούς, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές, σημειώνοντας ότι μπορεί το πλήρωμα του χρόνου να μην ήρθε ακόμη, αλλά αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η κ. Πατρωνίδου δήλωσε: «Δεν πρέπει να παραλείψω το γεγονός ότι η Επιστημονική Επιτροπή, καθώς επιθυμούσε να δει πολύπλευρα αυτό το έτσι κι αλλιώς πολύπλοκο ζήτημα, απηύθυνε πρόσκληση και σε διακεκριμένος ιστορικούς της γείτονος χώρας, της Βουλγαρίας, που είναι γνωστό ότι ασχολούνται αυτή την περίοδο, οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν την πρόσκληση. Δεν ήρθε ακόμη το πλήρωμα του χρόνου. Θα έρθει πιστεύουμε για μια συζήτηση καθαρή πάνω στο τραπέζι».

Η κ. Πατρωνίδου ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της απευθύνοντας ευχαριστίες σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της Επιστημονικής Συνάντησης: «Ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, όπως αυτό της ζ’ Επιστημονικής Συνάντησης, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Πολλά εύγε αρμόζουν στο Δήμαρχο Δράμας, ο οποίος σε καιρούς χαλεπούς για τη χώρα μας, ανέλαβε να δεξιωθεί ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Εύγε επίσης αξίζουν στον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ και στους υπαλλήλους της ΔΕΚΠΟΤΑ, καθώς είχαν το συντονισμό όλης της οργάνωσης. Ξεχωριστά μπράβο ανήκουν στον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, γέννημα θρέμμα Δραμινό, διακεκριμένο πανεπιστημιακό δάσκαλο και ερευνητή, τον κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Χωρίς το επιστημονικό του κύρος και χωρίς το ερευνητικό του ήθος τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Φυσικά δεν σταματάει εδώ ο κατάλογος των ευχαριστιών. Τα μέλη της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής δούλεψαν ατέλειωτα και συστηματικά από αγάπη για τον τόπο τους και για το κάλο του τόπου τους. Ο Πρόεδρος, οι υπάλληλοι και οι τεχνικοί του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, αν δεν υπήρχαν, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Γιώργο Τσακμάκη, που θα αναλάβει το δύσκολο χρέος του τελετάρχη κατά την τελετή έναρξης και τέλος στον κ. Παύλο Αγγελίδη, που ήταν ανυπολόγιστη η βοήθειά του στην προετοιμασία της διοργάνωσης».