Ζήτημα δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις τελευταίες ημέρες, καθώς η τροπολογία για την χορήγηση ενός μισθού εφάπαξ στους αστυνομικούς για την αναγνώριση του ρόλου τους στην πανδημία, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε από Βουλευτές του κόμματος, σε επίπεδο συζήτησης σε Επιτροπή της Βουλής νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου ασκήθηκε έντονη κριτική για την άστοχη τροπολογία τόσο για το momentum κατάθεσης όσο κυρίως για το περιεχόμενο αυτής. Μάλιστα, όπως καταγράφεται στα πανελλαδικά Μ.Μ.Ε., οι αντιδράσεις προήλθαν από στελέχη διαφορετικών τάσεων εντός κόμματος.

Τελικά, μετά και από συνεδρίαση και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποφασίστηκε να αποσυρθεί η τροπολογία και να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και με προσθήκη νέων κατηγοριών εργαζομένων του δημοσίου τομέα.

“…Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, μετά από απόφαση των αρμόδιων ΕΠΕΚΕ Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις του φορέα μας, καταθέσαμε ένα σύνολο 4 τροπολογιών. Οι τροπολογίες αυτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη διαγνωστικών τεστ στα σωφρονιστικά καταστήματα και την Ελληνική Αστυνομία, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων την προαιρετική διαμονή των φοιτούντων στις Σχολές της Αστυνομίας και τη μεταφορά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και όχι από την Ελληνική Αστυνομία. Έπειτα από δίκαιες διαμαρτυρίες μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων (ιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στην καθαριότητα και στους ΟΤΑ, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ) ότι δεν έχουν κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντίστοιχες τροπολογίες για έκτακτο βοήθημα ενός μισθού και παρότι η κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες μας, εισηγήθηκα στο Προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ την απόσυρση της τροπολογίας και την επανυποβολή της, συμπληρωμένη με τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, στο επόμενο Σχέδιο Νόμου…”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Χρήστος Σπίρτζης.

Πάντως, το θέμα που ανέκυψε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε και δραμινή εμπλοκή, καθώς ένας από τους 5 Βουλευτές που υπέγραψαν την αποσυρθείσα τελικά τροπολογία, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη (εξού και η ονομασία που δόθηκε από τα Μ.Μ.Ε. ως “τροπολογία Σπίρτζη”), ήταν και ο Βουλευτής του Ν. Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Σπυρίδων Λάππας οι υπόλοιποι). Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κ. Ξανθόπουλος στην τοποθέτησή του στάθηκε και σε θέματα επίδειξης ακραίου αυταρχισμού από πλευράς Αστυνομίας.

Η εμπλοκή της Δράμας στην υπόθεση, δεν περιορίστηκε στην υπογραφή της τροπολογίας από τον κ. Ξανθόπουλο, καθώς ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία κατέγραψαν δημόσια τη διαφωνία τους, ήταν και ο πρώην Βουλευτής του Νομού Δράμας και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος κ. Χρήστος Καραγιαννίδης. Μάλιστα, η διαφωνία του κ. Καραγιαννίδη, όπως και πολλών άλλων, προβλήθηκε από τα πανελλαδικά Μ.Μ.Ε. “Μετά το προχτεσινό όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας μόνο ως (πικρό) ανέκδοτο μπορεί να αντιμετωπιστεί η τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα στους αστυνομικούς. Ούτε καν τη συγκυρία δεν διαβάζετε”, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ. Καραγιαννίδης.