ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
- Προωθείται η ανακατασκευή της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα για να στεγάσει ΕΑΠ, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο
- Ν. Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: «Να σταματήσουμε να λέμε τη Δράμα ακριτική. Δεν είναι στην άκρη η Δράμα. Η Δράμα μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο κέντρο. Στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή»
- Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Η Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα αλλάζει την εικόνα μας, δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας, μας βγάζει από τη σκληρή αφάνεια, ουσιαστικά μας αναβαθμίζει»
- Β. Καρδάσης, Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου: «Το εγχείρημά μας έχει χαρακτήρα, έχει προοπτική, έχει στόχο και κυρίως έχει έμπνευση»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Δήμου Δράμας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων στη Δράμα υπέγραψαν στο Δημαρχείο Δράμας, την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Βασίλης Καρδάσης.
Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί και κινήσεις για την ανακατασκευή της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου επί της οδού Περδίκκα, καθώς ήδη χρηματοδοτείται από την εταιρεία Raycap η σχετική μελέτη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό η χρηματοδότηση της ανακατασκευής της Καπναποθήκης θα προέλθει από τη συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου, και των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ουσιαστικά, στόχος είναι η συστέγαση στο συγκεκριμένο κτήριο τόσο των δράσεων του ΕΑΠ, το οποίο θα δημιουργήσει και εργαστήρια στη Δράμα, οπότε θεωρείται απαραίτητη και η φυσική παρουσία των σπουδαστών, όσο και των δράσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο αναμένεται πλέον να στεγάζεται σε έναν κατάλληλο χώρο, έχοντας έτσι ιδιαίτερες προοπτικές για το μέλλον. Επίσης, από πλευράς Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προβλέπεται η δημιουργία στην Καπναποθήκη ενός Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου.
Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει την ίδρυση προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών και ελληνόφωνα και αγγλόφωνα, τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, συνεδρίων και εκθέσεων, τη συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς του τομέα των οπτικοακουστικών μέσων και την προσπάθεια ανάδειξης της Δράμας ως διεθνούς κέντρου κινηματογράφου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στις νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αίθουσες προβολής για τις δράσεις του Φεστιβάλ, αίθουσες διδασκαλίας, studio ήχου, μοντάζ, animation και γυρισμάτων για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, Κέντρο Κινηματογραφικών Ερευνών, Ψηφιακό Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Ταινιοθήκη, καθώς και χώροι αναψυχής, ενώ στο αίθριο προβλέπεται η λειτουργία θερινού κινηματογράφου.
Η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας έγινε σε σχετική τελετή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, όπου παραβρέθηκαν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, οι Δήμαρχοι Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης και Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, o Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού κ. Παναγιώτης Σκούτας, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Βασίλης Κοσμόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πολίτες.
Μιλώντας εισαγωγικά στην εκδήλωση και καλωσορίζοντας τους παριστάμενους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Είναι κορυφαία η στιγμή αυτή, γιατί το Φεστιβάλ θεωρώ ότι περνάει σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι μια στιγμή που περιμέναμε χρόνια, που παλεύαμε για αυτήν και που η συγκυρία έφερε τα πράγματα έτσι να αρχίσουν να πραγματοποιούνται οράματα πολλών ετών». Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί την «έναρξη συνέργειας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τη θέσπιση κινηματογραφικών σπουδών τα επόμενα χρόνια στην πόλη της Δράμας», υπογραμμίζοντας ότι «ειδικά για τις κινηματογραφικές σπουδές θα υπάρχει περίοδος εφαρμοσμένης μάθησης στην πόλη της Δράμας», καθώς και τη «δρομολόγηση ανακατασκευής του περίφημου του κτηρίου, της μεγάλης προίκας που έχει το Φεστιβάλ, καθώς από το 2000 αγοράστηκε από το Δήμο Δράμας, από τον τότε Δήμαρχο κ. Τζίμα». Μάλιστα, χαρακτήρισε ευτυχές γεγονός ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές είχαν ως μέλημά τους ήταν να βοηθήσουν το Φεστιβάλ.
Ο κ. Παπαδόπουλος ακόμη επεσήμανε ότι «τώρα πια η επίσημη Πολιτεία έρχεται να σταθεί δίπλα μας, αρωγός», προσθέτοντας ότι «η παρουσία του Υπουργού κ. Παππά δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο πόσο πολύ εκτιμάται το Φεστιβάλ και πόσο πολύ αναγνωρίζεται όλη η προηγούμενη δράση του και άρα εμπιστεύονται και τη μελλοντική του πορεία». «Η συνέργεια με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ήρθε ως αποτέλεσμα πολλών παράλληλων δράσεων που κάνουμε τόσα χρόνια και συγκεκριμένα των εκπαιδευτικών δράσεων» ανέφερε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ της Δράμας.
«Με ΦΕΚ θα ιδρύσουμε Παράρτημα στη Δράμα τις επόμενες ημέρες»
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Καρδάσης, στην αρχή της ομιλίας του, ουσιαστικά σύστησε το ΕΑΠ στο κοινό της εκδήλωσης. «Είμαστε ένα Πανεπιστήμιο με 45.000 φοιτητές. Ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας. Το μοναδικό Πανεπιστήμιο που υλοποιεί σπουδές με τη νέα τεχνολογία, δηλαδή σπουδές εξ αποστάσεως. Είμαστε ένα Πανεπιστήμιο που διαθέτει 40 προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακά και προπτυχιακά. Είμαστε ένα Πανεπιστήμιο με φοιτητές σε όλα τα μέλη της χώρας, γύρω στους 500 φοιτούν από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας. Είμαστε ένα Πανεπιστήμιο που στα 2 χρόνια μας, πέρα από ότι έχουμε υλοποιήσει 14 νέα προγράμματα, έχουμε δημιουργήσει εκδοτικό οργανισμό, Α.Ε. με μοναδικό μέτοχο το ΕΑΠ, με χαρακτήρα παραγωγής επιστημονικών εκδόσεων» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΑΠ και υπογράμμισε: «Τολμώ να πω ότι είμαστε το πιο σύγχρονο και το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».
Στη συνέχεα ο κ. Καρδάσης αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην ευόδωση της συνεργασίας του ΕΑΠ με το Δήμο Δράμας, ενώ στάθηκε στην ανταπόκριση του Βουλευτή κ. Καραγιαννίδη. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «η παρουσία μας εδώ έρχεται να βάλει τη σφραγίδα σε συζητήσεις που έχουν κρατήσει επί μήνες». «Η Δράμα έχει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα», καθώς «ήδη διαθέτει ένα brand name στη φιλοξενία του Κινηματογράφου» ανέφερε ο κ. Καρδάσης, ο οποίος σημείωσε: «Εμείς ερχόμαστε να το αξιοποιήσουμε αυτό και να του δώσουμε διεθνή προβολή».
Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ αναλύοντας τα επόμενα βήματα της συνεργασίας ανέφερε: «Εμείς με ΦΕΚ θα ιδρύσουμε Παράρτημα στη Δράμα τις επόμενες ημέρες». Ακόμη «θα διοργανώσουμε τους επόμενους μήνες Διεθνές Συνέδριο Κινηματογράφου και θα έχουμε μια σταθερή παρουσία με τη διοργάνωση δράσεων που θα αναφέρονται στον κινηματογράφο και στα οπτικοακουστικά μέσα». Επίσης, όπως είπε ο κ. Καρδάσης, «εμείς θα δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα –ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα μας βήματα- με διεθνείς δημιουργούς και ακαδημαϊκούς, με Έλληνες δημιουργούς και ακαδημαϊκούς, στην κατεύθυνση δημιουργίας των προγραμμάτων». Ειδικά για τα προγράμματα ανέφερε ότι θα είναι και ξενόγλωσσα και ελληνόγλωσσα και το ΕΑΠ στη Δράμα θα προσφέρει προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, διετείς και μεμονωμένες σπουδές (π.χ. μόνο μοντάζ ή μόνο ήχο). «Οι φοιτητές από όλο τον κόσμο θα περνάνε από τη Δράμα τη φάση της δουλειάς τους στα εργαστήρια. Δεν θα μπορεί δηλαδή κάποιος να φοιτήσει, αν δεν περάσει από τη Δράμα» υπογράμμισε ο κ. Καρδάσης. Όπως σημείωσε «ευελπιστούμε στην παρουσία ενός Νορβηγού, ενός Γιαπωνέζου, ενός Βούλγαρου, ενός Σέρβου, ενός Αθηναίου», ενώ σε αυτούς που «μας είπανε ότι είναι μακριά η Δράμα», η απάντηση που έδωσε ήταν ότι «είναι πολύ κοντά για την Ευρώπη». Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Το εγχείρημά μας έχει χαρακτήρα, έχει προοπτική, έχει στόχο και κυρίως έχει έμπνευση».
«Η Δράμα εξελίσσεται, προοδεύει, αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της 7ης Τέχνης»
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος στην ομιλία του αρχικά καλωσόρισε το κοινό «σε μια ιδιαιτέρως σπουδαία στιγμή για την πόλη μας, για την περιοχή μας, για τη Δράμα, τη Δράμα του πολιτισμού, την πρωτεύουσα των Μικρομηκάδων».
Στη συνέχεια ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Έχουμε την τιμή να ανακοινώσουμε την έναρξη της συνεργασίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, καθώς και τη δρομολόγηση χρήσεως της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου, στην οδό Περδίκκα. Σήμερα, έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε στη Δράμα τη Σχολή Κινηματογράφου του Ανοικτού Πανεπιστημίου και το Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο. Είναι αλήθεια ότι επί σειρά ετών απαίτηση των Δραμινών ήταν η συνεργασία με φορείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για να μιλήσω ωμά και ξεκάθαρα, οι Δραμινοί χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε Πανεπιστημιακές Σχολές.
Η Δράμα διακρίνεται για το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων. Διακρίνεται για τις τέχνες και τα γράμματα. Παρόλα αυτά είμαστε από τις ελάχιστες περιοχές που δεν διαθέτουμε Πανεπιστήμιο. Το παράρτημα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Καβάλα, που σίγουρα είναι ένα σπουδαίο γεγονός, δεν ικανοποιεί το αίτημα όλων μας για ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στη Δράμα.
Το όνειρο όλων μας γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Παίρνει σάρκα και οστά. Η Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα αλλάζει την εικόνα μας, δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας, μας βγάζει από τη σκληρή αφάνεια, ουσιαστικά μας αναβαθμίζει. Η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στην ελληνική, αλλά και στην αγγλική γλώσσα, αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο Κέντρο των Κινηματογραφικών Σπουδών της Ελλάδας, γίνεται συγχρόνως και σημείο αναφοράς των Κινηματογραφικών Σπουδών διεθνώς. Η πόλη της Δράμας μετατρέπεται σε διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου και αναδεικνύεται ως πόλος έλξης για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των τεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο».
Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναβαθμίζεται η οικονομική, η εμπορική, η βιοτεχνική, η βιομηχανική και η τεχνολογική ζωή της περιοχής μας, με πολλαπλά οφέλη τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Αλλάζει ουσιαστικά η καθημερινή ζωή των συνδημοτών μας.
Θα μου επιτρέψετε, όμως να δηλώσω την ευγνωμοσύνη μου στους Δραμινούς συμπολίτες μου, γιατί κατά πολύ όλα αυτά οφείλονται στην αγάπη των Δραμινών να στηρίξουν ακόμη και σε δύσκολες εποχές, έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Αναφέρομαι στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο από την ίδρυσή του το 1978 έχει συμβάλει στο έπακρον στην προαγωγή και διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου και ειδικότερα της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συνδράμει στην ανάπτυξη του πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κινηματογραφιστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Βέβαια, οφείλω να σταθώ στο γεγονός ότι πέρα από την υποστήριξη του Δήμου μας και του Υπουργείου Πολιτισμού έχει δεχθεί φέτος 300.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και θα λάβει επιπλέον 1.000.000 ευρώ για 3 χρόνια για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις και αυτό οφείλεται στην προσπάθεια του Βουλευτή μας Χρήστου Καραγιαννίδη, αλλά και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, στον κ. Αλέξη Χαρίτση. Εξάλλου, θέλω να γνωρίζετε, το Φεστιβάλ πρέπει να υποστηρίζεται από όλους, γιατί είναι γνωστό παγκοσμίως, διαφημίζει τον πολιτισμό και την Ελλάδα και οι συνδημότες μου είναι υπερήφανοι γι’ αυτό.
Είναι γεγονός ότι η αγάπη και το μεράκι των Δραμινών για την 7η Τέχνη αποτυπώνεται περίτεχνα σε αυτόν τον μεγάλο θεσμό για την περιοχή μας. Η Δράμα φωτίζει και φωτίζεται από τη λάμψη του Κινηματογράφου. Και σήμερα έχουμε ένα ακόμη λόγο να φωτίζεται η Δράμα. Η συνεργασία μας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου και Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου, η αναβάθμιση της Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα με την μελέτη από την εταιρεία Raycap, επιβεβαιώνουν όλα αυτά τα γεγονότα ότι η Δράμα αλλάζει σελίδα.
Η Δράμα εξελίσσεται, προοδεύει, αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της 7ης Τέχνης. Σήμερα όλοι οι Δραμινοί έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι.
Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, που υποστήριξε έμπρακτα αυτή μας την πρωτοβουλία και θεωρώ ότι έχουμε κάνει έναν πολύ καλό φίλο και σύμμαχο της Δράμας σε όλες αυτές τις προτεραιότητες που θέτουμε στα τόσα χρόνια αφάνειας που έχει περιέλθει ο Νομό μας, τον Βουλευτή Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, ο οποίος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αγωνίστηκε για αυτή τη συνεργασία, έδωσε ώθηση σε κάθε ενέργεια και ειλικρινά του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Βασίλη Καρδάση, έναν ξεχωριστό άνθρωπο, υπερασπιστή της υπαίθρου, που αγκάλιασε τη Δράμα και την ιδέα για την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστη Τερζή, που στέκεται αρωγός σε κάθε δράση του Φεστιβάλ, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, που πραγματικά η συνεργασία μας είναι άριστη και αποφέρει καρπούς προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας, τον Καλλιτεχνικό μας Διευθυντή κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, που είναι εμπνευστής σε πολλές ενέργειες του πολιτισμού και έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην υλοποίηση αυτού του στόχου που σήμερα ανακοινώνουμε δημόσια, την εταιρεία Raycap και προσωπικά τον κ. Αποστολίδη, που δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας με τη χρηματοδότηση της μελέτης της Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα και μάλιστα έχει οριστεί και ένα από τα καλύτερα τεχνικά γραφεία των Αθηνών για να συντάξει αυτή την μελέτη και τέλος όλους όσους συνέδραμαν σε αυτήν τη συνεργασία.
Κλείνοντας οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πραγματικά συγκινημένος, γιατί ο τόπος μου, ο ευλογημένος τόπος μου, η ακριτική Δράμα, παύει να είναι ξεχασμένη και της προσφέρεται αυτό που δικαιούταν χρόνια τώρα, με την Σχολή Κινηματογράφου».
«Ξεχωριστή πολλαπλασιαστική σημασία η συγκρότηση της Σχολής και του Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου»
Στην ομιλία του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς εξέφρασε αρχικά τη χαρά του γιατί πρόκειται για «μια πρωτοβουλία αγκαλιασμένη από την τοπική κοινωνία». Όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτός είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας, γιατί όσο και να το είχε στο μυαλό του ο Δήμαρχος, όσο και να με “εκβίαζε” ο Καραγιαννίδης με τον Καρδάση για να έρθω στη Δράμα, όσο κι αν είχε καημό ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, εάν η τοπική κοινωνία δεν πίστευε σε αυτή την μεγάλη και μοναδική δυνατότητα, θα κάναμε όλοι μαζί μια τρύπα στο νερό».
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «υπάρχει και η αποφασιστικότητα και κυρίως αναδεικνύεται ένα πρότυπο λειτουργίας της διοίκησης αυτή τη στιγμή», επισημαίνοντας ότι «και η Κυβέρνηση και η Αυτοδιοίκηση και ο τοπικός Βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η επιστημονική κοινότητα της χώρας και το Φεστιβάλ ενώνουν δυνάμεις με τη ξεχωριστή συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να γίνει κάτι πραγματικά που μπορεί να ξεχωρίσει».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ακόμη σημείωσε: «Θέλω να παρακαλέσω να σταματήσουμε να λέμε τη Δράμα ακριτική. Δεν είναι στην άκρη η Δράμα. Η Δράμα μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο κέντρο. Στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το ΕΑΠ ως θεσμό ευέλικτο και αποτελεσματικό» και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει η συγκρότηση μιας Σχολής Κινηματογράφου, ενός Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου στην πόλη, όπου κάθε φοιτητής που υπηρετεί αυτό τον κλάδο της επιστήμης να περνάει από εδώ και να δίνει ζωή και οικονομική δραστηριότητα, αλλά και ξεχωριστό χρόνο». Όπως είπε «έχει ξεχωριστή πολλαπλασιαστική σημασία η συγκρότηση αυτής της Σχολής, αυτού του Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου. Ενός Κέντρου που θα μπορεί και ο λαός της Δράμας να πηγαίνει και να παίρνει στοιχειώδεις και βασικές και ψηφιακές δεξιότητες, όπου οι φοιτητές θα μπορούν να εκπαιδεύονται στο αντικείμενο του κινηματογράφου, του animation, του post – production, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγής και έχουμε πραγματικά ξεχωριστή δυναμική και ανθρώπινο δυναμικό».
«Βλέπω εδώ ανάμεσά σας ανθρώπους που πιστεύουν στον τόπο τους. Ανθρώπους που έχουν βαθιά πίστη ότι δεν έχετε τίποτα να ζηλέψετε από γειτονικές πόλεις. Αυτό νομίζω είναι που μπορεί να παρακινήσει και την πολιτική ηγεσία και την αυτοδιοίκηση και τους πάντες, ούτως ώστε να είμαστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί, να κάνουμε γρήγορα τα βήματα για να “κλειδώσουμε” τη χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Τη σημερινή πρωτοβουλία και τη συνυπογραφή θα μπορούμε στο πολύ εγγύς μέλλον να τη θυμόμαστε ως μια ημέρα τομή για το πώς κινήθηκαν τα πράγματα, καθώς η χώρα μας, αλλά και η Δράμα μαζί, βγαίνει από αυτή την κρίση».
Στην ομιλία του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε ειδική αναφορά και στις «λευκές περιοχές», χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, του Νομού. Ήδη, επεσήμανε, εξήντα οικισμού στο Νομό Δράμας είναι στην πρώτη φάση του έργου, ενώ μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μέσα στον Ιούνιο, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του προγράμματος.
Στην εκδήλωση σύντομες τοποθετήσεις έγιναν και από το Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη και τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Βασίλη Κοσμόπουλο.
Ο κ. Καραγιαννίδης επεσήμανε ότι «ήμασταν από την αρχή σίγουροι ότι η προσπάθεια θα καταλήξει όχι σε επιτυχία, αλλά σε μία έναρξη ενός στόχου που βάλαμε. Σήμερα το ταξίδι ξεκινά» και πρόσθεσε: «Να είμαστε σίγουροι ότι η Δράμα στον κινηματογράφο θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο. Για αυτό ενωμένοι να πάμε στο επόμενο βήμα, που είναι η δημιουργία του κτηρίου της Περδίκκα».
Ο κ. Πατακάκης έκανε λόγο για «σημαντική μέρα» και υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια αυτή δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μια δύσκολη περίοδο», «ιδιαίτερα σε ένα Νομό που αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και υψηλή ανεργία». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πιστεύω αυτή η προσπάθεια θα είναι ένα πρώτο βήμα για να βγει η Δράμα από την απομόνωση».
Τέλος, ο κ. Κοσμόπουλος επεσήμανε ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει «πρώτιστη μέριμνα την ανάδειξη νέων κινηματογραφιστών» και το «πιο πρόσφορο μέσο η μικρού μήκους ταινία». Σημείωσε πως η συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας ήταν και συνεχίζει να είναι πολυετής και πολυεπίπεδη. «Εμείς επενδύουμε δυναμικά στη μικρή μήκους ταινία και ταυτόχρονα στηρίζουμε το Φεστιβάλ Δράμας», ανέφερε. Ακόμη, τόνισε ότι μέσα από τις διεθνείς επαφές του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με τα αντίστοιχα Κέντρα της Ανατολικής Ευρώπης θα εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος ως προς τη διεθνή του προβολή, ενώ ευχήθηκε την ταχύτερη υλοποίηση.