ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

 

 

  • «Φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως η υπερφόρτωση των πινακίων και η προαγωγή της κοινωνικής ειρήνης, μέσω της εξωδικαστικής φιλικής επίλυσης διαφοράς»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ημερίδα με θέμα: «Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση μετά το Ν. 4640/2019» διοργάνωσε το Σαββάτο 15 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας.

Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι ένας νέος θεσμός που εισήχθη στο ελληνικό δίκαιο με το Ν 4640/2019. Ο νέος αυτός θεσμός ισχύει ήδη από 15-1-2020 για υποθέσεις οικογενειακού δικαίου ενώ από 15-3-2020 θα επεκταθεί σε πλήθος άλλων υποθέσεων αρμοδιότητας Πρωτοδικείου. Έτσι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της συγκεκριμένης ημερίδας, ώστε να υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση για το θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Δικονομικά προβλήματα από τη λειτουργία της υποχρεωτικής αρχικής συνεδρίας και τη συμμετοχή του δικηγόρου σε αυτή», ο κ. Δημήτρης Θεοχάρης, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος, Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Frederick Κύπρου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οι καινοτομίες του Ν.4640/2019 – Η διαδικασία της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας», ο κ. Απόστολος Άνθιμος, Διδάκτωρ Νομικής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκτελεστότητα του πρακτικού διαμεσολάβησης κατά το Ν. 4640/2019», και η κ. Εύη Αυλογιάρη, Πρόεδρος ADR HELLENIC Center, Διευθύντρια κατάρτισης ΙΝΚΑΔΑ.

«Είναι ένας εντελώς νέος θεσμός και για την Ευρώπη»

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος επεσήμανε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας είναι στην ευχάριστη θέση να διοργανώσει μια εκδήλωση για το νέο θεσμό, την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, που με το νόμο 4640/2019 εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 15 Ιανουαρίου και ουσιαστικά από τις 15 Μαρτίου και μετά πολλές από τις διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων θα απαιτούν ένα προστάδιο. Αυτό το προστάδιο λέγεται υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Είναι ένα εντελώς νέος θεσμός. Είναι ένας εντελώς νέος θεσμός και για την Ευρώπη. Αν εξαιρέσουμε την Ιταλία, που ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις, είμαστε η πρώτη χώρα που η διαμεσολάβηση παίρνει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Για να το πω πολύ απλά. Είναι ουσιαστικά ένα προστάδιο, πριν πάμε στο δικαστήριο, υποχρεωτικά θα πηγαίνουμε σε ένα διαμεσολαβητή για να εξετάσουμε αν μπορούμε να λύσουμε την υπόθεσή μας εξωδικαστικά.

Παρά το γεγονός ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας και η Ολομέλεια των Προέδρων έχει ταχθεί εναντίον της υποχρεωτικότητας του θεσμού, θα πρέπει να πω ότι από τη στιγμή που αυτός έχει εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη, είμαστε υποχρεωμένοι να τον διερευνήσουμε, να τον μάθουμε, να τον επεξεργαστούμε, για να μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Για αυτό και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση».

Όπως είπε ο κ. Πούλιος, ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης «αφορά όχι μόνο τους δικηγόρους, αλλά εν δυνάμει όλοι θα είμαστε διάδικοι, όλοι θα είμαστε μέρη σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης, άρα αφορά όλους τους ενεργούς πολίτες και αυτούς που πιθανόν αύριο θα βρεθούν στη θέση του να επιχειρήσουν μια διαμεσολάβηση, υποχρεωτική ή όχι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εύρος των υποθέσεων που πρέπει να περάσουν από το στάδιο της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας ανέφερε: «Κατ’ αρχήν δυνατότητα διαμεσολάβησης ισχύει για όλες τις υποθέσεις. Η εθελοντική όμως. Η υποχρεωτική, δηλαδή αυτό το προστάδιο, πριν φτάσει στο δικαστήριο, αφορά ένα μικρό ποσοστό των οικογενειακών διαφορών, σε ό,τι έχει να κάνει δηλαδή σε διατροφές μεταξύ συζύγων ή τέκνων και με επιμέλειες και με διαφορές που η αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Αν, δηλαδή, εγώ έχω μια διαφορά με κάποιον που η αξία είναι πάνω από 30.000 ευρώ, τότε υποχρεωτικά πηγαίνω στο προστάδιο της διαμεσολάβησης. Αυτό έχει ένα μικρό κόστος. Βέβαια, στις σημερινές εποχές είναι κατά τη γνώμη μου ένα σημαντικό κόστος για τους διαδίκους, οι οποίοι θα το επωμιστούν, προκειμένου να μπορέσουν να απεμπλακούν από το στάδιο της υποχρεωτικότητας και να πάνε μετά στο φυσικό τους δικαστή, εφόσον δεν καταλήξει η διαμεσολάβηση».

«Η κεντρική ιδέα είναι ευγενής»

 

Στις δηλώσεις του ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι «Η διαμεσολάβηση είναι ένας τρόπος εναλλακτικής επίλυσης της διαφοράς, ο οποίος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως η υπερφόρτωση των πινακίων και η προαγωγή της κοινωνικής ειρήνης, μέσω της εξωδικαστικής φιλικής επίλυσης διαφοράς. Ο νόμος 4640 είναι η δεύτερη προσπάθεια να ρυθμίσει ο νομοθέτης το ζήτημα μέσα σε δύο χρόνια. Είχε προηγηθεί ο νόμος 4512 από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Είναι ένας νόμος, ο οποίος έχει θετικά και αρνητικά, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Η κεντρική ιδέα είναι ευγενής και προσωπικώς εύχομαι στην επιτυχία της. Από εκεί και πέρα αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάδειξη των διάφορων προβλημάτων που αναμένουμε να ανακύψουν κατά την εφαρμογή του νόμου, με καλή διάθεση, με καλή θέληση και στο πλαίσιο προαγωγής του επιστημονικού διάλογου».