ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ Π.Α.ΜΕ.

 

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας Δράμας του Π.Α.ΜΕ. αναφέρονται τα εξής:

Πριν λίγες μέρες γίναμε θεατές της ονομαζόμενης κοινωνικής συμμαχίας των ξεπουλημένων φιλοεργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με τους εταίρους τους μεγαλοεργοδότες στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η απόφαση πάρθηκε από τη ΓΣΕΕ χωρίς κανέναν απολύτως σεβασμό στα όργανα, αφού η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τις σχετικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, προχώρησαν σε κοινή διακήρυξη και συνέντευξη Τύπου με τις εργοδοτικές ενώσεις χωρίς πουθενά σε κανένα όργανο συλλογικό, σε καμιά συνδικαλιστική οργάνωση να έχει συζητηθεί το περιεχόμενό της, η κατεύθυνσή της. Δημιουργήθηκε ουσιαστικά πίσω από κλειστές πόρτες.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Δράμας, κάλεσε σε κοινή σύσκεψη φορείς με παρόντα τον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου, του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ένωσης Ξενοδόχων, του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών, της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Αποφασίστηκε, χωρίς να έχει συζητηθεί στα πρωτοβάθμια σωματεία και χωρίς να ‘χει παρθεί καμιά απόφαση απ’ αυτά, να πραγματοποιηθεί τη μέρα της 24ωρης Πανεργατικής απεργίας στις 30 Μάη απεργιακή συγκέντρωση το πρωί και απογευματινό συλλαλητήριο με αιτήματα μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων, αιτήματα που είναι προϊόν «αμοιβαίου συμβιβασμού», κατά τον εισηγητή.

Στη σύσκεψη, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους ότι μέσα από μια τέτοιου περιεχομένου και προσανατολισμού «Κοινωνική Συμμαχία» οδηγεί τους εργαζόμενους στην ενσωμάτωση και στην πάλη για όσα απαιτεί το κεφάλαιο. Κρύβει ποιος είναι απέναντι στα λαϊκά στρώματα, ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Βάζει τέτοιο αντιδραστικό πλαίσιο, όπως αποτυπώνεται και στα εβδομαδιαία δελτία του ΣΕΒ. Επισημάναμε, επίσης, ότι η πρόταση γι’ απογευματινό συλλαλητήριο υπονομεύει τη συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση.

Η απόφασή τους είναι συνέχεια της στάσης τους όλο το προηγούμενο διάστημα, που απέρριπταν την απεργιακή οργάνωση και τη διεκδίκηση των αιτημάτων της εργατικής τάξης μιλώντας σ’ όλα τα επίπεδα απαξιωτικά για την απεργία και φέρνοντας «νέους τρόπους» συνδικαλιστικής δράσης, όπως είχε δηλώσει και ο πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας.

Η «κοινή δήλωση» των «κοινωνικών εταίρων» είναι αποκαλυπτική. Περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θέλουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες για την κερδοφορία τους, για να βρουν νέες αγορές να επενδύσουν. Στην κοινή τους διακήρυξη ούτε μια αναφορά δεν υπάρχει για την κατάργηση των δεκάδων αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων, που έχουν ψηφιστεί, καμιά αναφορά για τις ΣΣΕ, στην ανάκτηση των απωλειών σε δικαιώματα και συντάξεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα. Ν’ αντισταθούν διεκδικώντας τα δικά τους αιτήματα για τις δικές τους ανάγκες, κλείνοντας τ’ αυτιά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τέλος των μνημονίων και γυρνώντας την πλάτη στις ηγεσίες των ΓΣΣΕ –ΑΔΕΔΥ που συμπλέουν με τις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών.

Διεκδικούμε την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και τη ζωή, δουλειά με δικαιώματα.

Παλεύουμε για:

-Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

-Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.

-Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.

-Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

-Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

-Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

-Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

-Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.