ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΤΕΝΙΖΕΙ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

 

  • Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδης, ο οποίος στάθηκε κυρίως σε ζητήματα πάταξης του περεμπορίου και της παράνομης οικονομίας
  • «Πρέπει και εδώ να δράσουμε, ούτως ώστε να αποδείξουμε ότι η χώρα έχει και τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, αλλά και όλες εκείνες τις υποδομές, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, η ελεύθερη οικονομία και τα συμφέροντα φυσικά των τοπικών επιχειρήσεων»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «KOYROS» η ετήσια εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Δράμας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ενώ ακόμη παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, όπως ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης, εκπρόσωποι φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου από την επιχειρηματική κοινότητα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη, ο οποίος προχώρησε σε απολογισμό των δράσεων που έγιναν μέσα στο 2019, παρουσιάζοντας τους σημαντικότερους τομείς παρέμβασης, ενώ προχώρησε και σε παράθεση στόχων και προοπτικών για το 2020. Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε σε ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, λειτουργώντας ως τροχοπέδη, τόσο συνολικά σε επίπεδο χώρας όσο και τοπικά, προτείνοντας λύσεις για αυτά, ενώ ακόμη μίλησε με αισιοδοξία για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για το επιχειρείν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης, ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε σε δύο απώλειες για το Επιμελητήριο μέσα στο 2019, του εξωτερικού συνεργάτη Αλκιβιάδη Παπαδημητρίου και του μέλους του Δ.Σ. Γιάννη Ελματζόγλου, στη μνήμη των οποίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και για τα οποία υπάρχει σχετικός σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης. Ο κ. Σταμπουλίδης επίσης μίλησε στοχευμένα για θέματα που σχετίζονται με τη Γενική Γραμματεία της οποίας προΐσταται, κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα του παρεμπορίου, για το οποίο εξήγησε πως λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα.

«Προσπάθειες για ανάταξη της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας»

 

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε: «Συνεχίζουμε με μια αισιοδοξία. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Οι προσπάθειές μας είναι για μια ανάταξη γενικότερα της αναπτυξιακής προοπτικής τόσο της περιοχής μας, αλλά και των ιδίων των επιχειρηματιών πρωτίστως. Τα προηγούμενα χρόνια που πέρασαν το Επιμελητήριο σεβάστηκε κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα της επιχειρηματικότητας, για αυτό και δεν έκανε ανοιχτές εκδηλώσεις. Νομίζω όμως ότι αυτή η εκδήλωση είναι μια εκδήλωση άλλης νότας, μιας νότας αισιοδοξίας, για την οποία πιστεύουμε ότι θα επαληθευτούμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι επενδυτικές προσπάθειες στην περιοχή μας είναι αρκετά μεγάλες, το ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλό, οι επιχειρήσεις μας θέλουν να επενδύσουν, νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα μιας νέας έναρξης για την περιοχή. Οι κλάδοι ενδιαφέροντος, όπως είναι η αγροτοδιατροφή, το μάρμαρο, το κρασί μας, είναι κλάδοι αιχμής και πολλές άλλες επιχειρήσεις μπαίνουν σε μια διαδικασία πλέον να επενδύσουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η μείωση της φορολογίας που έγινε το προηγούμενο διάστημα, αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό και με αυτό τον τρόπο, θα δώσει πλέον αυτό που θέλουμε όλοι, ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο έχει να κάνει τόσο με το φορολογικό σταθερό σύστημα που επιζητούμε, κυρίως δε με ένα φιλικό περιβάλλον στα θέματα αδειδοτήσεων, στα θέματα ταχύτητας αυτών των αδειδοτήσεων και ό,τι άλλο υπεισέρχεται στην επιχειρηματική κοινότητα. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι το τραπεζικό, το οποίο είναι τεράστιο. Νομίζω πως χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της χώρας, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει η Κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ουσιαστικά δεν υπάρχει το τραπεζικό σύστημα και αυτό το πράγμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Άρα πρέπει να πάμε και σε σύγχρονα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ίσως και σε άλλες τράπεζες. Αυτό πρέπει να δούμε, διότι δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει με αυτό το ρυθμό».

Για την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδη στη Δράμα και για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 στο Επιμελητήριο για το παρεμπόριο και την παραοικονομία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Προχωράμε σε μια διαδικασία που έχει να κάνει με εφαρμογή μεθόδων και πολιτικής που έχουν να κάνουν ακριβώς με την πάταξη αυτού του φαινομένου. Να είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορούμε να τα πατάξουμε όλα, αλλά ουσιαστικά μπορούμε να τα μετριάσουμε, να αμβλύνουμε το πρόβλημα, να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την απώλεια των δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι περίπου 20 δις από το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο οι απώλειες αυτές. Επομένως θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών. Υπάρχει σχεδιασμός από το Υπουργείο. Μας τον ανακοίνωσε. Δεν είναι προς ανακοίνωση όλα στην παρούσα φάση. Το θέμα είναι ευαίσθητο. Καταλαβαίνετε όμως πως θα υπάρξουν έλεγχοι, θα υπάρξουν δυναμικές παρεμβάσεις στα σημεία όπου παρουσιάζεται και το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο».

 

«Διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, της ελεύθερης οικονομίας και των συμφερόντων των τοπικών επιχειρήσεων»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης σημείωσε πως η παρουσία του στη Δράμα δεν είναι εθιμοτυπική και πρόσθεσε: «με την ευκαιρία της πρόσκλησης του Προέδρου του Επιμελητηρίου να παραβρεθώ στην κοπή της πίτας, είχα τη δυνατότητα να επισκεφτώ και παραγωγικές μονάδες της περιοχής, οι οποίες φημίζονται για την ποιότητα των προϊόντων τους, όπως είναι τα κρασιά, και φυσικά να συσκεφτούμε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Νομού, που εποπτεύουν την αγορά, από την άποψη της παράνομης οικονομίας, του παρεμπορίου, ούτως ώστε να καταλάβουμε τις ανάγκες που έχουν οι υπηρεσίες, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε ως πολιτεία, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε χρόνια ζητήματα. Επισκέφτηκα και την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου, τον παραμεθοριακό σταθμό, όπου διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα η πολιτεία να παρέμβει και να εντείνει την παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού. Θέλω να σας πως ότι το έχουμε κάνει και αλλού και αποδίδει. Άρα έχω μια καλή εικόνα ότι πρέπει και εδώ να δράσουμε, ούτως ώστε να αποδείξουμε ότι η χώρα έχει και τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, αλλά και όλες εκείνες τις υποδομές, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, η ελεύθερη οικονομία και τα συμφέροντα φυσικά των τοπικών επιχειρήσεων».

Ακόμη, μιλώντας ειδικότερα για το παρεμπόριο, ο κ. Σταμπουλίδης επεσήμανε: «Η ελληνική οικονομία πέρασε μια κρίση που οδήγησε πολλές φορές τους καταναλωτές σε εναλλακτικά κανάλια αγοράς προϊόντων. Η παράνομη οικονομία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όσο μεγαλύτερη είναι μια οικονομία μιας χώρας τόσο μεγαλύτερα είναι και τα παράνομα δίκτυα. Στη χώρα μας υπολογίζουμε ότι το παράνομο εμπόριο αγγίζει τα 1,3 δις ευρώ, εξαιρουμένων φυσικά του αλκοόλ και των καυσίμων. Αναφέρομαι στα απομιμητικά προϊόντα, στα είδη καθημερινής χρήσης και τα τρόφιμα φυσικά. Θεωρούμε ότι αυτός ο τζίρος φεύγει από την πραγματική οικονομία, αδυνατίζει τα δημόσια έσοδα και για αυτό ακριβώς επικεντρωνόμαστε πάνω σε αυτό. Φέρνουμε νέα επιχειρησιακή μονάδα, νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι αποτρεπτικό για όσους ασχολούνται με την παράνομη οικονομία. Επαναλαμβάνω ότι εδώ στην περιοχή διαπιστώσαμε την ανάγκη να εντείνουμε περισσότερο τον έλεγχο και να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ούτως ώστε να προστατέψουμε και τα τοπικά προϊόντα, αλλά και την εθνική οικονομία».

 

«Η επιχειρηματική κοινότητα η μόνη διέξοδος για δημιουργία θετικού κλίματος στην οικονομία της χώρας»

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα Επιμελητήρια είναι μακριά από κόμματα, μακριά από χρώματα. Η επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να αντέξει στις δυσκολίες μετά την δεκαετή παρατεταμένη κρίση. Έχουμε περάσει πλέον στην εποχή της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, στην εποχή της καινοτομίας. Βρισκόμαστε στη Δράμα, σε έναν κατ’ εξοχήν εξαγωγικό Νομό. Ένας Νομός που εισφέρει στο ελληνικό εισόδημα και στη ροή του συναλλάγματος για να ισοσκελίσουμε το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών. Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματική κοινότητα από όλες τις πλευρές είναι η μόνη διέξοδος για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα στην οικονομία της χώρας μας και για αυτό λοιπόν είμαστε εδώ ως Επιμελητήρια, να στηρίξουμε την προσπάθεια στη νέα χρονιά, το 2020, να βάλουμε τους στόχους. Περιφερειακή συνείδηση για να μπορέσουμε να αναπτυχθούν όλες οι επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και αν μη τι άλλο να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες. Να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες, τους νέους ανθρώπους, στην περιοχή μας».

 

«Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειάς μας έχουν πραγματικά αναπτύξει την περιφερειακή συνείδηση»

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε πως με την παρουσία των Πρόεδρων των Επιμελητηρίων της Α.Μ.Θ. στην εκδήλωση στη Δράμα «τονίζουμε και αναδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι τα Επιμελητήρια της Περιφέρειάς μας έχουν πραγματικά αναπτύξει την περιφερειακή συνείδηση. Έχουμε μια αγαστή και καλή συνεργασία, γιατί τα προβλήματα του επιχειρείν, της επιχειρηματικότητας και του επιχειρηματία, είναι κοινά, είτε είμαστε στη Δράμα είτε στην Καβάλα είτε στον Έβρο. Αυτό που προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από κοινές προτάσεις και δράσεις είναι πραγματικά να στηρίξουμε τον επιχειρηματία, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να έρθουν επενδύσεις, να αυξηθεί η απασχόληση. Γκρινιάζουμε και φωνάζουμε συνήθως –είτε μας ακούν είτε δεν μας ακούν, εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό- με σκοπό ένα και μοναδικό, να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε δύναμη και ώθηση, να προβάλουμε την περιοχή μας, να την αναδείξουμε ως μια περιοχή που μπορούν να έρθουν επενδύσεις και να αναπτυχθούν εδώ στην περιοχή μας. Εύχομαι πραγματικά αυτή η χρονιά να είναι θετική για όλους. Να είναι μια καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη και καλά και θετικά αποτελέσματα».