Στη λίστα με τα best sellers του βιβλιοπωλείου Public μπήκε πρόσφατα το βιβλίο «Ψυχο-λογικές σχέσεις» του Δραμινού συγγραφέα Δημήτρη Φλαμούρη PhD.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Μάιο του 2017 και μέσα σε έξι μόλις μήνες εκδόθηκε η τρίτη του έκδοση. Η επιτυχία του βιβλίου βασίζεται, κατά τους αναγνώστες, στον εύληπτο τρόπο με τον οποίο θίγει θέματα της καθημερινότητας. Θέματα που όλους μας απασχολούν. Θέματα όπως:

-Γιατί πέφτω συνέχεια σε τέτοιου είδους άτομα;

-Του τα’ χω πει τόσες φορές του άντρα μου. Γιατί δεν αλλάζει;

-Έχω αλλάξει τόσους συντρόφους. Πότε θα βρω τον σωστό;

-Γιατί κολλάω και δεν μπορώ να πάρω μια απόφαση;

-Μα όλα εγώ πρέπει να τα κάνω επιτέλους;

-Πώς μπορώ να νιώσω την ευτυχία;

Κάθε κεφάλαιό του αποτελεί μια αυτοτελή ιστορία στην οποία δυο φίλοι ή φίλες συζητούν (συνήθως πίνοντας κρασί, γιατί και ο συγγραφέας έχει ένα ιδιαίτερο πάθος με αυτό) τα προβλήματά τους. Στους διαλόγους ο ένας από τους δυο γίνεται ο ψυχολόγος και έτσι προσφέρει μια βαθύτερη οπτική στα θέματα που όλους μας απασχολούν. Είναι γραμμένο σε καθημερινή γλώσσα, στη γλώσσα που όλοι μας συζητάμε και σκεφτόμαστε, και αυτό διευκολύνει την ταύτιση του αναγνώστη με τα όσα αναλύονται.

Το βιβλίο δίνει μια πολύ πρακτική και δομημένη ματιά σε θέματα τόσο συντροφικά αλλά και αυτογνωσιακά, καταφέρνοντας να βάλει σε τάξη στο μυαλό μας όσα μας απασχολούν και συχνά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε.

Η ψυχο-λογική προσέγγισή του συγγραφέα είναι σαφώς επηρεασμένη από τη δική του προσωπική ιστορία. Έχοντας σπουδάσει μαθηματικά και μετέπειτα με διδακτορικές σπουδές στα χρηματοοικονομικά εργάστηκε για χρόνια σε επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου και της Αθήνας. Δίδαξε επί σειράς ετών και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόσφατα τα παράτησε όλα και απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας από πανεπιστήμιο του Λονδίνου με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Ο Δημήτρης Φλαμούρης διατηρεί πλέον το δικό του blog (www.dimitrisflamouris.com) και πραγματοποιεί σεμινάρια πάνω σε θέματα Ευτυχίας, Άγχους και Σχέσεων.

Αυτό το ιδιαίτερο μείγμα της προσωπικότητας του συγγραφέα, ψυχολογίας και μαθηματικών, είναι εμφανές μέσα στις σελίδες του βιβλίου καθώς κατορθώνει να δώσει την πρακτική διάσταση των ψυχολογικών θεμάτων τα οποία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της συναισθηματικής μας ζωής. Έτσι έχει πετύχει να γίνει ο φίλος με τον οποίο περισσότεροι από χίλιοι αναγνώστες μέχρι στιγμής, έχουν επιλέξει μέσα από τις σελίδες του να βγουν για ένα κρασί και να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Τις μέρες των Χριστουγέννων τα βιβλία αποτελούν το καλύτερο δώρο για αυτούς που αγαπάμε. Πόσο μάλλον όταν σε ένα βιβλίο ένας δικός μας Δραμινός συγγραφέας έχει καταφέρει να γεφυρώσει με τόση επιτυχία δυο επιστήμες. Πόσο μάλλον όταν ένα βιβλίο μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν νόημα και πρακτικές απαντήσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.