Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Ν. ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

  • «Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ βελτιώνεται, μεγαλώνει, γίνεται πιο ευρύ, πιο συμπεριληπτικό, γίνεται πιο εξωστρεφές, ξεκινά καινούργιες συνεργασίες, εμπλουτίζει τον προγραμματισμό του»
  • Εκτός από τη Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ και η Κρατική Σχολή Κινηματογράφου θα έχει παράρτημα στη Δράμα
  • Σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο η τελετή λήξης

Ως υπόδειγμα περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής χαρακτήρισε τη Δράμα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» στο Δημοτικό Ωδείο. Ακόμη, ο κ. Γιατρομανωλάκης, αναπτύσσοντας ένα πυκνό πλέγμα παρεμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Δράμα, με αφορμή το Φεστιβάλ, μίλησε για τις δυνατότητες ανάπτυξης που δίνονται σε μια περιοχή της περιφέρειας μέσα από τον πολιτισμό.

Το φετινό 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπια, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ, στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία, ενώ οι ταινίες του προβάλλονται και διαδικτυακά. Συνολικά παρουσιάζονται 148 ταινίες από περισσότερες από 33 χώρες σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, με τη Δράμα να κινείται σε κινηματογραφικούς ρυθμούς, υπάρχει για το κοινό της διοργάνωσης και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Η τελετή λήξης της διοργάνωσης είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στο Δημοτικό Ωδείο.

Η τελετή έναρξης

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, το απόγευμα της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο. Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και φυσικά οι «οικοδεσπότες» της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Γιάννης Σακαρίδης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σακαρίδης καλωσόρισε το κοινό στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ και επεσήμανε πως «υποδεχόμαστε εδώ και 45 χρόνια τους καλύτερους σκηνοθέτες μικρού μήκους και τις ταινίες τους». Σχετικά με τη δημιουργία Κινηματογραφικής Σχολής από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ο κ. Σακαρίδης είπε πως «δόθηκε το πράσινο φως από το Υπουργείο Παιδείας και σε συνεργασία από τον Δήμο Δράμας, το ΕΑΠ και το Φεστιβάλ θα γίνουν όλες οι πρακτικές, τα εργαστήρια στη Δράμα». Ακόμη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε τρεις ανθρώπους, στον Υφυπουργό κ. Γιατρομανωλάκη «για τον ενθουσιασμό και την αγάπη που έχει σε αυτό το Φεστιβάλ, την αμεσότητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια στην επικοινωνία, αλλά πιο πολύ στην έμπνευση αλλά και πραγματοποίηση των υποσχέσεων και των σχεδίων», «στον ακούραστο Πρόεδρο του Φεστιβάλ Γιώργο Δεμερτζή για την εμπιστοσύνη στην καλλιτεχνική ομάδα, για την αδιάκοπη ενέργεια και το καθημερινό πολύ σημαντικό έργο που κάνει και ουσιαστικά είναι η ψυχή του Φεστιβάλ» και τέλος στον κ. Δημήτρη Παπαζόγλου, «ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ταυτότητά μας και ό,τι βλέπετε γύρω σας από πλευράς ντιζάιν, για τις ατέλειωτες ιδέες του και την τελειομανία του για την οπτική επικοινωνία».

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, στον χαιρετισμό του, είπε πως «το 45 Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, ατενίζει την επόμενη ημέρα με νέο πρόσωπο και νέα διάθεση». Όπως ανέφερε ο κ. Μαμσάκος, «η Δράμα αγαπά το Φεστιβάλ. Για όλους εμάς είναι κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας. Σήμερα ο θεσμός του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας βρίσκεται σε μια από τις πλέον δημιουργικές περιόδους του κι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σπουδαίας συλλογικής και συστηματικής προσπάθειας. Ο Δήμος μας επιδιώκει το Φεστιβάλ να διευρύνει στο μέγιστο την αποδοχή του τόσο στο επίπεδο της κοινωνίας των Δραμινών πολιτών, αλλά και σε σχέση με τους ανθρώπους της εθνικής και της παγκόσμιας κινηματογραφίας».

Σχετικά με το στρατόπεδο Ανδρικάκη και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανάδειξή του σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο, ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε: «Στόχος του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Δράμας και ΕΤΑΔ είναι η δημιουργία κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες που θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις του φημισμένου Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, παράρτημα της υπό σύστασης σχολής οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα».

Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος μίλησε και για τη Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ, λέγοντας πως «το κύρος του Φεστιβάλ είναι πολύ μεγάλο και διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς νέους δημιουργούς». «Με όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό φέραμε τις κινηματογραφικές σπουδές στη Δράμα», πρόσθεσε.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε πως βρίσκεται για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ και σημείωσε: «Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ βελτιώνεται, μεγαλώνει, γίνεται πιο ευρύ, πιο συμπεριληπτικό, γίνεται πιο εξωστρεφές, ξεκινά καινούργιες συνεργασίες, εμπλουτίζει τον προγραμματισμό του. Θεωρώ ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό του στο οποίο πιστέψαμε, πιστεύουμε -πιστεύω και εγώ ο ίδιος προσωπικά, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού- και πάνω στο οποίο στηριχτήκαμε και στηριζόμαστε προκειμένου πραγματικά αυτή την προσπάθεια να τη στηρίξουμε πέρα και πάνω από τις προγραμματικές υποχρεώσεις μιας προγραμματικής συμφωνίας».

Αναφερόμενος στο τι έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο για τη Δράμα και το Φεστιβάλ μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε πως μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου Ολύμπια με ένα ποσό που αθροιστικά φτάνει περίπου στο 1,5 εκ. ευρώ. «Στόχος είναι να αναβαθμιστούν για τις κανονικές, κύριες χρήσεις τους, αλλά φυσικά προφανώς μπορούν και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και για το Φεστιβάλ», πρόσθεσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Για το στρατόπεδο Ανδρικάκη, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού είπε πως μέσα στον ένα χρόνο από την πρώτη του επίσκεψη στον χώρο πέρυσι, έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες και «το έργο αυτό να προχωρήσει πολύ γρήγορα». Όπως επεσήμανε, οι μελέτες αφορούν και το αναπτυξιακό πλάνο και το πλάνο βιωσιμότητας που κάθε φορέας πολιτισμού πρέπει να έχει, καθώς «το θέμα δεν είναι να εξαγγέλλεις πράγματα ή να κόβεις έστω και μία κορδέλα, το θέμα είναι να δημιουργείς θεσμούς και να δημιουργείς υποδομές που θα μπορούν να αντέξουν σε βάθος χρόνου».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε ότι πέρα από τη Σχολή του ΕΑΠ, ιδρύεται και νέα σχολή, η οποία θα έχει παράρτημα στη Δράμα. Πρόκειται για την Κρατική Σχολή Κινηματογράφου, η οποία θα εστιάζει στα τεχνικά επαγγέλματα του κλάδου και είχε πρωτοπροβλεφθεί το 1981. «Με τη σχολή αλλά και με ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μιλάμε και για ένα αμιγώς εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους ανθρώπους οι οποίοι θα μπουν στην αγορά αυτή, αλλά και για ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης, βελτίωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους ήδη επαγγελματίες στον κλάδο», πρόσθεσε ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Ακόμη ο κ. Γιατρομανωλάκης είπε πως «αξιοποιούμε πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν μέσα από το Φεστιβάλ, όπως το Cinematherapy, και τις επεκτείνουμε όπου μπορούμε και πέρα από τα όρια της Δράμας και του Φεστιβάλ», ενώ στάθηκε και στην ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου με το Φεστιβάλ, με αυξημένο μάλιστα ποσό, καθώς θα είναι 600.000 ευρώ το χρόνο.

«Η Δράμα μέσω του Φεστιβάλ της και μέσω όλου αυτού του οικοσυστήματος, το οποίο σιγά σιγά οικοδομούμε με πυρήνα και αφορμή το Φεστιβάλ, αποτελεί παράδειγμα και υπόδειγμα αυτού που λέμε περιφερειακή πολιτιστική πολιτική. Το πώς δηλαδή μπορεί μια πόλη, μία περιοχή της περιφέρειας να αναπτυχθεί μέσα από τον πολιτισμό, από έναν κλάδο του πολιτισμού, και παράλληλα πως μπορεί αυτός ο κλάδος και να αναδειχθεί ο ίδιος και να δώσει πίσω στην πόλη, η οποία τόσο στενά έχει συνδεθεί μαζί του», επεσήμανε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Μάρκος Χολέβας και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, ο οποίος είπε πως στην δύσκολη εποχή που ζούμε το Φεστιβάλ στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως «ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι ανάσα ζωής. Είναι η δημιουργική δύναμη που φέρνει κοντά τους ανθρώπους όλου του πλανήτη».

Οι στιγμές που συγκίνησαν

Τιμητική βράβευση του Αχ. Κυριακίδη, συγγραφέα και μεταφραστή, σκηνοθέτη και σεναριογράφου

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο ο κ. Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας και μεταφραστής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο οποίος έχει συμμετάσχει κατά το παρελθόν με 11 ταινίες στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ενώ 4 φορές ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος. Μετά τη βράβευση του κ. Κυριακίδη προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινίας του «Αλληλουχία των κήπων», η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας το 1999.

Ακόμη το Φεστιβάλ τίμησε τη μνήμη του αείμνηστου Δραμινού ηθοποιού Ανέστη Βλάχου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου ένα χρόνο. Εκτός από τη συμβολική αναφορά στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στον εκλιπόντα ηθοποιό, προβλήθηκε και ένα απόσπασμα από την ταινία «Κιέριον» με την οποία ο Ανέστης Βλάχος απέσπασε βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της τελετής ο 9χρονος σολίστ – πιανίστα Στέλιος Κερασίδη, ο οποίος πραγματοποιεί καριέρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μάγεψε το κοινό.

Η παρουσίαση των προγραμμάτων του Φεστιβάλ και των κριτικών επιτροπών

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των προγραμμάτων του Φεστιβάλ, καθώς και των κριτικών επιτροπών τους.

Αρχικά, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Pitching Lab, με την υπεύθυνη του προγράμματος κα Βαρβάρα Δούκα να ανεβαίνει στη σκηνή με την Αντζέλικα από της ΗΠΑ, η οποία πριν από λίγα χρόνια πήρε το πρώτο βραβείο από το Pitching Lab και έχει ήδη ολοκληρώσει την ταινία της.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα έξι διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ, στα οποία συμμετέχουν 106 ταινίες. Πρόκειται για το Διεθνές Animation, το Short and Green, το Εθνικό Σπουδαστικό, το Διεθνές Σπουδαστικό, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Ελληνικό Διαγωνιστικό.

Ο Γ. Οικονομίδης και η Ν. Κοντογεώργη από την κριτική επιτροπή του προγράμματος Short and Green
Η Θ. Μπαζάκα και η Λ. Διβάνη, μέλη της κριτικής επιτροπής για το Εθνικό και το Διεθνές Σπουδαστικό
Η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού, Κ. Γιάνναρης, Ι. Μυλωνάς, Α. Δημοκίδης, Μ. Γιώτη και Μ. Γιαννάτου

Κατά την παρουσίαση του κάθε προγράμματος γινόταν αναφορά στους υπεύθυνους του κάθε προγράμματος, αλλά και στα μέλη των κριτικών επιτροπών. Μάλιστα όσα από τα μέλη ήταν παρόντα στην τελετή έναρξης ανέβαιναν και στη σκηνή. Συγκεκριμένα, η ηθοποιός κα Νάντια Κοντογεώργη και ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Οικονομίδης από την κριτική επιτροπή του προγράμματος Short and Green, η ηθοποιός κα Θέμις Μπαζάκα και η συγγραφέας κα Λένα Διβάνη από την κριτική επιτροπή του Ελληνικού και του Διεθνούς Σπουδαστικού, καθώς και η ηθοποιός κα Μαρκέλλα Γιαννάτου, η κινηματογραφίστρια και εικαστική καλλιτέχνης κα Μαρίνα Γιώτη, ο δημοσιογράφος κ. Άρης Δημοκίδης, ο σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του International Short Film Festival of Cyprus κ. Ιωακείμ Μυλωνάς και ο σκηνοθέτης κ. Κωνσταντίνος Γιάνναρης από την κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού, παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης.