Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη, σχετικά με τη λατομική δραστηριότητα στον Βώλακα, αλλά και με συγκεκριμένη αδειοδότηση λατομείου, έπειτα από σχετική επιστολή του Δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριου Ταμπουρίδη.
Όπως ανέφερε, στην τοποθέτησή του, ο κ. Νικολαΐδης, από την επιστολή του Δημάρχου Κάτω Νευροκοπίου προκύπτουν δύο ζητήματα, εκ των οποίων το πρώτο «αφορά συγκεκριμένη αδειοδότηση λατομείου, για την οποία υπάρχει έντονη αντίδραση από πλευράς Δήμου και τοπικής κοινωνίας». Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα που έθεσε με την επιστολή του ο κ. Ταμπουρίδης, «έχει να κάνει με τη μεγάλη εικόνα και γενικότερα το χωριό του Βώλακα». Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε: «Ήρθε η ώρα επιτέλους να ακούσετε την τοπική κοινωνία και να φροντίσετε για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής. Η υπόγεια εκμετάλλευση είναι ένα πάγιο αίτημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αρμονική συνύπαρξη των λατομικών επιχειρήσεων και των κατοίκων».
Ο Βουλευτής του Νομού Δράμας εξήγησε πως η κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης είχε ως σκοπό να κινητοποιηθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να επιδιώξει τη βέλτιστη δυνατή λύση. Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι η αρμονική συνύπαρξη» και πρόσθεσε: «Οι επιχειρήσεις με σεβασμό στο περιβάλλον να συνεχίσουν να παράγουν, προσφέροντας θέσεις εργασίας και οι κάτοικοι να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής τους. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί γραμμή ισορροπίας, αλλά αυτό δεν είναι και αδύνατο». Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε: «Κύριε Υπουργέ, διαβουλευτείτε με την τοπική κοινωνία και σεβαστείτε τους προβληματισμούς των κατοίκων. Συζητήστε με τις επιχειρήσεις, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης και ακούστε τις προτάσεις τους. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν στην περιοχή και γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα αλλά και το πώς μπορούν να βρεθούν λύσεις».
Απαντώντας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης χαρακτήρισε ως σοβαρή τοποθέτηση από πλευράς Δήμου την επιστολή, καθώς «σε αυτήν αναφέρεται ακριβώς η ανάγκη συνύπαρξης των λατομικών δραστηριοτήτων, που είναι πολύ σημαντικές για την τοπική οικονομία, αλλά και η αναγκαιότητα της τήρησης της νομοθεσίας, της περιβαλλοντικής κατ’ αρχήν, αλλά και της ισόρροπης ανάπτυξης και της μη υπερβολικής επιβάρυνσης». Για το ζήτημα της αδειοδότησης συγκεκριμένου λατομείου, ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε πως «σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική πτυχή θα εξεταστούν -εφόσον προχωρήσει ο Δήμος όπως έχει πει εδώ, σε προσφυγή που φτάνει σε μένα- με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τα όποια θέματα τεθούν στη συγκεκριμένη προσφυγή και ότι οι αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες θα λάβουν εντολή να κάνουν έλεγχο επί τούτου».
Γενικότερα, για το ευρύτερο ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης, ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο ο ίδιος ο Δήμος μαζί με τους μελετητές επεξεργάζεται, σημειώνοντας πως «στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου προφανώς θα μπορούν να διευθετηθούν και τέτοιου είδους θέματα χρήσεων. Μέχρις ότου συμβεί αυτό θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις όποιες νέες αδειοδοτήσεις. Στον βαθμό που αυτό είναι οικονομικά εφικτό προφανώς και εμείς επιδιώκουμε την υπογειοποίηση. Δεν είναι πάντα οικονομικά εφικτό. Αυτό που οπωσδήποτε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι να μην υπάρχει υπερβολική επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας. Αυτό ξέρετε δεν μπορεί πάντα να το προδιαγράψεις με μία νομοθεσία. Πολλές φορές πρέπει να παρεμβαίνεις και τοπικά ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και στην τοπική κοινωνία και να βρίσκεις με διάλογο μία κατάλληλη λύση».