ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 – ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

«Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των βουλευτικών μου καθηκόντων προσπαθούμε με συγκεκριμένες προτάσεις, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και να καλύψουμε τις ανάγκες του Νοσοκομείου μας και των συμπολιτών μας. Προσπαθούμε πάντα στο πλαίσιο του εφικτού, μέσα από μια ρεαλιστική στόχευση. Η ικανοποίηση των προτάσεων που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός μας, δεν μπορεί παρά να μας χαροποιεί…».

«Πράττουμε όσα σχεδιάσαμε κι όσα υποσχεθήκαμε. Μου έρχεται στο νου εκείνη η παροιμιώδης φράση του αγίου Γρηγορίου που συχνά ακούγαμε στα μαθητικά μας χρόνια: “(…) δια των προσταγμάτων όδευσον, πράξις γαρ επίβασις θεωρίας”. Κάνουμε πράξεις και δικαιώνουμε τα όνειρα και τα σχέδιά μας…».

«…ήμουν, είμαι και θα είμαι ένας αθεράπευτος γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σπίτι μου είναι αυτό το ταπεινό πλην αποτελεσματικό Νοσοκομείο της Δράμας. Όλες οι φωνές της ιδιοτέλειας και της κακίας, της κακοφορμισμένης γκρίνιας και της απαισιοδοξίας, οι φωνές που ήθελαν το Νοσοκομείο μας ως δήθεν Κέντρο Υγείας ή παρακολούθημα γειτονικών νοσοκομείων, ήρθε η ώρα να σωπάσουν. Δεν έπαψα στιγμή, αυτά τα 3 χρόνια της βουλευτικής μου θητείας, που να μην σκέφτομαι τις Δομές Υγείας του τόπου μας. Πώς θα ενδυναμωθούν, πώς θα γίνουν αποτελεσματικότερες…».

«…Φίλη συμπολίτισσα και φίλε συμπολίτη… Με ψήφισες όχι για να βγαίνω φωτογραφίες ή για να καμώνομαι κάτι που δεν είμαι. Με ψήφισες για να παλέψω μαζί σου. Και σ’ ό,τι είναι μπορετό, να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση…».

Πρόκειται για αποσπάσματα δηλώσεων του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου σχετικά με θετικές εξελίξεις μέσα στο 2022 όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Ο ίδιος ο κ. Μπλούχος, ως χειρουργός – ιατρός του ΕΣΥ, με παροχή αναγνωρίσιμων από τους πολίτες υπηρεσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, έχει προσωπική αντίληψη για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, όχι ως ένας πολιτικός που ενημερώνεται για αυτά μέσα από συσκέψεις – συναντήσεις, αλλά ως ένας λειτουργός της Υγείας που τα ζει εκ των έσω. Εύλογα, λοιπόν, οι προσπάθειές του στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του θητείας, για την οποία επιλέχθηκε από τους πολίτες με αριθμό ρεκόρ ψήφων το 2019, να έχουν σε υψηλή προτεραιότητα το Νοσοκομείο της Δράμας.

Μέσα στο 2022, το οποίο ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες, καταγράφηκαν αρκετές ευχάριστες ειδήσεις για το Νοσοκομείο. Φυσικά και δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα και φυσικά απαιτούνται κι άλλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πάσχοντες πολίτες, όμως το αποτύπωμα των μέχρι στιγμής μηνυμάτων δίνει αισιοδοξία για το μέλλον. Οι φόβοι, η αγωνία, η ανησυχία από την πλευρά των πολιτών για τυχόν υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Δράμας είναι ανθρώπινοι, όμως η ίδια η πραγματικότητα δείχνει πως τουλάχιστον μέχρι σήμερα τέτοιος σχεδιασμός δεν υπάρχει.

Με μεθοδικότητα, επιμονή, υπομονή και θέληση για προσφορά, συνεργαζόμενος με τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, τον Υπουργό κ. Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Μίνα Γκάγκα, ο κ. Μπλούχος κατόρθωσε μέσα στο 2022 να πετύχει αφενός να ενισχυθεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα και αφετέρου να τεθούν οι βάσεις για τον σχεδιασμό των επόμενων χρόνων, σύμφωνα με τον οποίο οι υπηρεσίες προς τους πολίτες θα είναι και ποιοτικότερες, αλλά και πιο ευρείες. Φυσικά, αγαστή συνεργασία καταγράφεται και με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η οποία από την πλευρά της έχει συμβάλλει επίσης τα μέγιστα ως προς την αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος της Δράμας, καθώς και με τη διοίκηση της αρμόδιας 4ης Υ.ΠΕ. και τον Διοικητή κ. Δημήτρη Τσαλικάκη.

Τους τελευταίους μήνες του 2022 έγινε γνωστό πως η επέκταση – ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα ποσό που πιθανότατα θα ξεπερνάει τα 6 εκ. ευρώ. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Μπλούχος, το υφιστάμενο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (νότιο ισόγειο του κτηρίου) που περιλαμβάνει μια επιφάνεια της τάξης των 505,92 τ.μ. θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα επεκταθεί καταλαμβάνοντας επιπλέον 368,09 τ.μ.. Θα συμπεριλαμβάνει ξεχωριστή είσοδο φορείων/πεζών, διευρυμένους χώρους αναμονής με νέους χώρους υγιεινής, νέα γραμματεία, νέο χώρο διαλογής ασθενών, νέο ενιαίο χώρο 8 εξεταστηρίων, με 2 κλειστά εργαστήρια και νέους χώρους προσωπικού και διανυκτέρευσης γιατρών. Η υφιστάμενη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η οποία βρίσκεται στο 2ο όροφο, παραπλεύρως των Χειρουργείων, και η οποία καταλαμβάνει σήμερα επιφάνεια 391,49 τ.μ. θα επεκταθεί κατά 570,29 τ.μ. στον όροφο. Ως νέα πολυδύναμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα λογίζονται επιπλέον 9 κλίνες και δύο θάλαμοι μόνωσης. Θα αναβαθμιστεί πλήρως η υπάρχουσα Μ.Ε.Θ., θα κατασκευαστούν νέοι χώροι στάσης εργασίας αδελφών και γραφείου προϊσταμένης, καθώς και νέοι χώροι ανάπαυσης προσωπικού και διανυκτέρευσης ιατρών. Σημειώνεται πως η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου μεγαλόπνοου έργου κατέστη εφικτή χάρη σε προσφορά της οικογένειας του κ. Κώστα Αποστολίδη και της εταιρείας Raycap.

Νωρίτερα μέσα στο 2022 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, εγκρίθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και την ευέλικτη λειτουργία του προς όφελος των πολιτών. Συγκεκριμένα με Υπουργική Απόφαση ο Παθολογικός τομέας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας ενισχύεται με τη λειτουργία δύο νέων τμημάτων: ενός Πνευμονολογικού και ενός Νεφρολογικού, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί κι η υφιστάμενη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Εξίσου σημαντική είναι και η εξέλιξη που αφορά τη σύσταση Διατομεακού Τμήματος για Κατ’ Οίκον Νοσηλεία.

Τον Αύγουστο του 2022 η είδηση που αφορούσε το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας σχετιζόταν με την προκήρυξη 8 θέσεων γιατρών και συγκεκριμένα: Χειρουργικής – Επιμελητή Α’, Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας (για την Αιμοδοσία) – Επιμελητή Α’, Ακτινολογίας – Επιμελητή Α’, Ωτορινολαρυγγολογίας – Επιμελητή Α’, Παθολογικής Ογκολογίας (για τη Μονάδα Χημειοθεραπείας) – Επιμελητή Α’, Εσωτερικής Παθολογίας – Επιμελητή Β (2 θέσεις), Αναισθησιολογίας – Διευθυντή. Τότε ο κ. Μπλούχος είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στη θέση Παθολογικής Ογκολογίας, καθώς ήρθε ως συνέχεια της σύσταση Αυτόνομης Μονάδας Χημειοθεραπείας, η οποία είχε επιτευχθεί στις τελευταίες ημέρες του 2021. «Πρόπερσι ανοίξαμε τακτικό εξωτερικό ιατρείο για τους καρκινοπαθείς. Πριν 8 μήνες δρομολογήθηκε το Ογκολογικό τμήμα. Πλέον έρχονται οι προς πλήρωσιν ιατρικές θέσεις. Πώς το είχε πει εκείνος ο λογοτέχνης; Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι φτιαγμένος με μικρά, διακριτικά κι ανεπαίσθητα βήματα…», είχε αναφέρει σχετικά ο κ. Μπλούχος.

Επίσης, μέσα στο 2022, προκηρύχθηκαν 39 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για το Νοσοκομείο της Δράμας (1 ΠΕ, 18 ΤΕ και 20 ΔΕ).

Τέλος, μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνεται, το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης ενισχύθηκε με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Με αφορμή τον διορισμό 3 γιατρών, τον Ιούνιο, ενώ τον Απρίλιο είχε προηγηθεί ο διορισμός και άλλων 4, ο κ. Μπλούχος είχε προβεί στην εξής δήλωση: «Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας το Υπουργείο Υγείας, τον Υπουργό κ. Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Γκάγκα για την διαρκή τους μέριμνα να έχουμε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας αναφορικά με τις υγειονομικές ανάγκες της Δράμας. Τους ευχαριστώ για την ανταπόκριση στις επίμονες και αγωνιώδεις οχλήσεις μου. Τούτη η Κυβέρνηση, αυτά τα τρία πάρα πολύ δύσκολα –λόγω πανδημίας- χρόνια, κατάφερε και δίνει τον τόνο της φροντίδας σε κάθε αναγκεμένο συνάνθρωπο. Έμπρακτα. Χωρίς φανφάρες, χωρίς υπερβολές, χωρίς δικαιωματισμούς, υψωμένα πλακάτ και υψωμένες γροθιές. Το έχω ξαναπεί σε άλλη ευκαιρία, το ξαναλέω κι εδώ: Ο δρόμος προς τον Παράδεισο, είναι σπαρμένος με μικρές μικρές προσπάθειες, που συντελούν στην ελάφρυνση του πόνου κάθε αναγκεμένου. Καλή συνέχεια σε όποιον και όποια αγαπά και εκδηλώνει ενεργά την αγάπη του/της, με πράξεις που λυτρώνουν… Κι ας μην φαίνονται με την πρώτη ματιά. Έτσι κι αλλιώς, τα θαύματα στην υγεία δεν τα βλέπεις. Τα ζεις».