ΑΡΘΡΟ
του Μαργαρίτη Τζίμα
Καθηγητή
Εκλογές. Η μεγαλύτερη στιγμή της δημοκρατίας όπου ο λαός καλείται να αποφασίσει για το παρόν και μέλλον του. Δεν εκλέγουμε Διοικητικό Συμβούλιο συλλόγου, αλλά εκλέγουμε Κυβέρνηση και Βουλευτές. Στην ουσία αποφασίζουμε να κρίνουμε τους πάντες. Την Κυβέρνηση για το πως κυβέρνησε, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Είναι γεγονός πως συνήθως ο λαός αποφασίζει ψύχραιμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις πολλές που ο κομματικός φανατισμός αλλοιώνει τη διαύγεια της σκέψης μας και η ψήφος μας γίνεται ψήφος διαμαρτυρίας και όχι ψήφος προοπτικής.
Στις δημοκρατίες δεν αρκεί να καταδικάζεις ένα κόμμα, αλλά πρέπει να δίνεις διέξοδο και προοπτική στα προβλήματα της πατρίδας σου με την επιλογή σου. Συνήθως επιβραβεύεται το αποτέλεσμα και όχι η πρόθεση. Άλλωστε τι χρειαζόμαστε τις προθέσεις; Δεν ζούμε με αυτές. Το αποτέλεσμα μετράει στην πολιτική και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κάποιος κυβερνά.
Όμως το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα μια εξουσίας πιστεύω πως είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί άλλα να λες προεκλογικά και τελείως αντίθετα να πράττεις μετεκλογικά. Φυσικά όλοι θυμόμαστε πως υπήρξε κόμμα στη Ελλάδα που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο και όχι μόνο δεν έπραξε αυτό, αλλά μας φόρτωσε με ένα τρίτο μνημόνιο.
Η συνέπεια εκλογών και έργων είναι μεγάλη υπόθεση στην πολιτική. Και οι ευκαιρίες δεν σου δίνονται κάθε μέρα να κυβερνήσεις ένα λαό. Ο καθένας πλέον ξέρει πως κάθεται από το σπίτι του και μπορεί να έχει το μισό και πλέον κράτος στον υπολογιστή του. Με ευκολία μπορεί να εκδίδει όλα τα πιστοποιητικά χωρίς να περιμένει στην ουρά.
Αυτό είναι μια κατάκτηση που πρέπει να αναγνωρίσουμε στη σημερινή κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να κάνω ανάλυση του κυβερνητικού έργου, άλλωστε δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Όμως ως ένας πολίτης που έχει υπηρετήσει το λαό από αρκετές θέσεις, οφείλω να κάνω μερικές διαπιστώσεις.
Για τη γραφειοκρατία φωνάζαμε διαρκώς. Θυμάμαι πως μόλις ανέλαβα Δήμαρχος Δράμας εγκατέστησα σε μερικούς μήνες ηλεκτρονικούς υπολογιστές το 1991 στον Δήμο. Ήταν μια επανάσταση. Σήμερα που πολλές από τις λειτουργίες του κράτους έχουν απλοποιηθεί, αυτό αποτελεί μια νίκη της δημοκρατίας απέναντι στο τέρας της γραφειοκρατίας.
Μειώνουν την αξία των επιδομάτων μερικοί. Όμως αγνοούν τις ανάγκες των πολιτών. Φαίνεται οι δημοκράτες και επικριτές των πάντων ή τα βρήκαν έτοιμα ή δεν ξέρουν από την αγωνία των οικογενειών. Σε δύσκολες εποχές σε εποχές κρίσης, το κράτος πρέπει να επεμβαίνει με κάθε τρόπο για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών του. Καλώς έκανε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία που πλήρωνε τα ενοίκια των επιχειρήσεων και τα έξοδά τους.
Λάθη γίνονται. Μόνο αυτός που δεν δρα δεν κάνει λάθη. Η αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς κρίνει. Όμως δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διακυβέρνησης ή αντιμετώπισης των έκτακτων κρίσεων που διαχειρίστηκε η σημερινή κυβέρνηση.
Εν πάση περιπτώσει τα κόμματα οφείλουν να διδάσκουν πολιτικό ήθος με τα στελέχη τους και τον πολιτικό τους λόγο. Δεν τρομοκρατούν τον λαό, δεν εκβιάζουν τη ψήφο του και κυρίως σέβονται την ετυμηγορία των εκλογών.
Εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση), νομοθετική εξουσία (Βουλή) και δικαστική εξουσία είναι τα στηρίγματα της δημοκρατίας μας για τα οποία αγωνίστηκαν οι λαοί. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να υποβαθμίζει τον ρόλο τους.
Η Δημοκρατία δίνει ευκαιρίες στους πολίτες. Μπορεί να αργεί αλλά δίνει ευκαιρίες. Άλλες καταστάσεις που νοσταλγούν μερικοί αφαιρούν και αυτό το δικαίωμα από το λαό και εγκαθιδρύουν ένα κράτος χωρίς κοινωνική ευαισθησία.