ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου

Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας της ΔΗΜΑΡ

 

  • Ο καταλύτης ΘΑΝΑΣΗΣ, η ήρεμη δύναμη ΦΩΦΗ, η έλευση ΓΙΩΡΓΟΥ, η συμπόρευση ΣΤΑΥΡΟΥ & το «φαινόμενο ΚΑΜΙΝΗΣ»

 

 

«Δεν υπάρχει λειτουργική δημοκρατία δίχως μια μεγάλη, μετριοπαθή, υπεύθυνη, πολυσυλλεκτική Κεντροαριστερά… Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Κεντροαριστερά θα επανακάμψει….» Στάθης Καλύβας (Πού είμαστε, που πάμε, πως θα βγούμε από την κρίση; Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Προφητικός ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Yale, Στάθης Καλύβας, επιβεβαιώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του ανάλυσης, στην οποία και είχε προβεί ήδη από το 2013. Ότι δηλαδή η σημαντικότερη πολιτική επίπτωση της κρίσης ήταν η αποσύνθεση του κεντροαριστερού πόλου του κομματικού συστήματος, που στη μεταπολίτευση εκφράστηκε μονοπωλιακά από το ΠΑΣΟΚ. Ότι η Κεντροαριστερά θα επανακάμψει. Προέβλεψε επίσης ότι αυτή η ανασύνθεση και ανασυγκρότησή της μπορεί να πάρει τρεις διαφορετικές μορφές:

-Η πρώτη θα μπορούσε να είναι η ανάσταση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που για τον ίδιο φάνταζε αδύνατο

-Η δεύτερη εκδοχή θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ από ένα νέο πολιτικό σχηματισμό με νέα άφθαρτα πρόσωπα και διανοούμενους, που επίσης κατά τον καθηγητή φάνταζε πολύ δύσκολο. Η αποτυχία ΔΗΜΑΡ & ΠΟΤΑΜΙΟΥ αποδεικνύουν του λόγου του αληθές.

-Η τρίτη και τελευταία κατά τον Σ. Καλύβα αναγκαστική μάλιστα κατάληξη θα ήταν η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στον κυρίαρχο πόλο της Κεντροαριστεράς, που θα ήταν και το πιθανότερο σενάριο. Σενάριο που προέβλεπε όμως πως θα καθυστερούσε πάρα πολύ και θα είχε λόγω της καθυστέρησης τεράστιο κόστος για τη χώρα. Επίσης θα έφερνε στην πολιτική ζωή αναπαλαίωση και συντήρηση του λαϊκισμού (βλέπε άρθρο «Μετά το ΠΑΣΟΚ τι;» το 2009 !!!)

Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει πως ο Στάθης Καλύβας επιβεβαιώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του ανάλυσης. Διαψεύσθηκε μόνο ως προς το ότι τελικά υπήρξε και 4η εκδοχή για την απολύτως αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας και της κοινωνίας επανάκαμψη της Κεντροαριστεράς, την εξέλιξη της οποίας και παρακολουθούμε σήμερα.

Ποια είναι αυτή; Μα ακριβώς λόγω της κρίσης και των ραγδαίων εξελίξεων η αναγκαστική συνεργασία και συμπόρευση όλων των υπαρχόντων πολιτικών σχηματισμών, προσωπικοτήτων και κοινωνικών δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς. Δεν έλαβε υπόψη του ο κ. καθηγητής ότι:

-πολιτική δεν ασκείται στο κενό, νέος πολιτικός σχηματισμός δεν μπορεί να σχηματισθεί από παρθενογέννηση

-το ΠΑΣΟΚ μετά από 40 χρόνια διαδρομής είχε ριζώσει βαθιά στην κοινωνία, παρέμεινε δε εν τέλει στο χώρο ο βασικός και μεγαλύτερος παίχτης

-τούτων δοθέντων ο νέος φορέας δεν μπορούσε παρά να προκύψει από τη συνεργασία των υπαρχόντων σχημάτων που έχουν μετεξελιχθεί, προσωπικοτήτων και κοινωνικών δυνάμεων του ευρύτερου χώρου

Η βαθιά λοιπόν κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, η ανικανότητα των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν, η πλήρης αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και η απογοήτευση των πολιτών, οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς και η απόλυτη ανάγκη να ανασυγκροτηθεί το συντομότερο ο χώρος αυτός επέσπευσαν τις εξελίξεις και οδήγησαν όλους στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο να δημιουργηθεί η νέα Κεντροαριστερά στη Χώρα μας, έτσι ώστε:

– να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα

– να επέλθει η ελάχιστη εθνική συναίνεση και συνεννόηση

– να υπάρξει επιτέλους ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Εξόδου από την Κρίση

– να αποκτήσουμε Εθνική Στρατηγική και μεγαλύτερη Διαπραγματευτική Δύναμη

Η ΔΗΜΑΡ και ο Πρόεδρος της ΘΑΝΑΣΗΣ λειτούργησαν ως καταλύτης και επισπεύδουσα δύναμη.

Η ΦΩΦΗ ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ λειτούργησε ως η Υπεύθυνη και Ήρεμη Δύναμη, προχωρώντας με αργά, αλλά αποφασιστικά βήματα. Της πιστώνεται η επιτυχία του εγχειρήματος για τη συμμετοχή όλων στις διαδικασίες για ανάδειξη επικεφαλής και ίδρυση νέου φορέα.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Παπανδρέου πήρε την απόφαση να κλείσει το χάσμα της διάσπασης με το ΠΑΣΟΚ και να προσέλθει στη ΔΗ. ΣΥΜ., να μη θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής και να συμμετάσχει το ΚΙΔΗΣΟ στις διαδικασίες.

Η ανάθεση της Προεδρίας της Επιτροπής διενέργειας της εκλογής για την ανάδειξη επικεφαλής στον καταξιωμένο επιστήμονα και αποδεκτό από όλους ΝΙΚΟ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟ προσέδωσε κύρος στο εγχείρημα, αύξησε το ενδιαφέρον της Κοινωνίας.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Θεοδωράκης με το ΠΟΤΑΜΙ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην Κοινωνία ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς δύο Κοινοβουλευτικές ομάδες για πρώτη φορά θα ενωθούν.

Εν τέλει η υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ, πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον και «άνοιξε το παιχνίδι στην Κοινωνία».

Τα ανεκδοτολογικού και καυστικού περιεχομένου σχόλια του τύπου «ποιος ασχολείται με την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα;» ή «οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους !!!» εξαφανίσθηκαν.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι αντιμετωπίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον και πολιτικό φόβο τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, γιατί φοβούνται ότι θα τους στερήσει μεγάλο μερίδιο ψηφοφόρων από το μεσαίο χώρο.

Στόχος τους να φθάσουν στην κάλπη όσο το δυνατόν λιγότεροι ψηφοφόροι και το ενδιαφέρον του κόσμου να μειωθεί. Στόχος να ψαλιδίσουν υποψηφίους που εμφανίζουν δυναμική και πολύ περισσότερο τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, που έως τώρα δεν ήταν πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, άρα δεν μπορούν να του καταλογίσουν αμαρτίες της Μεταπολίτευσης.

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι στις κάλπες θα μπορούσαν να προσέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τους τρομάζουν. Καθημερινά συναντάει κανείς πολίτες που δηλώνουν έτοιμοι να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν κάποιον από τους υποψηφίους για την Προεδρία του νέου σχήματος της Κεντροαριστεράς. Πολλοί από αυτούς τη ΦΩΦΗ, πολλοί από αυτούς τον νέο και φέρελπι Ανδρουλάκη, πολλοί τον επικοινωνιακό ΣΤΑΥΡΟ, πολλοί τον άφθαρτο ΚΑΜΙΝΗ.

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη προφανώς άλλαξε τα δεδομένα. Έως τότε γίνονταν λόγος για τους υποψήφιους της ΔΗ.ΣΥΜ., τα μέλη και τους φίλους των συμμετεχόντων κομμάτων σε αυτήν και στο ΠΟΤΑΜΙ. Κάτι σαν συναυλία του «ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ and friends».

Με την υποψηφιότητα Καμίνη το παιχνίδι άνοιξε στην κοινωνία. Βεβαίως ο Καμίνης δεν είναι χαρισματικός, τηλεοπτικός, επικοινωνιακός. Δεν είναι ΡΕΝΤΣΙ, ΟΜΠΑΜΑ, ΜΑΚΡΟΝ. Είναι όμως ομολογουμένως σοβαρός, υπεύθυνος, αποτελεσματικός. Δεν είναι κομματικός, δεν έχει παρωπίδες, ιδεοληψίες, αγκυλώσεις. Είναι όμως δημοκρατικός, δημιουργικός, προοδευτικός, συνθετικός. Καταξιωμένος επιστήμονας, που επιλέχθηκε και προτάθηκε για Δήμαρχος Αθηναίων από πολλά κόμματα, τιμήθηκε από τους Αθηναίους και έχει στο ενεργητικό του δύο επιτυχημένες θητείες στην πρωτεύουσα.

Όπως έγραψε ο Θανάσης Χειμωνάς, η υποψηφιότητά του είναι μια επικίνδυνη υποψηφιότητα για τους πολιτικούς αντιπάλους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό και οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από μερίδα του τύπου και διάφορους κονδυλοφόρους. Γιατί η υποψηφιότητά του θα φέρει στην Κεντροαριστερά τον μεσαίο χώρο, τον οποίο ως γνωστόν διεκδικούν πάντα οι δύο μονομάχοι του σημερινού σε μορφή καρικατούρας δικομματισμού.

Γιατί ο Γιώργος Καμίνης, όπως είπε και ο Γιάννης Μπουτάρης ίσως είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει όλη την Κεντροαριστερά – πολιτική και κοινωνική – και να ενεργοποιήσει τη συντριπτική και σιωπηλή έως σήμερα πλειοψηφία του χώρου αυτού, που νοιώθει απογοητευμένη από την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Και αυτό πράγματι είναι το μεγάλο στοίχημα.

Ίσως λοιπόν ο Γιώργος Καμίνης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος και μπορεί να λειτουργήσει ως το κίνητρο εκείνο που θα ενεργοποιήσει και θα ξυπνήσει μαζί με όλους τους λοιπούς καθοριστικούς παράγοντες της όλης αυτής διαδικασίας τον αποκαλούμενο από την ΦΩΦΗ «κοιμώμενο γίγαντα της Κεντροαριστεράς», δηλαδή τη σιωπηλή και απογοητευμένη συντριπτική πλειοψηφία των κεντροαριστερών πολιτών.

Αν τελικά λειτουργήσει το «φαινόμενο ΚΑΜΙΝΗΣ», αν δημιουργηθεί ένα τσουνάμι ψηφοφόρων και ενεργοποιηθούν πολλές χιλιάδες Πολίτες που θεωρούν ότι ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αν αποφασίσουν να σηκωθούν από τους καναπέδες τους και να πάρουν την Πολιτική στα χέρια τους, τότε η Κεντροαριστερά θα έχει πετύχει τους στόχους της.

Τότε η Κεντροαριστερά θα έχει καταστεί όχι απλά ΕΛΠΙΔΑ για τη Χώρα και την Κοινωνία, αλλά και μέρος της λύσης για τα προβλήματά της.

Τότε αυτή η ηράκλεια προσπάθεια θα έχει ευτυχή κατάληξη προς ικανοποίηση και των πρωτεργατών και βασικών συντελεστών του εγχειρήματος (του ΘΑΝΑΣΗ, της ΦΩΦΗΣ, του ΓΙΩΡΓΟΥ, του ΣΤΑΥΡΟΥ, του ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ, όσων ηγούνται της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και όλων των αφανών κωπηλατών του χώρου).