ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Εξουσιάζω = κυβερνώ, εξουσία = δικαίωμα που έχει κάποιος να ενεργεί κατά τη θέλησή του ή κατά ορισμένο τρόπο, πάνω από στην δική μας θέληση και με μια νόμιμη επιβολή «εν ονόματι του λαού», όμως αυτό θα ‘χει μια αληθοφάνεια. Εξουσία είναι η ισχύς, δύναμη, κυριαρχία, έλεγχος, επιρροή, εκπλήρωση στόχων του διοικούντα.

Η εξουσία και η με κάθε τρόπο παραμονή σ’ αυτήν δείχνει άτομο που έχει αυτοσκοπό της ζωής του την εξουσία. Δείχνει εμμονή, αλαζονεία, υπεροψία, έπαρση και ότι έχει κάνει υπερτίμηση του εαυτού του. Όλα αυτά μπορεί να του έχουν γυρίσει και «μπούμερανγκ» και να ‘ναι στο περιθώριο. Και νάτος πάλι ενώ έχει δηλώσει πως εγκατέλειψε την πολιτική ή τον έχουν εγκαταλείψει να εμφανίζεται και πάλι, διεκδικώντας θέση στο πολιτικό προσκήνιο. Ή να θέλει να εμφανίσει στην πολιτική δικό του άτομο. Έτσι θα μπορεί και πάλι να ελέγχει, αφού άλλωστε γνωρίζει τα «κατατόπια», διασυνδέσεις, πελατειακή βάση, όφελος κλπ. Όμως να πρέπει να υπάρχει ηλιακή ανανέωση, άτομα νέα που δεν ξέρουν τα «κόλπα» και όσο για την εμπειρία θα την αποκτήσουν. Μακάρι να μπει και όριο ηλικίας για τις υποψηφιότητες και όχι στην πολιτική πάνω από 2 τετραετίες στον καθένα. Έτσι για να μην είναι σπορ χωρίς κανόνες η εξουσία. Το κυνήγι της εξουσίας δείχνει φιλοδοξίες, δείχνει άτομο που θέλει να ηγείται ή να τιμωρήσει κάποιους που τον προκάλεσαν ή δεν συμφωνούσαν μαζί του. Ο λαός μας αυτούς πρέπει να τους απομονώσει, αφού του έχεις δοκιμάσει, γιατί εκ των υστέρων να μας κάνουν μάθημα;

Το «άρχειν ήδιστον» (Αριστοτέλης). Δηλαδή το να ασκείς εξουσία είναι υπέρτατη ευχαρίστηση. Και το πάθος να σώσεις τον κόσμο είναι σχεδόν πάντα το προσωπείο του πάθους να τον εξουσιάσεις. Γι’ αυτό ξαναθέλουν να εμφανιστούν ως «σωτήρες – πολιτικοί» κριτικάροντας μάλιστα τους νυν, επειδή έχουν ισχυρό παρακρατικό λόμπι και σχέσεις με Μ.Μ.Ε. και δαπανούν ώρες για δημόσιες σχέσεις. Έχουν χρήματα για προεκλογικό αγώνα και προβολή με επιχειρηματική ελίτ ή με γάμους γνωστούς, έχουν επιτελείο συμβουλάτορες με αμοιβή ή υπόσχεση θέσεων φυσικά. Δείχνουν φωτογραφίες με αντιπάλους και ξένους ηγέτες, στέλνουν μηνύματα, μιλούν για τον λαό και τα προτερήματά του: ο σοφός λαός, ο ένδοξος λαός, ο βασανισμένος λαός και τρέχουν σε πανηγύρια, γιορτές, μνημόσυνα, διαλέξεις, που σε μια μέρα μπορεί να εμφανιστούν σε 4 διαφορετικές εκδηλώσεις.

Κανένας αποχαιρετισμός στον κόσμο δεν είναι τόσο βαρύς, όσο ο αποχαιρετισμός της δύναμης της εξουσίας (Ταλεϋράνδος). Δυστυχώς ο λαός ψηφίζει με το θυμικό (συναίσθημα) και όχι με τη λογική του. Αυτό πάντα λένε συνέβαινε και θα συμβαίνει.

Όχι λοιπόν, ο λαός δεν πρέπει να θέλει επιστροφή στο παλιό περιβάλλον. Θέλει νέους πολιτικούς με έργα και πράξεις. Ας δώσουμε όλοι μας τη δυνατότητα αυτή σε άτομα που δεν έχουν εκτεθεί.