Με βασική επιδίωξη από ελληνικής πλευράς την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων και την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη στην διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, αλλά και με τον πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ.

Εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των εξαγωγών στον αγροτικό τομέα και στο πεδίο των τυποποιημένων προϊόντων, ενώ σταθερό είναι το ελληνικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό, αλλά και για επενδύσεις καθώς η επίσκεψη πραγματοποιείται και στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P, αλλά και πρόσφατα από δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης συζήτησης στο συνέδριο του Economist, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «η Κίνα δεν είναι σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι «έχει κάνει μια σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά πριν από πολλά χρόνια, η οποία συνολικά υπήρξε επιτυχής και έχει συμμετοχή στο κύριο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά πέρα από αυτό- όπως είχε τονίσει- “αν κοιτάξετε το μοτίβο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, η Ελλάδα σίγουρα δεν εξαρτάται από κινεζικά κεφάλαια».

Στην διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθούν και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν την ιδιότητα της Κίνας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διευκρινίσει βέβαια μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πως η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες και ο χρονισμός δεν έχει τίποτα να κάνει με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

Μέσα σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικών σχέσεων της Δύσης με την Κίνα, η Ελλάδα- όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη- διατηρεί καλές σχέσεις με την Κίνα, θεωρώντας ότι λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την θέση ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει βέβαια και από την πλευρά του πως η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν και το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας που έφθασε τα 400 δις ευρώ.

Με αφορμή μάλιστα την επικείμενη επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι “δεν θα πει πράγματα διαφορετικά από αυτά που λένε οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες όταν επισκεπτόμαστε το Πεκίνο”.
Την ίδια ώρα ωστόσο τονίζει πως «η Κίνα είναι ένας ανταγωνιστής και μια χώρα με την οποία, τουλάχιστον σε παγκόσμια κλίμακα, πρέπει να συνεργαστείς όσον αφορά την αντιμετώπιση των πιο σημαντικών προκλήσεων, ιδίως της κλιματικής αλλαγής».

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Ο κ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί και με την Διοίκηση της εταιρείας που έχει αναλάβει την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο θα υπογράψει τη Διμερή Αεροπορική Συμφωνία Ελλάδας- Κίνας που, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, είναι συνεπής με την Οριζόντια Αεροπορική Συμφωνία ΕΕ-Κίνας και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των αεροπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια την Σαγκάη εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στην Έκθεση China International Import Expo, στην οποία θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο βασισμένο στις θεματικές: βιομηχανία-κατασκευές, ναυτιλία, υψηλή γαστρονομία -μεσογειακή διατροφή, τουρισμός, πολιτισμός, καθώς και κλαδικό περίπτερο στον τομέα των τροφίμων, το οποίο πλαισιώνουν εκπρόσωποι 20 ελληνικών εταιριών.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό την Έκθεση επρόκειτο να επισκεφθεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο χρόνος της επίσκεψης ωστόσο συντομεύθηκε σε ένα, επί της ουσίας, 24ωρο λόγω των εξελίξεων στην περιοχή. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Έκθεση της Σαγκάης τον Νοέμβριο του 2019 όταν η Ελλάδα ήταν και μία από τις τιμώμενες χώρες και είχε μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Πηγή: dnews.gr