Η συζήτηση για την Ονειρούπολη, τον πολιτικό απολογισμό της προηγούμενης διοργάνωσης, αλλά και την προοπτική του θεσμού απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου. για περίπου δύο ώρες. Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη συνεδρίαση εισήχθη προς συζήτηση το θέμα του οικονομικού απολογισμού της πρόσφατης διοργάνωσης, όμως παρατάξεις της αντιπολίτευσης («πόλη+ζωή», «Project για τη Δράμα» και Αυτοδιοίκηση Πολιτών») αποχώρησαν, καθώς από τη συνεδρίαση απουσίαζε, λόγω νόσησης με Covid-19, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος. Τελικά το θέμα συζητήθηκε, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μαμσάκος έλαβε πρωτοβουλία για να υπάρξει ξεχωριστή συζήτηση για την Ονειρούπολη σε επόμενη συνεδρίαση.

Εισηγητές από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, σχετικά με τον απολογισμό της διοργάνωσης, και ο νυν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, σχετικά με το μέλλον του θεσμού. Για το θέμα υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις, κυρίως από Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καλλινικίδης ανέφερε πως η Ονειρούπολη, μετά την αναγκαστική διακοπή το 2020, επέστρεψε με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και δικαιώθηκε η επιλογή να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Όπως είπε, η κίνηση στη Δράμα ήταν αυξημένη την εορταστική περίοδο, γεγονός που προκύπτει από δηλώσεις επαγγελματιών που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση. Ακόμη, ο κ. Καλλινικίδης επεσήμανε πως δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην επικοινωνιακή προβολή της εκδήλωσης και για αυτό υπήρξαν 25 συνδέσεις με τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας και πάρα πολλά δημοσιεύματα. Τέλος ο κ. Καλλινικίδης ανέφερε πως «προσβλέπουμε σε ολική επαναφορά με τα καλύτερα δυνατά δεδομένα», εφόσον συνεχιστεί η ίδια υγειονομική κατάσταση.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή, κατηγορώντας την για γενικευμένη απαξίωση του θεσμού. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως μετά από σχεδόν δύο θητείες της ίδιας διοίκησης, η συζήτηση για την Ονειρούπολη αφορά εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνοντας πως απαιτούνται μεγάλες αλλαγές. Επίσης υπήρξαν αναφορές για αναθέσεις που αποσκοπούσαν σε βόλεμα ημετέρων, ενώ εκφράστηκε η ανησυχία ότι θα χαθούν ακόμη δύο διοργανώσεις, όσο παραμένει η ίδια Δημοτική Αρχή.

Ο κ. Τάσσου στην εισήγησή του είπε πως η Ονειρούπολη αντί να είναι ένας θεσμός που ενώνει δυνάμεις, προκαλεί τσακωμούς τόσο πριν όσο και μετά από κάθε διοργάνωση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προκαλεί προβλήματα. Επίσης, ο κ. Τάσσου μίλησε και για αντίστοιχες διοργανώσεις άλλων περιοχών, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως είπε, στον Βόλο έγινε απευθείας ανάθεση 157.000 ευρώ, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, ενώ στα Τρίκαλα ο προϋπολογισμός της αντίστοιχης εκδήλωσης είναι 600.000-700.000 ευρώ, με εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, καθώς ακολουθούνται πρότυπα λειτουργίας ανώνυμης εταιρείας. Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας επεσήμανε πως απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση τόσο της μετεγκατάστασης της Ονειρούπολης όσο και της σύστασης ενός φορές που θα αναλάβει τη διοργάνωσή της. Ακόμη, ο κ. Τάσσου ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες που έχουν γίνει ήδη από την πλευρά του και αφορούν την καταγραφή των υλικών και τη σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας της διοργάνωσης.

Για το θέμα της Ονειρούπολη τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος, μιλώντας σε ενωτικό κλίμα, ανέφερε πως υπάρχουν άλλα θέματα στα οποία μπορούν να εκφραστούν διαφωνίες, όμως για το θεσμό της Ονειρούπολης οι πολίτες «μας θέλουν ενωμένους και όχι διχασμένους». Όπως είπε, «από καρδιάς όλοι μας θέλουμε να πετύχει αυτός ο θεσμός», ο οποίος έδωσε πνοή, έφερε ανάπτυξη και στήριξε τις επιχειρήσεις της Δράμας. Επίσης, σχολιάζοντας την πρόταση που κατατέθηκε από την παράταξη «Project για τη Δράμα», για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού φορέα ή μιας αναπτυξιακής εταιρείας που θα αναλάβει τη διοργάνωση της Ονειρούπολης, σημείωσε πως είναι σύμφωνος, όμως επειδή δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να επιτευχθεί αυτή τη χρονιά, μπορεί τουλάχιστον να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο.