Το βραβείο για το καλύτερο ελληνικό τυρί απέσπασε στα πρόσφατα World Cheese Awards 2022,  το κατσικίσιο τυρί Μενοίκιο. Η εταιρεία με έδρα την Προσοτσάνη στη Δράμα, στη «σκιά» του Μενοίκιου Όρους, δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που βραβεύεται για τα προϊόντα της καθώς πέρσι η βιολογική της φέτα απέσπασε ένα από τα 16 super gold βραβεία αποτελώντας όχι μόνο το καλύτερο αλλά και το μοναδικό ελληνικό τυρί ανάμεσα τους.

Η ίδρυση της κτηνοτροφικής μονάδας χρονολογείται από το 2007, ενώ το brand Mενοίκιο υπάρχει από το 2013, με «αιχμή» της το γιαούρτι και το κεφίρ, όπως εξηγεί στο FoodLife, ο κ. Γιωργος Μελενεκλής, μέλος της διοίκησης  της εταιρείας.

«Κυρίως δραστηριοποιούμαστε σε παραγωγή και πώληση στη Βόρεια Ελλάδα ενώ στην Αθήνα οι καταναλωτές μας βρίσκουν σε όλα τα καταστήματα «Βιολογικό χωριό» και μόνο τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα σε 10 υπερμάρκετ Σκλαβενίτης» σημειώνει ο κ. Μελενεκλής.

Την τελευταία τετραετία η εταιρεία επεκτείνεται όλο και περισσότερο στο κομμάτι των εξαγωγών και στο πλαίσιο αυτό είχε παρουσία και στην πρόσφατη SIAL στο Παρίσι, ώστε να γίνουν τα προϊόντα της Μενοίκιο γνωστά στο εξωτερικό. Προς το παρόν δραστηριοποιείται στο κομμάτι των εξαγωγών σε χώρες της Ευρώπης, όπως Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Αγγλία, επίσης στο Ισραήλ αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο κ. Μελενεκλής εξηγεί ότι τα προϊόντα της Μενοίκιο είναι «ακριβά» στην κατηγορία τους με ποσοστό άλλωστε άνω του 50% να είναι βιολογικά και για τον λόγο αυτό βρίσκουν περισσότερο «πρόσφορο έδαφος» για την ανάπτυξή τους στις αγορές του εξωτερικού.

Όσο για τα χαρακτηριστικά εκείνα για τα οποία ξεχωρίζουν τα προϊόντα Μενοίκιο με αποτέλεσμα να αποσπούν διεθνείς διακρίσεις ο κ. Μελενεκλής σημειώνει ότι εκείνο που χαρακτηρίζει την εταιρεία είναι το γεγονός ότι «η παραγωγή δεν είναι σε υπεβιομηχανοποιημένη κλίμακα» αλλά διατηρεί στοιχεία παράδοσης. Επιπλέον το γάλα που χρησιμοποιείται, μόνο κατσικίσιο και πρόβειο, είναι πολύ περιορισμένο σε συγκομιδή και γίνεται από επιλεγμένους κτηνοτρόφους αρκετούς εκ των οποίων προμηθεύει με ζωοτροφές η ίδια η εταιρεία.

Πηγή: foodlife.gr / Ρομίνα Νικηφόρου