ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 – ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη των Δραμινών θα μείνει το 2022, το οποίο σε λίγες ώρες θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς μέσα στη χρονιά η Δράμα βίωσε με ανείπωτη θλίψη και οδύνη την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, ο οποίος εκοιμήθη στις 2 Μαΐου 2022, σε ηλικία 59 ετών.

Στα 17 χρόνια ποιμαντορικής διακονίας στην Ιερά Μητρόπολη της Δράμας, ο Μακαριστός κυρός Παύλος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με τις πράξεις και με τον λόγο του. Φλογερός αγωνιστής των ιδεών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, με ιδιαίτερους δεσμούς, λόγω καταγωγής, με τον Ποντιακό Ελληνισμό, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος άφησε ένα τεράστιο έργο και μια σπουδαία παρακαταθήκη σε αυτό τον ακριτικό τόπο, με τον οποίο συνδέθηκε στενά, αγαπώντας τους ανθρώπους του και υπηρετώντας την τοπική Ιστορία. Αγιοκατατάξεις Αγίων, όπως του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη, καθώς και του Αγίου Δαυίδ, των τέκνων του Βασιλείου, Μανουήλ και Γεωργίου και του ανιψιού του Αλεξίου, θυρανοίξια ή εγκαίνια σε πλήθος Ιερών Ναών ή Ιερών Μονών, η επιστροφή στην τοπική Εκκλησία του Ιερού Ναού της Παναγίας στην Πετρούσα μετά από πολυετή αγώνα, η κατασκευή κτιρίων όπως ο «Χριστοδούλειος Οίκος Ξενίας» (κτίριο σίτισης) και το «Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος» (πνευματικό κέντρο), η εκκίνηση της διαδικασίας για τη δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου, η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή Ναού στη θέση του παλαιού ναού της Ιεράς Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η επιστροφή κλαπέντων κειμηλίων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «Ελγίνεια της Μακεδονίας», και τόσα άλλα, τα οποία είναι δύσκολο να αποτυπωθούν μέσα σε λίγες γραμμές, αποτελούν συνοπτικά τα κορυφαία σημεία του έργου ενός άξιου Ποιμενάρχη της μαρτυρικής Εκκλησίας της Δράμας, ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εργασία… συν» για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου (Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 757)

Η εξόδιος ακολουθία, με την οποία η Εκκλησία και σύσσωμη η κοινωνία της Δράμας, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, αποχαιρέτισαν τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο τελέστηκε στις 3 Μαΐου 2022, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και τοπικών φορέων. Μετά την ολοκλήρωση της εξόδιου ακολουθίας και των επικήδειων λόγων, το σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου μεταφέρθηκε εν πομπή στην κεντρική πλατεία της Δράμας, ενώ στη συνέχεια το σκήνωμα μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στη Σίψα, όπου και έγινε η ταφή του Μακαριστού κυρού Παύλου.

Από το αφιέρωμα της εφημερίδας «Εργασία… συν» στον Μακαριστό κυρό Παύλο (Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 758)

Μετά την εκδημία του Ποιμενάρχη της Δράμας, καθήκοντα Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, μέχρι την έλευση στη Δράμα του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, στον οποίο παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 7 Οκτωβρίου 2022, λαμβάνοντας 69 ψήφους. Στη διαδικασία για την κατάρτιση του Τριπροσώπου, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος είχε λάβει επίσης 69 ψήφους, ενώ υποψήφιοι ήταν ακόμη ο Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο οποίος έλαβε 38 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Βλατίτσης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Χρυσοστόμου Δράμας, ο οποίος έλαβε 13 ψήφους. Μετά την εκλογή του, ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος έδωσε αρχικά το Μικρό Μήνυμα προς το Σώμα της Ιεραρχίας, στην αίθουσα συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, και στη συνέχεια, κατά την κρατούσα εκκλησιαστική τάξη, έδωσε το Μεγάλο Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, κληρικών και πιστών.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εργασία… συν» μετά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου (Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 778)

Η χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όπου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εργασία… συν» μετά την χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου (Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 779)

Η υποδοχή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου στη Δράμα πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2022 με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα στην κεντρική πλατεία της πόλης, παρουσία πλήθους Αρχιερέων, ενώ στην τελετή ενθρόνισης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Οι πολίτες υποδέχτηκαν τον νέο Επίσκοπο της Δράμας με επευφημίες και θερμό χειροκρότημα, αναφωνώντας «Άξιος» και ραίνοντάς τον με ροδοπέταλα. Ακολούθησε η προσφώνηση από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και η αντιφώνηση από τον νέο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ταπεινά επιθυμώ εκτός από δημότη της Δράμας μας, να με έχετε στην καρδιά σας σαν πατέρα και αδελφό όλων ανεξαιρέτως». Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής, εν πομπή πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, πολιτιστικών συλλόγων με τα λάβαρά τους, μαθητών σχολείων με ελληνικές σημαίες, στρατιωτικού αγήματος, Αρχιερέων, κληρικών, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου. Μετά τις προσφωνήσεις, η τελετή ολοκληρώθηκε με τον ενθρονιστήριο λόγο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εργασία… συν» μετά την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου (Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 784)

«Επικαλούμαι την ευλογία και μεσιτεία της Παναγίας μας Εικοσιφοινίσσης και των ιερών σεσβασμάτων και τοπικών Αγίων μας, της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, του Οσίου Γεωργίου του νεοφανούς και ομολογητού, του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης του από Δράμας, των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα, του οικουμενικού Αγίου Νεκταρίου και Πάντων των Αγίων, τους οποίους παρακαλώ να περισκέπουν την πατρίδα μου πλέον την Δράμα, τον ευλαβή κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και τον φιλόχριστο λαό της και την Ελλάδα μας, ειδικά στις ευαίσθητες εθνικά, αλλά και γενικώς δύσκολες ώρες που διανύουμε…», ανέφερε ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος.