ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

· «Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει αυθαίρετους περιορισμούς»

· «Η χώρα δεν είναι φέουδο κανενός»

 

«Η χώρα έζησε μια επίδειξη ακραίου αυταρχισμού με πρόσχημα την πανδημία. Φαίνεται κ. Χρυσοχοΐδη ότι σας ενοχλεί η μνήμη», τόνισε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση ν/σ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Όμως ο αγώνας του ανθρώπου απέναντι στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης απέναντι στη λήθη. Απαγορεύσατε την κυκλοφορία σε πολίτες και δικηγόρους, καταστρατηγήσατε τα μέτρα κατά της πανδημίας. Η χώρα δεν είναι φέουδο και τιμάριο κανενός. Το Σύνταγμα επιτρέπει περιορισμούς κατ’ αναλογία και όχι αυθαίρετα», συμπλήρωσε.

«Έχω την αίσθηση ότι η ηχώ της φράσης του Κων. Μητσοτάκη, προς τους αστυνομικούς ότι “εσείς είστε το κράτος”, ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά σας. Στη πράξη όμως λειτουργεί το παρακράτος. Πρέπει να μας απασχολήσει όλους το υψηλότατα ποσοστό των μελών των σωμάτων ασφαλείας που ψήφισαν Χρυσή Αυγή», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος και κάλεσε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να δείξει ότι συντάσσεται με την πανδημοκρατική απαίτηση να συντριβούν οι συνθήκες που συντηρούν και επωάζουν το αυγό του φιδιού».

Για το νομοσχέδιο και τις σωφρονιστικές διατάξεις του, ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Ο σωφρονισμός αφορά πρόσωπο και όχι αδίκημα. Η άδεια και η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές αποτελούν βασικούς μοχλούς του σωφρονισμού και της κοινωνικής επανένταξης. Και στα δύο δημιουργείτε προσκόμματα.

-Μόνο στο 2% η παραβίαση αδειών από τους κρατούμενους, όπως είπε ο Συνήγορος του Πολίτη.

– Η μείωση των ημερών αδειών είναι εκδικητική, δεν εξυπηρετεί κάποιον άλλον σκοπό.

– Όλοι οι φορείς, η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, είναι αντίθετοι σε αυτή την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για χορήγηση αδειών και μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές.

-Η φυλακή στη Δράμα είναι πανέτοιμη, με σύγχρονες προδιαγραφές και για άτομα για ειδικές ανάγκες. Είχαμε παραδώσει έτοιμη σχεδόν την προκήρυξη για να προχωρήσουν οι προσλήψεις στις φυλακές πριν τις εκλογές αλλά μέχρι τώρα δεν κάνατε τίποτα

Τέλος ζήτησε να υπάρχει δυνατότητα τηλεψυχιατρικής που εφαρμόζεται σε πολλές φυλακές, και να ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις για όσους έχουν λάβει ήδη άδεια και τηρούν τους όρους.