ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, με θέμα «Ο ‘’λευκός χρυσός’’ της ελληνικής ΠΟΠ φέτας πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία!», κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Η χώρα μας έχει δώσει διαχρονικά «μάχες» (ιδίως εν όψει διμερών συμφωνιών της ΕΕ και τρίτων χωρών) για την προστασία του καθεστώτος της ελληνικής φέτας, ως προϊόντος Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο από συγκεκριμένα υλικά, με συγκεκριμένες διαδικασίες και μεθοδολογία κι ότι παραμένει εγγυημένο και διασφαλισμένο, εντός της Ε.Ε.

Ωστόσο, κάθε τέτοιου είδους συμφωνία, προκειμένου να ευοδωθεί, προϋποθέτει πως και οι δύο συμβαλλόμενοι, Ελλάδα και Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. στα οποία εξάγεται η ελληνική φέτα ΠΟΠ, τηρούν απαρέγκλιτα τους μεταξύ τους όρους.

Σύμφωνα, όμως, με δημοσιεύματα ΜΜΕ που ασχολούνται με αγροτικά ζητήματα, την τελευταία περίοδο υπάρχουν καταγγελίες για γαλακτοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία επιδίδεται στην παραγωγή εξαγώγιμης (νοθευμένης) φέτας, χρησιμοποιώντας παρανόμως ελληνοποιημένο αγελαδινό γάλα, αντί αποκλειστικά πρόβειου και κατσικίσιου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω εταιρία τελεί μάλιστα μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των δειγμάτων που απέστειλε ήδη ο γερμανικός αρμόδιος φορέας είναι καταδικαστικά για την εγχώρια εταιρία.

Δεδομένου ότι κάθε ατασθαλία από πλευράς μας αδυνατίζει τη θέση μας, ενώ παράλληλα ενισχύει τα επιχειρήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παρασκευάζουν λευκό τυρί τύπου «φέτα» από αγελαδινό γάλα και διακαώς επιθυμούν να οικειοποιηθούν τον όρο.

Δεδομένου ότι ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής ΠΟΠ φέτας και του τρόπου παρασκευής της θα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία απέναντι σε κάθε είδους κερδοσκοπία από την πλευρά μας, από τις εποπτικές αρχές της ελληνικής Πολιτείας, με σκοπό τη διαφύλαξη και βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου.

Δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις ΠΟΠ που τίθενται για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως φέτα, δεν επιτρέπεται να καταστρατηγούνται ακόμη και στην ίδια μας την χώρα, από την εξαιρετικά διαδεδομένη, όπως ακούγεται, «ελληνοποίηση» εισαγόμενου γάλακτος.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Πώς σκοπεύει να αντιδράσει το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του στις παραπάνω καταγγελίες, προκειμένου να γίνει αντιληπτό από όλες τις ομοειδείς εταιρίες πως η διατήρηση του κωδικού ΠΟΠ για την ελληνική φέτα αποτελεί σκοπό υπέρτερο των όποιων πρόσκαιρων κερδών τους, που θα βασίζονται σε νοθευμένα προϊόντα;

2. Τι προβλέπεται και ποιες θα είναι οι κυρώσεις και οι συνέπειες για όσες επιχειρήσεις παράγουν και διακινούν ψευδεπίγραφων προϊόντων «ΠΟΠ φέτας», προκειμένου να προστατευθεί η βιωσιμότητα όλων των υπολοίπων;