ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ», ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΥΦΑΝΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ

«Εάν καταλάβουμε τι μας έχει χαρίσει η φύση και σε επίπεδο κοιτασμάτων, αλλά και σε επίπεδο φυσικών δυνάμεων του ήλιου και του αέρα, τότε μπορούμε πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας»

Εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή Κρίση: Η Ελλάδα στο κατώφλι της Νέας Εποχής. Ελπίδες και γεωστρατηγικές προκλήσεις» πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, μετά από πρωτοβουλία της Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κυρίας Χαράς Κεφαλίδου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, στα επιστημονικά πεδία: Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ενεργειακά Συστήματα και Κλιματική Αλλαγή, Καινοτομία και Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα, και ο κ. Κωνσταντίνος Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα επιστημονικά πεδία: Διεθνείς Σχέσεις με Έμφαση στις Σπουδές Ασφάλειας και στη Θεωρία των Διεθνών Σχέσεων και την Εξωτερική Πολιτική. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης.

Πλήθος Δραμινών πολιτών παραβρέθηκε στην εκδήλωση, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ενώ υπήρχε και κόσμος στο φουαγιέ του Δημαρχείου, τόσο σε καρέκλες όσο και όρθιος, ο οποίος παρακολουθούσε τις ομιλίες από οθόνη. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας και άλλων Δήμων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Όλγα Βασιλείου, οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Παπουτσής, Ανέστης Σαατσόγλου και Σταύρος Παπαδόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης. Την εκδήλωση προλόγισε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Παπουτσής και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους ομιλητές.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Γιάννης Μανιάτης ευχαρίστησε τη φίλη του, όπως τη χαρακτήρισε, Χαρά Κεφαλίδου, η οποία «είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία να έρθουμε εδώ στη Δράμα όχι για να βγάλουμε λόγους, αλλά για να συζητήσουμε με τους πολίτες, με την κοινωνία της Δράμας, τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας και στα κορυφαία προβλήματα βέβαια είναι το θέμα της ενέργειας».

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, «το ενεργειακό ζήτημα απασχολεί όλη την Ευρώπη. Απασχολεί όλη την Ελλάδα. Απασχολεί την κάθε επιχείρηση και το κάθε νοικοκυριό. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι εάν καταλάβουμε τι μας έχει χαρίσει η φύση και σε επίπεδο κοιτασμάτων, αλλά και σε επίπεδο φυσικών δυνάμεων του ήλιου και του αέρα, τότε μπορούμε πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας.

Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τους πολίτες της Δράμας αυτές τις προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον της πατρίδας μας, για το μέλλον της κοινωνίας μας. Να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε από αυτή τη μιζέρια που έχει χτυπήσει τον τόπο μας την τελευταία δεκαετία να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και την επόμενη δεκαετία να γίνουμε μια χώρα, έτσι ακριβώς όπως μας ταιριάζει και όπως θέλουν όλοι οι Έλληνες».

Ακόμη, ο κ. Μανιάτης, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, ανέφερε: «Η φύση μάς τα έχει χαρίσει όλα. Απλά εμείς μέχρι σήμερα δεν συμπεριφερθήκαμε σε αυτά που μας χάρισε η φύση με τον τρόπο που θα έπρεπε. Για να ξεκινήσουμε, λοιπόν, τώρα μια νέα προσπάθεια θα πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχει πολιτική βούληση. Να είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση, η κάθε Κυβέρνηση, αλλά και συνολικότερα το πολιτικό σύστημα της χώρας, θέλει πραγματικά να αξιοποιήσει αυτά τα οποία βρίσκονται στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας.

Το δεύτερο, είναι να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι ως κοινωνία, ότι όλα αυτά δεν γίνονται με κανένα μαγικό τρόπο, δεν πέφτει το μάννα εξ ουρανού. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Χρειάζεται πολλή συνεννόηση μεταξύ μας. Χρειάζεται και πολύ δημοκρατικός διάλογος. Όλα αυτά όμως έχουν μια βασική προϋπόθεση, την ειλικρίνεια μεταξύ μας. Και την πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί να ανέβει πολλά πολλά επίπεδα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αναβάθμισης, προκείμενου να γίνει έτσι όπως πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, μια από τις σημαντικότερες πηγές τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης σε ενεργειακά αγαθά. Πολύ περισσότερο τώρα, αυτό το χρονικό διάστημα, που η Ευρώπη είναι απελπισμένη για ενεργειακά αγαθά, μπορούμε εμείς να αδράξουμε την ευκαιρία και να γίνουμε μία πολύ σοβαρή πύλη τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης, με αυτό που κυρίως της λείπει. Αυτό τελικά θα μας δώσει μια πολύ σημαντική ώθηση και βοήθεια στα Εθνικά μας θέματα, διότι οι εταίροι μας θα καταλάβουν ότι μας έχουν πολλή ανάγκη και τους συμφέρει η Ελλάδα να αναπτυχθεί έτσι όπως πρέπει».

Ο κ. Κωνσταντίνος Υφαντής, στις δηλώσεις του, σημείωσε: «Πρώτα από όλα αυτό που συμβαίνει εδώ και με μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή δέχτηκα να έρθω, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή να συζητάμε. Να εμπλουτίζουμε την ελληνική δημόσια σφαίρα, γιατί βαδίζουμε από κρίση σε κρίση. Τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά, στην κόψη του ξυραφιού βρισκόμαστε πάντοτε. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, αλλά χρειάζεται αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος και του χρέους και η κα Κεφαλίδου τα έχει όλα αυτά σε πολύ μεγάλο βαθμό και για αυτό την ευχαριστώ πολύ».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Γιάννης Πολίτης εξέφρασε τη χαρά του για την πρώτη του επίσκεψη στη Δράμα, επισημαίνοντας πως «η Χαρά Κεφαλίδου μάς έκανε την τιμή να μας συγκεντρώσει και τους τρεις εδώ» και κάνοντας λόγο για μια «σπουδαία τηλεοπτική εκπομπή με τους δύο καλύτερους». Όσον αφορά τους ομιλητές, ο κ. Πολίτης είπε: «Είναι εγγύηση. Δεν ξέρει κανείς στη χώρα καλύτερα από εκείνους τα δύο βάσανα που έχουμε αυτή την περίοδο, η ενεργειακή κρίση και τα Ελληνοτουρκικά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δική του ματιά στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, ο κ. Πολίτης είπε: «Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ο Ερντογάν. Μου είπε ένας Τούρκος δημοσιογράφος ένα ωραίο. Μου λέει “για σκεφτείτε να κάνει κάτι και να χάσει. Εδώ δεν είναι Ελλάδα, θα τον κρεμάσουν άμα χάσει”. Επομένως δεν θα τολμήσει τίποτα. Η ρητορική του, όμως, είναι επικίνδυνη. Και επικίνδυνη ρητορική δημιουργεί ατυχήματα. Ο φόβος, λοιπόν, είναι το ατύχημα». «Στα ενεργειακά υπάρχει φως. Δεν υπάρχει για φέτος. Υπάρχει όμως για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Πολίτης.

Τέλος, η κα Χαρά Κεφαλίδου δήλωσε στα τοπικά Μ.Μ.Ε.: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή η δυνατότητα που έχουμε στη Δράμα να φιλοξενούμε τρεις εξαιρετικούς ανθρώπους. Δύο ακαδημαϊκούς, εξειδικευμένος ο καθένας στο αντικείμενό του. Γιάννη Μανιάτης, κορυφαίος στα θέματα τα ενεργειακά. Κώστας Υφαντής, ένας από τους πιο σημαντικούς και πιο ψύχραιμους αναλυτές της εξωτερικής μας πολιτικής και των Εθνικών μας θεμάτων. Γιάννης Πολίτης, καταξιωμένος δημοσιογράφος, συντονιστής της όλης κουβέντας».

Όπως εξήγησε η κα Κεφαλίδου, σχετικά με τον στόχο της πραγματοποίησης της εκδήλωσης, «δεν ήρθαμε για να έχουμε παράλληλους μονολόγους. Ήρθαμε για να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία, με ένα θέμα που θεωρώ ότι δεν είναι μόνο σημερινό. Θα μας απασχολήσει ως Ελλάδα και σίγουρα ως Δράμα και τα επόμενα χρόνια. Ενέργεια, οικονομία, γεωστρατηγική σημασία της περιοχής μας, αλλά και των ενεργειακών μας πόρων, Εθνικά θέματα».

Σχετικά με την παρουσία του κόσμου, η κα Κεφαλίδου τη χαρακτήρισε ως συγκινητική και πρόσθεσε: «Χαίρομαι γιατί δείχνει ότι πραγματικά και ο κόσμος της Δράμας μοιράζεται αγωνίες, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε απαντήσεις, θέλουμε να ξέρουμε τις μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα και κυρίως με ποιον τρόπο πρέπει εμείς να ετοιμαστούμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών που είναι μεγάλες οι αβεβαιότητες. Η Ευρώπη δείχνει ότι δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο για να μπορέσει να τα διαχειριστεί, αλλά η Ελλάδα, νομίζω, αυτή τη στιγμή πρέπει με γρήγορους ρυθμούς και με συναινέσεις να εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις μοναδικές δυνατότητες που έχει στο κομμάτι της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».