ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Ήρωας (μυθολογία) = Άνδρας ή γυναίκα που εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής ενός μύθου ή ενός θρύλου ή έπους που έχει ικανότητες μεγαλύτερες από εκείνες που έχει ο μέσος άνθρωπος με δυνάμεις σωματικές και διανοητικές και ψυχικές, ώστε να εκτελεί παράτολμες αγαθοεργές πράξεις με τις οποίες γίνεται γνωστός, π.χ. Ηρακλής, Αχιλλέας, Ιππολύτη κ.α.

Ήρωας (νεότερη ιστορία) = Αυτός που ξεχωρίζει για την ανδρεία του, που προβαίνει σε γενναία πράξη συχνά μέχρι σημείου αυτοθυσίας. Αψηφά οποιονδήποτε κίνδυνο προκειμένου να εκπληρώσει το χρέος του ή να υπηρετήσει την ιδεολογία του (και αφανείς ήρωες).

Ήρωας γίνεται με τον θάνατό του ο στρατιώτης την ώρα του καθήκοντος σε έναν πόλεμο, όπου δείχνει την ανδρεία του. Δηλαδή αυτός που πέθανε για την πατρίδα του στον πόλεμο (αυτό που είχε πει ο Υποσμηναγός Τουρούτσικας, όπως μας είπε ο πατέρας του στην TV για τον ποιον θεωρούσε ήρωα). Ήρωας λοιπόν αυτός που πολέμησε σαν λιοντάρι και όλοι αργότερα θα τον χειροκροτούν και θα τον τιμούν.

Συντετριμμένος = Αυτός που αισθάνεται βαθιά θλίψη για κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Λέξη που γίνεται υπερβολική, που δεν έχει νόημα, όταν κάποια άτομα ή και υψηλά ιστάμενοι λένε οι ίδιοι τους ή όταν δημοσιογράφοι τους προλογίζουν όταν υπάρξει δυσάρεστο γεγονός σε πολίτη, σε βαθμοφόρο, σε διοικητικό… Συντετριμμένος ο… τάδε… υψηλά ιστάμενος. Γεμάτος θλίψη ο… τάδε… υψηλά ιστάμενος. Με οδύνη ο.. τάδε… υψηλά ιστάμενος. Και όλοι αυτοί αμέσως μετά και μάλιστα στις κλειστές μικρές κοινωνίες μας τους βλέπουμε να χορεύουν και να διασκεδάζουν (έτσι είναι η ζωή).

Κυρίες, κύριοι, να ξέρετε πως η οικογένεια που έχασε τον άνθρωπό τους σίγουρα δεν σας θέλει δίπλα τους σκεπτόμενοι την υποκρισία, τις δημόσιες σχέσεις που κάνετε και φροντίζετε για απόκτηση ψήφων.

Η οικογένεια θέλει δίπλα της μόνο τους δικούς της ανθρώπους που θα κλάψουν και θα συμπονέσουν πραγματικά και όχι γιατί το λέει το πρωτόκολλο.

…Ήρωες με δώδεκα ζωές

Πυρ στην Αλαμάνα και φωτιά στον Γοργοπόταμο

…Αέρα στις κορφές για την Λευτεριά

με τραγούδια, όπλα και σπαθιά.