Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 125 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ

 

 

  • Μαζί του ο Ελληνικός Βυζαντινός Χορός «Οι Δομέστικοι» και η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας

Με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Α.Θ.Π. κ.κ. Βαρθολομαίου, μία ακόμη ιστορική αποστολή του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ με τον Ελληνικό Βυζαντινό Χορό «Οι Δομέστικοι» και την Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία πριν από λίγες μέρες.

Αφορμή για το ξεχωριστό αυτό ταξίδι στάθηκε η μουσικοχορευτική παράσταση «Ξενιτεμένο μου πουλί» για τα 125 χρόνια από την ίδρυση του Ζωγραφείου Γυμνασίου-Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, ανήμερα της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018. Την τιμητική πρόσκληση, έκανε ο ακούραστος και δημιουργικός Διευθυντής του Ζωγραφείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο οποίος είχε και την ευθύνη για τη διοργάνωση της συναυλίας. Τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τους συνεργάτες του συνόδευσαν 100 περίπου φίλοι προσκυνητές από τη Δράμα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, ο οποίοι έζησαν μοναδικές στιγμές συγκίνησης και κατάνυξης.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του ιστορικού Ζωγραφείου κοντά στην περίφημη οδό Ιστικλάλ και το ακροατήριο συγκινημένο χειροκροτούσε ασταμάτητα τον πολυτάλαντο Γρηγόρη και τους συνεργάτες του. Το Νίκο Δερμεντζή που έπαιξε κιθάρα, τη Στέλλα Τσιότσιου που έπαιξε βιολοντσέλο και την Κατερίνα Τετερινα που έπαιξε πιάνο και χόρεψε μαζί με τον Ιβάν Γιεγκόρωφ που έκανε τις χορογραφίες και επίσης χόρεψε. Υψηλή απόδοση είχαν και τα μέλη του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομεστικοι» και της Παραδοσιακής Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, που με τη συνέπεια και τη μεθοδικότητά τους κατάφεραν να αγγίξουν και να συγκινήσουν τις ψυχές του πολυπληθούς κοινού.

Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, η 100μελης αποστολή, που συνόδευσε τον Γρ

ηγόρη Παπαεμμανουήλ στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκε αρχικά την ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας, μετά από πρόσκληση του Σχολάρχου και Ηγουμένου αυτής Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, και ξεναγήθηκε στο Καθολικό της Μονής, στις αίθουσες διδασκαλίας, στην περίφημη Βιβλιοθήκη και στο Συνοδικο, από τον ευγενέστατο και πολυφίλητο μοναχό πατέρα Ιωαννίκιο. Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στη νήσο Πρίγκηπο, όπου και έγινε δεκτή με τιμές από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, ο οποίος συνοδεύονταν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο. Η ημέρα του Σαββάτου 1 Δεκεμβρίου, έκλεισε με τη συνάντηση του Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και της πολυμελούς συνοδείας του, με την ΑΘΠ, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον περικαλλέστατο Ναό της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου-Πέραν στην πλατεία Ταξίμ, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 70 χρόνια από της ιδρύσεως του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν. Στην εκδήλωση αυτή τα μέλη του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι» είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να μιλήσουν με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜΧΕ Παναγιώτη Νεοχωρίτη, τον Άρχοντα Λαμπαδάριο της ΜΧΕ Στέλιο Φλοικο, τον Άρχοντα Πρωτομάστορα της ΜΧΕ Σταμάτιο Κίσσα και τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της ΜΧΕ Δημοσθένη Παϊκόπουλο, ο οποίος τιμήθηκε από τον Πατριάρχη του Γένους για τα 80 χρόνια προσφοράς του στο Ιερό Αναλόγιο και στη Βυζαντινή Μουσική.

Το ιστορικό αυτό ταξίδι στη Βασιλίδα των Πόλεων, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το πρωί με την ψαλμώδηση του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομεστικοι» υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, στον περικαλλέστατο Ιερό Ναό της Παναγίας (Εισοδίων της Θεοτόκου) του Πέραν, μετά την ευγενική παραχώρηση των αναλογίων από τον Πρωτοψάλτη του Ναού Άρχοντα Αντώνη Παριζιάνο. Στις ιερές ακολουθίες χοροστάτησε και ιερούργησε ο πολυσέβαστος και καλλιφωνότατος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, ο οποίος και δεξιώθηκε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ολόκληρη την αποστολή.

Συγχαρητήρια αξίζουν στο τουριστικό γραφείο Κυριακίδης και στους ιδιοκτήτες του Μπάμπη, Λουΐζα και Κώστα Κυριακίδη, που διοργάνωσαν άψογα και αυτό το ταξίδι. Επίσης, συγχαρητήρια αξίζουν στον Μάκη Σεραφειμίδη για την τηλεοπτική και φωτογραφική κάλυψη. Την αποστολή συνόδευσε η Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας κ. Τούλα Σοουτλη, η οποία μετέφερε χαιρετισμό και αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της Προέδρου κ. Άννας Ντινάκη-Κονδυλάκη και των μελών του Δ.Σ. του ΛΕΔ, τόσο στον Διευθυντή του Ζωγραφείου Γιάννη Δεμιρτζόγλου όσο και στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.