ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας, για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή διάφορα που λέγονται, και από θεσμικούς φορείς, για την κατάσταση του ΓΝΔ, ειδικά για τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καλό είναι να θυμηθούμε μερικά πράγματα:

  1. Το 2015 το Νοσοκομείο παραλήφθηκε με χρέη περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ! Η εξόφληση των προμηθευτών (ειδικά στο υγειονομικό υλικό και τα φάρμακα) γινόταν μετά από 2 χρόνια. Τα χρέη μηδενίστηκαν άμεσα, σήμερα το Νοσοκομείο έχει θετικό ισολογισμό και η αναμονή πληρωμών σε προμηθευτές δεν ξεπερνά τους 2 μήνες. Επιπρόσθετα, το Νοσοκομείο αναδείχτηκε από τα πρώτα σε απορροφητικότητα επιπρόσθετων κονδυλίων.
  2. Το 2015 το Νοσοκομείο της Δράμας ήταν το πρώτο που εκκίνησε και ολοκλήρωσε την απομάκρυνση των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης εξοικονομώντας τεράστια ποσά για το Νοσοκομείο και εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους.
  3. Το 2015 το Νοσοκομείο είχε ένα φαρμακείο που υπολειτουργούσε, χάρη σε ηρωικές προσπάθειες εργαζομένων, καθώς από το 2005 δεν υπήρχε φαρμακοποιός. Τώρα το Νοσοκομείο έχει 2 φαρμακοποιούς, 3 βοηθούς φαρμακείου και πλήρη λειτουργία.
  4. Ήρθαν 17 διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς ξεμπλοκαρίστηκε προκήρυξη του ΑΣΕΠ από το 1998!
  5. Ξεμπλοκαρίστηκαν επίσης μπλοκαρισμένες 5-6 θέσεις ιατρών από το 2010-2011. Κατορθώθηκε και ήρθαν οι 2: Ορθοπαιδικός και Νευρολόγος, καθώς οι υπόλοιποι λόγω της καθυστέρησης είτε άνοιξαν ιδιωτικό ιατρείο είτε έφυγαν στο εξωτερικό. Ειδικά για το Νευρολόγο να πούμε ότι το Νοσοκομείο είχε να δει Νευρολόγο πάνω από 10 χρόνια.
  6. Επίσης έχουν έρθει και υπηρετούν ως μόνιμο προσωπικό: Ακτινολόγος, Παθολόγος, Γιατρός στην Αιμοδοσία, στο Τεχνητό Νεφρό και Μικροβιολόγος. Αναμένεται ο Οφθαλμίατρος.
  7. Το 2016 προσλήφθηκαν 6 Επικουρικοί γιατροί: Παθολόγος, Καρδιολόγος, 2 Εργαστηριακοί, Ακτινολόγος, Ουρολόγος.
  8. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία και παραλαμβάνεται ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 853.500 ευρώ [ενδεικτικά: Χειρουργικό οφθαλμολογικό μικροσκόπιο – καρέκλα χειρούργου οφθαλμίατρου (105.896,00 ευρώ), Συσκευή Φακοθρυψίας Υαλοειδεκτομής (69.440,00 ευρώ), Κλίβανος θερμοευαίσθητων υλικών (98.952,00 ευρώ), Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα – οξύμετρατεμ. 15 (25.091,40 ευρώ), Λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία – πλήρες λαπαροσκοπικό σύστημα – αρθροσκοπικό σύστημα πλήρες (242.112,67ευρώ) κλπ]. Χρηματοδοτήθηκαν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑΜΘ 2014-2020: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικοί πόροι.
  9. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία και αναμένεται ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 1.300.000 ευρώ (ψηφιακός μαστογράφος- υπέρηχος – εργαλεία χειρουργείου κλπ)

Προφανώς υπάρχουν πολλές ακόμα ανάγκες και ελλείψεις στο Νοσοκομείο, ειδικά σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. Κι αυτό γιατί πολλοί αποχώρησαν, και λόγω συνταξιοδότησης και για άλλους λόγους, ενώ συχνά πολλές προκηρύξεις κηρύσσονται άγονες. Επίσης, σε κάποιες άλλες προκηρύξεις, προσωπικό, κυρίως ιατρικό, έρχεται αλλά γρήγορα παραιτείται.

Όμως οι υπαρκτές ελλείψεις και αδυναμίες δεν δικαιολογούν μια ισοπεδωτική και κακόβουλη κριτική στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβε ένα Νοσοκομείο σε κατάρρευση και, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την χώρα, το στήριξε πολύπλευρα, όπως και όλα τα Νοσοκομεία της πατρίδας μας. Κριτική μάλιστα από κάποιους που, ενώ έχουν ευθύνη για την κατάσταση του Νοσοκομείου το 2014, στις δηλώσεις τους δεν περιέχεται ψήγμα αυτοκριτικής. Κριτική τέλος, που απαξιώνει και την πολλή δουλειά που έγινε από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο για να διορθωθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Το Νοσοκομείο απαιτεί πολύπλευρη συνεργασία και όχι άγονες και στείρες αντιπαραθέσεις. Κριτική βεβαίως να γίνεται για να βελτιωθούν τα πράγματα αλλά να μιλάμε με στοιχεία και όχι αυθαίρετα ή με κλισέ του στυλ «για την προηγούμενη κυβέρνηση το Νοσοκομείο (…) αποτελούσε αόρατη περιοχή».

ΥΓ1 Μόλις την Τρίτη 15 Οκτωβρίου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πρότεινε ανοιχτά την ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων και γενικότερα του ΕΣΥ. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η κριτική δεν έχει από όλους την στόχευση της αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

ΥΓ 2 Να θυμηθούμε τέλος, ότι το 2015 οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν είχαν το δικαίωμα της δωρεάν παροχής υπηρεσιών στο Νοσοκομείο, ενώ υπήρχε και 5 ευρώ είσοδος. Τις αδικίες αυτές τις αποκατέστησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα.