ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΕΛΙΤΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, στις 11.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας

 

Στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη, «Μελίτη», το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας, πραγματοποιεί ημερίδα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, στις 11.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, με ομιλήτρια την πνευμονολόγο κ. Κυριακή Καμπουρίδου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ’ όσον σώζει στην κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

Για τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας ξεκινάει στους Δήμου μέλη του Δικτύου πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, με τον διακριτικό τίτλο «Μελίτη». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος, μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.