Ο Βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε Ερώτηση για τις επικείμενες συγχωνεύσεις των Δημοτικών Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες.

Στην Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Υποδομών & Μεταφορών Χάρη Μαμουλάκη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα και Εσωτερικών Γιώτα Πούλου και συνυπογράφεται από άλλους 22 Βουλευτές, επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήδη από το 2020 μεθοδεύει τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) συμβάλλοντας ενεργά, εν καιρό μάλιστα ενεργειακής κρίση, στην αποδυνάμωση και όξυνση των προβλημάτων τους με επαπειλούμενη την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η Ν.Δ. για πολλοστή φορά έχει στραμμένο το βλέμμα στα κέρδη των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και όχι στην εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και στη ανάπτυξη».

Τονίζεται επίσης ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. ασκούν δραστηριότητα κοινής ωφελείας και δεν πρέπει να αφαιρεθεί το απολύτως ζωτικής σημασίας δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο, υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής αγαθό του νερού και ζητούνται απαντήσεις από τους συναρμόδιους Υπουργούς σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως εάν έχουν παραλάβει το προτεινόμενο σχέδιο συγχώνευσης παρόχων υπηρεσιών ύδατος από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) και τι προβλέπει, εάν θα προβούν στη συνένωση ΔΕΥΑ σε επίπεδο Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή Νομού, εάν θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια όπως πληθυσμιακά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά κ.ά. για τον τρόπο αναδιοργάνωσης των ΔΕΥΑ. Ερωτώνται επίσης εάν η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της την πρόταση μεταρρύθμισης της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ποιά σημεία της έχει ή σκοπεύει να ενσωματώσει στο σχέδιο της.