ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μετά την ολοκλήρωση της κοπής βασιλόπιτας του πολιτικού γραφείου της Βουλευτού Ν. Δράμας κ. Χαράς Κεφαλίδου, το απόγευμα της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου 2019, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου του Πα.Σο.Κ. κ. Ευάγγελου Βενιζέλου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος». Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Αντύπας Καρίπογλου, Δικηγόρος, και ο κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης, Λέκτορας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Κοινοτικός Δικηγόρος Κύπρου. Η εισαγωγή στην εκδήλωση και ο συντονισμός αυτής έγιναν από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιο Πούλιο.

Μιλώντας εισαγωγικά στην εκδήλωση, ο κ. Πούλιος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι κ.κ. Καρίπογλου και Μιχαηλίδης ήταν φοιτητές του κ. Βενιζέλου στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Πούλιος παρουσίασε στο κοινό το βιογραφικό του κ. Βενιζέλου, όπως είθισται σε τέτοιου είδους βιβλιοπαρουσιάσεις, και πρόσθεσε: «Σε εποχές κρίσης, ο λόγος και η ανάλυση από προσωπικότητες κοινά αποδέκτες και με κοινωνική, πολιτική και κοινοβουλευτική πορεία αδιαμφισβήτητη, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα πρέπει να αποτελέσουν εργαλεία για την αντιμετώπιση των δεινών και την έξοδο και την επάνοδο στην ομαλότητα».

Μιλώντας για το βιβλίο ο κ. Καρίπογλου ανέφερε ότι πρόκειται για «βαθιά πολιτικό βιβλίο», το οποίο αποτελεί «απάντηση ή ψηλάφηση, αν θέλετε, των προβλημάτων που ζούμε σήμερα». Όπως είπε, περιέχει «κείμενα που προοριζόταν για το δημόσιο διάλογο ή τον κοινοβουλευτικό διάλογο» και για αυτό είναι εύληπτο από τον κάθε αναγνώστη. Συνεχίζοντας την παρουσίαση ο κ. Καρίπογλου επεσήμανε ότι το βιβλίο δίνει απαντήσεις στην επιχειρημένη αυτή τη χρονική περίοδο Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ δεν έλειψε και η κριτική στη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία προσπαθεί «να αποκαθηλώσει το Σύνταγμα».

Ο κ. Μιχαηλίδης, στην ομιλία του, έκανε πολλές προσωπικές αναφορές με βάση τη σχέση που έχει αναπτύξει με τον κ. Βενιζέλο. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος είναι «και πολιτικός και διανοούμενος ταυτόχρονα» κι αυτό αποτελεί «σπάνιο χαρακτηριστικό στις μέρες μας». Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στη φράση που είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος για τον κ. Βενιζέλο, «ελπίζω κάποτε η Ελλάδα να συγχωρέσει το μυαλό του». Μάλιστα, παραφράζοντάς την, είπε πως «η Ελλάδα δεν του συγχώρεσε μέχρι σήμερα το μυαλό του» και πρόσθεσε: «Περιμένω να γίνει κάποια στιγμή, γιατί θα ωφεληθεί, η Ελλάδα, η χώρα, το Κοινοβούλιο, το Έθνος και όλοι μας ξεχωριστά».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ευχαρίστησε το κοινό για την συγκινητική, όπως είπε, παρουσία του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε τόσο στο περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά φυσικά και σε πλειάδα θεμάτων που απασχολούν την πολιτική ζωή του τόπου. Αρχικά, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό», καθώς τότε προβλήματα όπως η ανταγωνιστικότητα η ανάπτυξη και οι κοινωνικές ανισότητες, θα μπορούσαν να επιλυθούν με μια αναθεώρηση του Συντάγματος. Μάλιστα, επεσήμανε πως «καμιά μεταρρύθμιση δεν είναι μεταρρύθμιση νομική» και πως για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να υπάρχει «μια κοινωνία που θέλει να πιάσει το μέλλον σφιχτά στα χέριά της, να το ελέγξει, να το καθοδηγήσει και να το οδηγήσει σε υπερβάσεις». Αντίθετα, «μια φοβισμένη κοινωνία, μια κουρασμένη κοινωνία, απαισιόδοξη, επιφυλακτική, μια κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθεί» δεν μπορεί εύκολα να αγκαλιάσει μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι «περιορισμένα τα ζητήματα είναι αυτά για τα οποία απαιτείται συνταγματική παρέμβαση», αναφέροντας ως παράδειγμα τα θέματα Δικαιοσύνης από ένα επίπεδο και μετά, ενώ χαρακτήρισε το Σύνταγμα του 1975 ως «ανθεκτικό», που «λειτούργησε κάτω από διάφορους συσχετισμούς, με πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις» και «κυρίως άντεξε τα χρόνια της κρίσης, εκεί που είχαμε μεγάλες συγκρούσεις». Σχετικά με τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «ο λαός πρέπει να σκέφτεται και ως Έθνος» και εξήγησε ότι «όταν οι εξουσίες ασκούνται από το λαό υπέρ του λαού, η Δημοκρατία είναι συγκυριακή. Όταν οι εξουσίες ασκούνται από το λαό υπέρ του Έθνους, η εξουσία αποκτά μια ιστορικότητα, μια διορατικότητα». Αφού αναφέρθηκε στην τρέχουσα Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία χαρακτήρισε ως «πρόχειρη και επιπόλαια», ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «το πραγματικό ερώτημα αυτό που προϋπάρχει και έπεται του βιβλίου» είναι «αν η χώρα αυτή έχει μέλλον». «Στο ερώτημα αυτό, που είναι ερώτημα εθνικής ταυτότητας και εθνικής στρατηγικής, την απάντηση την κρατάει στα χέριά του ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Αυτή την απάντηση πρέπει να δώσετε εσείς, οι πολίτες της Δράμας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και είμαι βέβαιος τώρα, με την εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει, ότι η απάντηση αυτή θα είναι μια απάντηση πατριωτική, μια απάντηση υπέρ του μέλλοντος του Έθνους», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

 

«Η στρατηγική ήττα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ταυτίζεται με τη στρατηγική νίκη του ΚΙΝΑΛ, όχι της Ν.Δ.»

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Για το πολιτικό σκηνικό ο κ. Βενιζέλος είπε: «Έχουμε περάσει σε μια φάση παρακμής. Είναι σε αδιέξοδο όλα τα μεγάλα θέματα. Υπάρχει μια κρίση των θεσμών, που την βλέπουμε και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη. Την βλέπουμε στον πολιτικό πολιτισμό και στο ήθος των κυβερνώντων και βεβαίως υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Το τραπεζικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα, η πραγματική οικονομία, η στασιμοχρεοκοπία, η ανεμική ανάπτυξη. Αυτά δεν θα βελτιωθούν μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. Ο Μάιος, λοιπόν, είναι ένα ορόσημο. Θα δούμε τις εξελίξεις σε σχέση με το τι θα πει ο ελληνικός λαός στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, εκτός κι αν γίνουν ταυτοχρόνως και οι εθνικές εκλογές».

Σχετικά με το επιχειρούμενο από την Κυβέρνηση προοδευτικό μέτωπο, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Τίποτα το προοδευτικό δεν υπάρχει σε μια Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝΕΛ που αντικαταστάθηκε από μια Κυβέρνηση ακόμη χειρότερη, η οποία υποδύεται την κεντροαριστερή και στηρίζεται σε Βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι αποστάτησαν ενδοκυβερνητικά και πήγαν από τον κ. Καμμένο στον κ. Τσίπρα, στις ψήφους της κ. Παπακώστα και βεβαίως σε υπόγειες διαδρομές που συνδέουν την Κυβέρνηση με το βαθύ κράτος της Δεξιάς».

Σχετικά με το ρόλο του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Είναι ταυτισμένη με ο,τιδήποτε μεγάλο και θετικό έγινε στην ιστορία του τόπου αυτού. Άρα η δημοκρατική παράταξη και το Κίνημα Αλλαγής μπορούν να λειτουργήσουν εγγυητικά για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Για αυτό και λέω πολλές φορές ότι η στρατηγική ήττα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ταυτίζεται με τη στρατηγική νίκη του ΚΙΝΑΛ, όχι της Ν.Δ.. Μπορεί η Ν.Δ. να διεκδικεί την πρώτη θέση, να διεκδικεί αυτοδυναμία. Εάν δεν εγγυηθεί το ΚΙΝΑΛ την πορεία του τόπου, αν δεν φανεί ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εκφράζει την προοδευτική αντίληψη της κοινωνίας, τις προοδευτικές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δεν θα πετύχουμε τίποτα».

Τέλος, για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Αυτό είναι ίσως το χειρότερο που έχει συμβεί την τετραετία αυτή. Διότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να είναι ενωμένος ο ελληνικός λαός. Να υπάρξει συνεργασία Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Να υπάρξει μία καλή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Να υπάρξει μια ασφαλής ολοκληρωμένη συμφωνία. Αντί για αυτό, ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο μαζί, που είναι συνυπεύθυνος, προτίμησαν να κάνουν μία συμφωνία μοχλό παρέμβασης στην αντιπολίτευση, ο οποίος μοχλός δίχασε και την ελληνική κοινωνία. Την δίχασε βαθιά. Και ιδίως εδώ στη Μακεδονία – Θράκη έχουμε την πιο μεγάλη ευαισθησία, αλλά παντού στην Ελλάδα είναι λίγο πολύ η ίδια κατάσταση. Τώρα κάθε μέρα θα βλέπουμε προβλήματα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».