ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΚΥΚΛΩΨ», ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΑΜΙΝΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΑΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
- Τ. Κορακάκης, προπονητής σκοποβολής και πατέρας της Ολυμπιονίκη Άννας Κορακάκη: «Θα υπάρχει στο εξής ένας ιδανικός χώρος προπόνησης που θα διευκολύνει αφάνταστα το έργο μας… Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που η Άννα αποφάσισε να παραμείνει στη Δράμα»
- Απονομή των βραβείων της «ΚΥΚΛΩΨ» για το 2018, καθώς και των διακρίσεων φωτογραφικού διαγωνισμού
- Γ. Ξανθούλης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, παρουσιαστής της εκδήλωσης: «Η Οικία Αναστασιάδη… ανασταίνεται!»
- Όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος, σχεδιάζεται η φιλοξενία συλλογής με πάνω από 1.000 φωτογραφικές μηχανές σε συνεργασία με το Μουσείο «Μπενάκη»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Την πρώτη της εκδήλωση ενώπιον του κοινού της Δράμας πραγματοποίησε, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Σεπτεμβρίου 2018, στην αυλή του Μαρμάρινου Σπιτιού στην Αγία Βαρβάρα, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ», εμπνευστής και ιδρυτής της οποίας είναι ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων ΚΥΚΛΩΨ στις ειδικές κατηγορίες: του Επιστήμονα, του Αγρότη/Κτηνοτρόφου και του Φωτογράφου της χρονιάς, ενώ επίσης απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα «Το Μέγαρο και η Καπναποθήκη Αναστασιάδη στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Δράμας», ο οποίος διενεργήθηκε σε συνεργασία με την Φωτογραφική Ομάδα Δράμας «ΕΦΟΔΟΣ».
Όπως ανέφερε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Γιάννης Ξανθούλης, επρόκειτο για μια «ευτυχισμένη στιγμή για τη Δράμα» και σε αυτό συνέβαλαν, όπως αποδείχθηκε, πολλοί λόγοι.
Ο χώρος του Μαρμάρινου Σπιτιού, η Οικία και Καπναποθήκη Αναστασιάδη, με τη «συγκλονιστική μυθιστορηματική ιστορία», όπως επεσήμανε ο κ. Ξανθούλης, άνοιξε για το κοινό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν κάποια από τα σχέδια της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», ένα από τα οποία είναι και η μετατροπή του κτηριακού συγκροτήματος στην Αγία Βαρβάρα σε πολιτιστικό χώρο. Μάλιστα, σχεδιάζεται να φιλοξενηθεί στο Μαρμάρινο Σπίτι, όταν γίνει η αποκατάσταση του κτηρίου, μια σπουδαία συλλογή, μια από τις καλύτερες παγκοσμίως, όπως ειπώθηκε, με πάνω από 1.000 φωτογραφικές μηχανές, σε συνεργασία με το Μουσείο «Μπενάκη». Δίκαια, λοιπόν, ο κ. Ξανθούλης έκανε λόγο για «ιδιαίτερη επανεκκίνηση ζωής του κτηρίου, που ως τώρα έμενε σιωπηλό».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων, έγινε γνωστό από τον κ. Τάσο Κορακάκη, προπονητή της σκοποβολής και πατέρα της Ολυμπιονίκη Άννας Κορακάκη, ότι με πρωτοβουλία της «ΚΥΚΛΩΨ» έχει κατασκευαστεί ήδη προπονητήριο σκοποβολής 10 μ. (για αεροβόλα όπλα), ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή και προπονητηρίου 25-50 μ. (για πυροβόλα όπλα). «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει στο εξής ένας ιδανικός χώρος προπόνησης που θα διευκολύνει αφάνταστα το έργο μας» ανέφερε ο κ. Κορακάκης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ήταν ο κύριος λόγος που η Άννα αποφάσισε να παραμείνει στη Δράμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εργασία… συν» το προπονητήριο των 10 μ. για το αεροβόλο πιστόλι, το οποίο είναι ήδη έτοιμο, έχει κατασκευαστεί σε υπόγειο πολυκατοικίας στην οδό Βάντση, ενώ το μεγαλύτερο προπονητήριο σκοποβολής θα κατασκευαστεί σε περιοχή της Καλλιφύτου, με στόχο να είναι έτοιμο μέσα στο 2019.
«Η Οικία Αναστασιάδη… ανασταίνεται!»
Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Ξανθούλης παρέθεσε αρχικά κάποια συνοπτικά στοιχεία για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ». Όπως είπε σκοποί της είναι «η προαγωγή του πολιτισμού, της τεχνολογίας, της επιστήμης και η ανθρωπιστική υποστήριξη προσώπων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς. Ειδικότερα οι μη κερδοσκοπικοί και κοινωφελείς σκοποί της εταιρείας είναι: Α) Προστασία, ανάδειξη και διατήρηση της ιστορίας της τέχνης, της ιστορίας, της τεχνολογίας, που σχετίζεται με τη φωτογραφία και την κινούμενη οπτική εικόνα. Β) Η προστασία και προβολή της βιοποικιλότητας του Ν. Δράμας, που όπως ξέρουμε είναι πάρα πολύ πλούσιος. Γ) Η προστασία και ανάδειξη κτηρίων και εν γένει χώρων μορφωτικού, ιστορικού και φυσικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Δράμας. Δ) Η στήριξη του αθλήματος της σκοποβολής και η διάδοσή του στη νεολαία».
Στη συνέχεια ο κ. Ξανθούλης, ανέφερε, με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, ιστορικά στοιχεία για το Μαρμάρινο Σπίτι και την Καπναποθήκη, παρουσιάζοντας την ιστορία του κτηριακού συγκροτήματος από το 1875, όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του, με πρώτο ένοικο, για χρονικό διάστημα 25-30 χρόνων, τον Ιωάννη Αναστασιάδη. Ο κ. Ξανθούλης αναφέρθηκε στους επόμενους ιδιοκτήτες, με το Μαρμάρινο Σπίτι να περνά από ελληνικά σε τουρκικά και εν συνεχεία σε εβραϊκά χέρια, συνδυάζοντας την ιστορία του κτηρίου με την τοπική ιστορία. Το 1962, σημείωσε, επιστρέφει σε Έλληνες ιδιοκτήτες. «Ένας ντόπιος Δραμινός έμπορος ετοίμων ενδυμάτων Υάκινθος στο επίθετο, θα το κρατήσει για δέκα χρόνια μέχρι το 1972, που το πουλά πια στον Κωνσταντίνο Καληώρα», ανέφερε ο κ. Ξανθούλης και πρόσθεσε: «Έτσι ερειπιώδες, ως βίλα Καληώρα, θα την γνωρίσουν οι νεότεροι Δραμινοί». Όσον αφορά το σήμερα, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος επεσήμανε: «Σήμερα, το 2018, μετά την συγκέντρωση 18 κληρονομικών μεριδίων, η Καπναποθήκη, το Μαρμάρινο Σπίτι και η μυθική αυλή έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της “ΚΥΚΛΩΨ” και το συγκρότημα πρόκειται να αποκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος. Και αυτή η εξέλιξη, μέσα από «το πλήρωμα του χρόνου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ξανθούλης, «δικαίωσε όσους ελπίζουν στην… ανάσταση της ιδιοκτησίας Αναστασιάδη. Κι έτσι η Οικία Αναστασιάδη… ανασταίνεται!».
Ένα επίσης ιδιαίτερο στοιχείο για το Μαρμάρινο Σπίτι, το οποίο αποκάλυψε ο κ. Ξανθούλης, είναι ότι τα αρχεία του κτηρίου υπάρχουν στην Άγκυρα και μάλιστα «οι άνθρωποι του ΚΥΚΛΩΠΑ ψάχνουν με ένα ενδιαφέρον ντετεκτιβίστικο να βρουν άκρη στην όλη κατάσταση».
Ακόμη, ο κ. Ξανθούλης έκανε αναφορά στο Λεύκωμα «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της», «μια πρόγευση των δραστηριοτήτων της εταιρείας “ΚΥΚΛΩΨ”». Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και κείμενα για τη Δράμα, τους ανθρώπους της, την ιστορία, τα βουνά, τα ποτάμια και τον κάμπο της, μια ξεχωριστή καταγραφή της συναρπαστικής ιστορίας και του μαγευτικού φυσικού τοπίου της περιοχής.
Ο κ. Ξανθούλης ολοκλήρωσε την παρουσίαση της εκδήλωσης με προσωπικές αναφορές στη (ουσιαστικά ανύπαρκτη) σχέση του με τη φωτογραφία, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «τραυματική».
Η απονομή των βραβείων της «ΚΥΚΛΩΨ» για το 2018
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων της εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ». Συγκεκριμένα, ως Επιστήμονας για το έτος 2018 βραβεύτηκε ο κ. Νικόλαος Καρατζάς για τη συνεπή και συνεχή επιστημονική του προσπάθεια για την ποιότητα των κρασιών του Ν. Δράμας.
Ως Αγρότης/Κτηνοτρόφος για το έτος 2018 βραβεύτηκε η κ. Μαρία Κατσιγιάννη, μελισσοκόμος, για το «Μέλι της Αρκούδας» και την επιτυχημένη της προσπάθεια για ανάπτυξη βιολογικών προϊόντων στην περιοχή του Ν. Δράμας.
Ως Φωτογράφος για το έτος 2018 βραβεύτηκε ο κ. Κώστας Βιδάκης για τη φωτογράφηση του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής, φυτών και ζώων, των βουνών και του κάμπου του Ν. Δράμας.
«Ο κύριος λόγος που η Άννα αποφάσισε να παραμείνει στη Δράμα»
Βραβείο απονεμήθηκε και στον κ. Τάσο Κορακάκη Δραμινό προπονητή σκοποβολής, για την προσφορά του στο άθλημα της σκοποβολής και στην ανάδειξη υπό την προπονητική του καθοδήγηση αθλητών που σημείωσαν παγκόσμιες επιτυχίες και κατέκτησαν χρυσά ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Κορακάκης ανέφερε: «Θα ήθελα, με την ευκαιρία που μου δίνεται, να ευχαριστήσω την “ΚΥΚΛΩΨ” και προσωπικά τον συμπολίτη μας, ιδρυτή και εμπνευστή αυτής της πρωτοβουλίας, τον κ. Θεοδωρίδη για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί από την επόμενη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι δίπλα μας, αρωγός, με πλήρη ανιδιοτέλεια, προσφέροντάς μας ό,τι η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να προσφέρει, για τη στήριξη του αθλήματος που υπηρετούμε ως οικογένεια, βάζοντας κυριολεκτικά θεμέλια.
Σας γνωστοποιώ ότι κατασκευάστηκε και μας παραδόθηκε προπονητήριο αεροβόλων όπλων μέσα στην πόλη μας από την “ΚΥΚΛΩΨ” και ξεκινάει η υλοποίηση του δευτέρου προπονητηρίου που αφορά τα πυροβόλα όπλα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει στο εξής ένας ιδανικός χώρος προπόνησης που θα διευκολύνει αφάνταστα το έργο μας. Μας δίνει μια ώθηση και είναι ο κύριος λόγος που η Άννα αποφάσισε να παραμείνει στη Δράμα.
Ακόμη θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε για την επιβράβευση ανθρώπων αυτού του τόπου που προσπάθησαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να ξεχωρίσουν ο καθένας στον τομέα του. Με την ευχή να ενθαρρύνει περισσότερους νέους να οραματιστούν, ώστε να αναδείξουν το ταλέντο τους που τόσο πολύ το έχει ανάγκη αυτός ο τόπος».
Η απονομή των διακρίσεων του φωτογραφικού διαγωνισμού
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των διακρίσεων του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα «Το Μέγαρο και η Καπναποθήκη Αναστασιάδη στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Δράμας», ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Φωτογραφική Ομάδα Δράμας «ΕΦΟΔΟΣ». Όπως ανέφερε ο κ. Θανάσης Παπανδρίκος, μέλος της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» και Πρόεδρος της Επιτροπής φωτογραφικών μηχανών, φωτογραφίας και κινούμενης εικόνας, ο διαγωνισμός ήταν μια κίνηση «να ανοιχτεί αυτός ο χώρος στο ευρύ κοινό και να παρουσιαστεί».
Οι θεματικές κατηγορίες του διαγωνισμού ήταν δύο, η αρχιτεκτονική και η ελεύθερη κατηγορία, ενώ συνολικά απονεμήθηκαν τρεις διακρίσεις, μία σε κάθε νικητή κατηγορίας και μία συνολικά για το portfolio (το σύνολο των φωτογραφιών) που παρουσίασε ο κάθε φωτογράφος. Μάλιστα οι διακρίσεις συνδυάστηκαν με δώρα συλλεκτικές φωτογραφικές μηχανές. Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούσαν οι κ.κ. Παπανδρίκος, Λεβέντης, Κασμερίδης και η κυρία Κωνσταντίνου.
Στην αρχιτεκτονική κατηγορία νικητής αναδείχτηκε ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος έλαβε μια Leika του 1932. Στην ελεύθερη κατηγορία νικήτρια ήταν η κ. Ελένη Κόκκοτα, η οποία έλαβε μια Kodak του 1922. Τέλος για το portfolio διάκριση απονεμήθηκε στην κ. Ιωάννα Γρηγοριάδου, η οποία έλαβε μια Retina της δεκαετίας του ‘50.