ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ, ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ κ. ΠΑΥΛΟ

Η Ιερά Μητρόπολη Δράμας έχει καθιερώσει εκδηλώσεις προς τιμήν του αειμνήστου εθνομάρτυρα Αθανασίου Βαλαβάνη, καθώς και των άλλων Ελλήνων πατριωτών που θυσιάστηκαν την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα από τούς Βουλγάρους, στην ενορία Αγίου Αθανασίου Πετρούσας.

Έτσι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πετρούσας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, Μνημόσυνο, Τρισάγιο στον τάφο του εθνομάρτυρα και κατάθεση στεφάνου.

Ο Πετρουσιώτης Εθνομάρτυρας Αθανάσιος Βαλαβάνης ήταν το πρώτο θύμα των Βουλγάρων κομιτατζήδων όχι μόνο στην περιοχή της Πετρούσας, αλλά ευρύτερα στην Ανατολική Μακεδονία. Ο Αθανάσιος Βαλαβάνης κατά τη διάρκεια της ζωής του στάθηκε εμπόδιο στον εκβουλγαρισμό της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό χαρακτηρίζονταν για την φιλοπατρία του και την αυταπάρνησή του, καθώς εργάστηκε για την ελληνική εθνική ιδέα και την ορθοδοξία. Με την οικονομική του επιφάνεια βοηθούσε τους συγχωριανούς του από τα χρέη και την φυλάκιση στις τουρκικές φυλακές, ενώ αντιτάχθηκε σθεναρά στη δράση της Βουλγαρικής Εξαρχίας στην περιοχή και κατ’ επέκταση στην αλλοίωση της εθνικής συνείδησης των κατοίκων. Ουσιαστικά, λόγω της εμβληματικής του δράσης ο Αθανάσιος Βαλαβάνης χαρακτηρίζονταν ως ηγέτης του Ελληνισμού της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς, στις 29 Οκτωβρίου 1902, ομάδα Βούλγαρων κομιτατζήδων εισήλθε στην Πετρούσα και δολοφόνησαν τον εθνομάρτυρα Αθανάσιο Βαλαβάνη στο κεντρικό καφενείο του χωριού.