ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

Λήψη πρωτοβουλιών για τον συντονισμό όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της Π.Ε. Δράμας σε κοινή δράση αποτροπής τυχόν κατάργησης ή περαιτέρω υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Δράμας

 

 

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 18 Απριλίου 2022. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν συνολικά 18 (11 τακτικά και 7 έκτακτα) και η διάρκεια της συνεδρίασης άγγιξε περίπου τις 6 ώρες. Από τα θέματα που απασχόλησαν το σώμα ξεχώρισαν η συζήτηση για πιθανή κατάργηση του Πρωτοδικείου Δράμας, η λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλήφθηκαν λόγω της πανδημίας και η Ονειρούπολη, καθώς συζητήθηκε ο πολιτικός απολογισμός της διοργάνωσης και η προοπτική του θεσμού.

 

Στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας για το Πρωτοδικείο

 

Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Δικαιοσύνης στο Νομό Δράμας, μέσω της συγχώνευσης του Πρωτοδικείου Δράμας με Πρωτοδικείο γειτονικού Νομού, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση. Επίσης παραβρέθηκαν και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου κα Κατερίνα Τσακιρίδου και κα Ειρήνη Μπακοπούλου. Το σχετικό αίτημα για συζήτηση του θέματος από το σώμα κατατέθηκε από την παράταξη «πόλη+ζωή».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πούλιος ανέφερε ότι είναι καλύτερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν, προσθέτοντας πως από το 2014 σε προφορικό επίπεδο υπάρχει μια υφέρπουσα ατμόσφαιρα περί σχεδίου συγχωνεύσεων δικαστικών σχηματισμών. Ακόμη, ο κ. Πούλιος έκανε γνωστό πως στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας ανέφερε πως ο ανασχεδιασμός του δικαστικού χάρτη της χώρας εντάσσεται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου είναι η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο χρονικός ορίζοντας των αλλαγών είναι το 2025.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας έκανε μια ιστορική αναδρομή σε πρόσφατα γεγονότα σχετικά με την αντιμετώπιση που είχε η Δικαιοσύνη στην περιοχή μας. Όπως είπε, το 2014 καταργήθηκαν 3 Ειρηνοδικεία, μεταξύ των οποίων και αυτό του Κ. Νευροκοπίου, το οποίο κανείς δεν περίμενε ότι θα καταργηθεί. Καταργήθηκε επίσης η μεταβατική έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Καβάλας στη Δράμα, παρόλο που το κόστος για το δημόσιο ήταν ελάχιστο. Τέλος, το 2015 από τις τρεις οργανικές θέσεις Εισαγγελέων στη Δράμα καταργήθηκε η μία, παρόλο που είναι απαραίτητη ενόψει της λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο.

Ο κ. Πούλιος εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο οι αλλαγές στους δικαστικούς σχηματισμούς όλης της χώρας να γίνουν με αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Επιπλέον, πρόσθεσε, πως η ανησυχία επιτείνεται με βάση όσα έχουν συμβεί από το 2014 και μετά. Επιπλέον ο κ. Πούλιος σημείωσε πως η ίδια ανησυχία επικρατεί στους 60 περιφερειακούς Δικηγορικούς Συλλόγους όλους της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας τόνισε πως είναι υποχρέωση όλων των θεσμικών φορέων του Νομού Δράμας όχι μόνο να πάρουν θέση, αλλά και να ενημερώσουν σχετικά με τις ενέργειες που προτίθενται να προβούν, αν ένα σχέδιο υποβάθμισης της Δικαιοσύνης στη Δράμα υλοποιηθεί. Όπως είπε, όταν το 2014 ανέλαβε την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου, ο σύλλογος είχε ιστορία 100 ετών και πλέον έχει φτάσει στα 108. «Ανέλαβα έναν Δικηγορικό Σύλλογο, δεν παραδώσω παράρτημα Δικηγορικού Συλλόγου», υπογράμμισε ο κ. Πούλιος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και από Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και την εναντίωσή τους σε κάθε ενδεχόμενο υποβάθμισης των δικαστικών σχηματισμών με έδρα τη Δράμα.

Όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η ενδεχόμενη συγχώνευση του Πρωτοδικείου δεν δημιουργεί πρόβλημα στους δικηγόρους, αλλά συνολικά σε όλους τους πολίτες του Νομού, ακόμη και σε αυτούς των περιφερειακών Δήμων, καθώς θα αναγκάζονται να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα για την απόδοση Δικαιοσύνης. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πούλιος, αν και είναι σχετικά δύσκολο να υποβαθμιστεί το μοναδικό Πρωτοδικείο ενός Νομού, ο ίδιος δεν θεωρεί απίθανο αυτό το ενδεχόμενο. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και ευρύτερες αναφορές για την υποβάθμιση του Νομού Δράμας, αλλά και ειδικότερα για τον τομέα της Δικαιοσύνης, όπου οι παλαιότεροι σχεδιασμοί για ίδρυση Εφετείου στη Δράμα δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Το κλίμα που καταγράφηκε για το θέμα του Πρωτοδικείου ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο να βρίσκεται σε εγρήγορση και να μην υπάρχει εφησυχασμός ακόμη και σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το Πρωτοδικείο, γιατί είναι το μοναδικό σε ολόκληρο Νομό. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου για έκδοση σχετικής απόφασης. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κατά της επιχειρούμενης υποβάθμισης και συρρίκνωσης των δικαστικών σχηματισμών της Δράμας και θεωρεί ότι οποιαδήποτε τυχόν κατάργηση ή περαιτέρω υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Δράμας βρίσκει εντελώς αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το οποίο προτίθεται να λάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες συντονισμού όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της Π.Ε. Δράμας σε κοινή δράση αποτροπής οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας».