«Απορριπτικός ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εμμένει στην εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα που καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας»

 

Θρυαλλίδα στα θεμέλια της κοινωνίας, χαρακτήρισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος το γεγονός ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου περί τα 700.000 ακίνητα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. «Μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της ελληνικής κοινωνίας κινδυνεύει να αλλάξει χέρια γιατί ακόμη και για ενήμερα ή ρυθμισμένα δάνεια με την άνοδο επιτοκίων και δόσεων είναι αμφίβολο αν θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται», συμπλήρωσε, μιλώντας στη Βουλή, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ο μεγάλος καημός των funds πέρα από τις εκποιήσεις είναι να απαλλαγούν από την φορολογία και για αυτό θέλουν να υπαχθούν στον νόμο του 2003 και όχι στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2015», σημείωσε και πρόσθεσε με έμφαση: «Όταν καίγεται το σπίτι σου καλείς την πυροσβεστική. Η Κυβέρνηση έχει μία υποχρέωση: Να υιοθετήσει τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να παγώσει με ΠΝΠ τους πλειστηριασμούς ως τις εκλογές και στη συνέχεια ο ελληνικός λαός να αποφασίσει. Εδώ θα κριθούμε όλοι». Ο παριστάμενος Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, στις παρεμβάσεις του, απέρριψε ουσιαστικά την πρόταση εμμένοντας στην εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα που καταργεί κάθε προστασία στην πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Ο κ. Ξανθόπουλος επανέλαβε στη συνέχεια ότι η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, είναι μια συμβολική πράξη με σημαντικό ειδικό πολιτικό βάρος «για να δείξουμε ότι δεν νομιμοποιήσουμε μια Κυβέρνηση που βαρύνεται με το άγος των υποκλοπών οι οποίες έχουν διαπιστωθεί από την ΑΔΑΕ αλλά εκείνη κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα», όπως είπε. «Αντιπολιτεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν να είμαστε εμείς Κυβέρνηση. Αντιστρέφετε τους ρόλους και μάλλον κάνετε πρόβα για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές», υπογράμμισε με νόημα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ν/σ για ίση μεταχείριση των αναπήρων με επικαιροποίηση της ορολογίας των Κωδίκων, παρατήρησε πως δεν αρκεί η ονομαστική αλλαγή των όρων και των εξωτερικών στοιχείων της αναπηρίας. «Χρειάζονται πολιτικές με ουσιαστική αναφορά στα δικαιώματα των αναπήρων, με πολιτικές που θα έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο και μια συμπεριληπτική κοινωνία, όχι η επικοινωνιακή διαχείριση στην οποία αρκείται η κυβέρνηση», ανέφερε.

Ο κ. Ξανθόπουλος, μίλησε επίσης για τις ευθύνες της Κυβέρνησης που έχει καταστήσει ατελέσφορο το θεσμό της Νομικής Βοήθειας με τις εκκρεμότητες πληρωμών των δικηγόρων να υπερβαίνει την τριετία ενώ επεσήμανε ότι το ν/σ της Κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της δικαστικής συμπαράστασης των αναπήρων, ιδίως σε σχέση με την εκλογική νομοθεσία και το δικαίωμα τους να ψηφίζουν.

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης έκανε τέλος ειδικό μνεία στην απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού, αλλά και του Μ. Βολουδάκη από τη Ν.Δ. πριν λίγες μέρες, λέγοντας ότι θα λείψει ο τεκμηριωμένος πολιτικός λόγος και η μειλίχια στάση τους. «Δέσμευση μας στη μνήμη του Νεκτάριου είναι να συνεχίσουμε να τηρούμε τις παρακαταθήκες του και η προσπάθειά μας αυτή θα έχει αίσιο τέλος στις επόμενες εκλογές», ανέφερε.