ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΤΑΣΣΟΥ

  • «Αυτό που εισπράττω από την επαφή μου με τον κόσμο είναι ότι θέλουν να αλλάξουν αυτά που μας πλήγωσαν, να τα αφήσουμε πίσω και ανανεωμένοι να επενδύσουμε με διαφανείς διαδικασίες στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας»

  • «Έχω την ευκαιρία να βρεθώ σε κάθε γωνιά του Νομού μας και να συνομιλήσω με κάθε συμπολίτη μας, να ακούσω και να με ακούσουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι η φωνή τους έχει δύναμη και δεν θα ξεθωριάσει μετά το τέλος των εκλογών»

  • «Έχουμε κουραστεί να ακούμε και να βιώνουμε τις συνέπειες των διαχρονικών παθογενειών που αποτελούν συνέχεια των κακών νοοτροπιών που μας κράτησαν αγκυλωμένους στη στασιμότητα»

  • «Οι κακοδαιμονίες δεκαετιών δεν σκίζονται με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά με αλλαγή νοοτροπίας, σκληρή δουλειά, πορεία σταθερότητας και αξιοπιστίας απέναντι στον ελληνικό λαό»

  • «Ο λόγος που ασχολούμαι με τα κοινά είναι να προσφέρω με τις γνώσεις, το μεράκι και την αγάπη που έχω για την Δράμα μας, για τη χώρα μας, για να απαλλαγούμε από τον κακό εαυτό μας»

  • «Αυτό που πρεσβεύει η νέα γενιά, η γενιά μου, είναι μια υγιής σύνθεση της όρεξης που έχουμε για δουλειά και της δημιουργικής σύμπραξης που έχουμε με την εμπειρία και τη γνώση των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων που θα στηρίξουν τη νέα γενιά γιατί γνωρίζουν πως είναι πηγή ελπίδας για τον τόπο»

  • «Θα συνεχίσω να ρωτάω, να μαθαίνω, να καταγράφω, όλα τα προβλήματα, όλες τις ελλείψεις, όχι μόνος, αλλά μαζί με τους συμπολίτες μου και μαζί τους θα βρίσκω λύση, γιατί ο δικός μου αγώνας είναι αγώνας όλων μας, ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή τους και θα ακουστούμε δυνατά αυτή τη φορά»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. στον Νομό Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου.

Κύριε Τάσσου, συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος και ο δικός σας νέος αγώνας στο πλαίσιο αυτής. Θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι εντυπώσεις σας; Τι αποκομίσατε από τις επαφές σας με τους συμπολίτες μας;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας και τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω μέσα από αυτή τη συζήτηση με τους συμπολίτες μας.

Συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος δυναμικά, αλλά με σταθερά βήματα και πάντα με προσήλωση στο καλό του τόπου μας. Είναι μια πραγματικά πολύ χαρούμενη περίοδος για εμένα, δημιουργική και αναζωογονητική, γιατί έχω την ευκαιρία να βρεθώ σε κάθε γωνιά του Νομού μας και να συνομιλήσω με κάθε συμπολίτη μας, να ακούσω και να με ακούσουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι η φωνή τους έχει δύναμη και δεν θα ξεθωριάσει μετά το τέλος των εκλογών. Αυτές οι πρώτες επαφές με γνωστούς, αλλά και ανθρώπους που τώρα γνωρίζω, μόνο θετικά συναισθήματα μου δημιουργούν και νιώθω πως πήρα τη σωστή απόφαση για να κάνω το επόμενο βήμα μου στην πολιτική σκηνή.

Έχετε βγάλει τα πρώτα συμπεράσματά σας για την άποψη που επικρατεί σχετικά με την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Σας έχει προβληματίσει κάτι από τις απαντήσεις που έχετε λάβει; Θα υπάρξει διαφοροποίηση ως προς τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες;

Οι άνθρωποι πλέον δεν εμπιστεύονται τις παλιές, ξεπερασμένες, ανώφελες πρακτικές που μας οδήγησαν σε λάθη δεκαετιών και διαμόρφωσαν ένα τραυματισμένο κράτος σε επίπεδο οργάνωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης των καίριων ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητά μας. Έχουν κουραστεί, έχουμε κουραστεί να ακούμε και να βιώνουμε τις συνέπειες των διαχρονικών παθογενειών που αποτελούν συνέχεια των κακών νοοτροπιών που μας κράτησαν αγκυλωμένους στη στασιμότητα.

Κατά συνέπεια τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες εστιάζουν πλέον στην κατεύθυνση της ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων, αλλά και σε επίπεδο εφαρμοζόμενων πολιτικών. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι νομίζω μονόδρομος να προσαρμόσουμε τη σκέψη, τη στάση μας και τις επιλογές μας για να βελτιώσουμε τις ζωές μας.

Δεν με προβληματίζει κάτι, τουναντίον με χαροποιεί ιδιαίτερα η επιθυμία των συμπολιτών μου να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να γίνουμε καλύτεροι, γιατί έχουν καταλάβει πολλά περισσότερα από ότι νομίζουν ορισμένοι που αιθεροβατούν χωρίς επίγνωση του πόσο εύκολα μπορούν να πέσουν.

Είστε ένας νέος άνθρωπος που εκπροσωπεί όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά και τη νέα οπτική, τη νέα φιλοσοφία, τις αλλαγές που επιβάλλεται να πλαισιώσουν όχι μόνο τον πολιτικό χώρο αλλά και την ίδια την κοινωνία μας. Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε νοοτροπία κ. Τάσσου και πόσο διατεθειμένος είστε να δουλέψετε προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου ότι μιλάμε για παγιωμένες εδώ και δεκαετίες κακές νοοτροπίες;

Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι η δύναμη της συνήθειας δύσκολα μπορεί να νικηθεί. Δύσκολα μεν, όχι αδύνατον δε. Στη χώρα μας κάποια πράγματα έχουν περάσει το όριο ανοχής και αντοχής για τους συμπολίτες μας και αυτό κανένας από εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά δεν πρέπει να το παραβλέψει. Αυτό ακριβώς είναι όμως που κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία να απαγκιστρωθούμε από τις κακές νοοτροπίες, τις στρεβλές αντιλήψεις και να πάμε μπροστά. Δεν είναι δύσκολο να αντιπαρατεθείς με τη συνήθεια όταν αυτή προκαλεί παθογένειες.

Αυτό που εισπράττω από την επαφή μου με τον κόσμο είναι ότι θέλουν να αλλάξουν αυτά που μας πλήγωσαν, να τα αφήσουμε πίσω και ανανεωμένοι να επενδύσουμε με διαφανείς διαδικασίες στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Εγώ έχω δηλώσει πως αυτός είναι ο λόγος που ασχολούμαι με τα κοινά, να προσφέρω με τις γνώσεις, το μεράκι και την αγάπη που έχω για την Δράμα μας, για τη χώρα μας, για να απαλλαγούμε από τον κακό εαυτό μας. Είμαι σίγουρος πως μαζί με τους συμπολίτες μας θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και θα κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Στην πρόσφατη επίσκεψη στην πόλη μας ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν έκανε τίποτα για τη Δράμα και κατ’ επέκταση για τη χώρα, ότι ήταν μια χαμένη τετραετία η διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και η σταθερότητα και η αξιοπιστία θα έρθει μέσα από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η τοποθέτησή σας για αυτές τις δηλώσεις;

Η μετάθεση ευθυνών δεν με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο, ως δικηγόρο, αλλά και ως πολιτικό. Η μετάθεση ευθυνών είναι η πηγή της δημιουργίας των διαχρονικών παθογενειών τις οποίες όλοι οι πολίτες κουραστήκαμε να διαπιστώνουμε, μα κυρίως να βιώνουμε. Αυτές τις διαχρονικές παθογένειες επιβάλλεται να εξαφανίσουμε από τις ζωές των Ελλήνων, είναι επιτακτική ανάγκη, είναι απαίτηση όλων μας.

Άλλο πράγμα η μετάθεση ευθυνών και άλλο πράγμα η απώλεια μνήμης την οποία πολύ θα επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας να αποκτήσουμε για να του δώσουμε εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης σαν να μην προηγήθηκε η τετραετία 2015-2019.

Δεν κουνάμε το χέρι επιδεικτικά για την κατάντια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, όταν δεν έγινε καμία προσπάθεια επί των ημερών του να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες, αλλά και οι συνθήκες περίθαλψης των συμπολιτών μας.

Δεν κουνάμε το δάχτυλο για τις Φυλακές Νικηφόρου, όταν δεν υπήρξε καμία ενέργεια να ξεκλειδώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ξεκινήσει η λειτουργία τους.

Δεν κουνάμε το δάχτυλο για την αναμόρφωση του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης όταν δεν προχώρησαν συμβάσεις που θα οδηγούσαν στην εδώ και δεκαετίες απαίτηση όλων μας για μια καλύτερη, ασφαλέστερη οδηγική διαδρομή.

Δεν κουνάμε το δάχτυλο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μας, όταν η αύξηση του κατώτατου μισθού επί των ημερών του δεν ήταν ζήτημα διεκδίκησης.

Δεν κουνάμε το δάχτυλο για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που πρέπει να εναρμονίζονται με την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκουμε και την οποία και εκείνοι ακολούθησαν μετά από αποτυχημένους δήθεν επαναστατικούς πειραματισμούς που μας έφεραν αντιμέτωπους με οδυνηρές συνέπειες.

Δεν κουνάμε το δάχτυλο επειδή τα νταούλια σιώπησαν ηττημένα, γιατί άλλο η πραγματικότητα και άλλο η ανεφάρμοστη ιδεολογική μας τοποθέτηση.

Χρειαζόμαστε να πάμε τον τόπο μας βήματα μπροστά και όχι βήματα πίσω. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Νομό μας για να υποσχεθεί εκ νέου το παλιό, το αναχρονιστικό, αυτά που θα μας οδηγήσουν πίσω. Η μετάθεση ευθυνών δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στη στασιμότητα, εν αντιθέσει με την ανάληψη ευθυνών όσο δύσκολη κι αν είναι και όσο μεγάλο το πολιτικό κόστος που έχεις να αντιμετωπίσεις. Είναι η ώρα της ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και η επιστροφή στο χθες μέσα από τον λόγο σήμερα και τις πράξεις αύριο του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια επιλογή που δεν θα κάνουμε πάλι, γιατί η επένδυση στο μέλλον είναι μονόδρομος για εμάς και τα παιδιά μας. Συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα, η πολιτική που στηρίχθηκε στην υποκρισία και το ψέμα πρέπει να ηττηθεί και θα ηττηθεί όπως ακριβώς ηττήθηκε το 2019, γιατί ο ελληνικός λαός διεκδίκησε μια καλύτερη επιλογή και την κέρδισε.

Μας αξίζουν καλύτερες επιλογές, σταθερές, δημιουργικές και μας αξίζει να σταθούμε ο ένας απέναντι από τον άλλο, όχι για να αντιπαρατεθούμε, αλλά για να συζητήσουμε και να βρούμε μαζί τις λύσεις. Αυτά που τραυμάτισαν τη χώρα τα αφήνουμε πίσω και δεν τα χρησιμοποιούμε, για να υποσχεθούμε χωρίς να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, στο ανώφελο κυνήγι αναζήτησης ψήφων για να υπάρχουμε απλά πολιτικά χωρίς όμως να παράγουμε έργο. Οι κακοδαιμονίες δεκαετιών δεν σκίζονται με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά με αλλαγή νοοτροπίας, σκληρή δουλειά, πορεία σταθερότητας και αξιοπιστίας απέναντι στον ελληνικό λαό. Η ψήφος δεν θα είναι χαμένη στις εκλογές αυτές, κανένα πισωγύρισμα, η ψήφος όλων θα είναι κερδισμένη, για την Δράμα μας, για την Ελλάδα μας.

Είστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας; Πόσο πιθανό θεωρείτε αυτό το σενάριο για την επόμενη μέρα των εκλογών; Θα μπορέσουμε να έχουμε πορεία σταθερότητας και αξιοπιστίας μέσα από τη σύμπραξη πολιτικών δυνάμεων;

Είμαι υπέρ της σταθερότητας και της ενότητας που θα μας οδηγήσει σε ασφαλή μονοπάτια και θα διασφαλίσει την καλή πορεία της χώρας έτσι όπως έχει διαγραφεί την τελευταία τετραετία με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σύμπραξη πολιτικών δυνάμεων πρέπει να έχει στόχο την ευημερία του τόπου, αλλά η ιστορία μας έχει δείξει ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση που στην πορεία γίνεται ακόμα δυσκολότερη και οδηγεί πολλές φορές σε αδιέξοδο.

Η δική μου θέση είναι υπέρ των συμπράξεων, της συμμετοχικής διαδικασίας και της συλλογικής εργασίας. Αυτό προϋποθέτει καλή πρόθεση από όλες τις συμμετέχουσες πλευρές. Η κάλπη θα δείξει τι ακριβώς ζητάνε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για την επόμενη μέρα της ζωής μας. Είμαι σίγουρος ότι η Ν.Δ. θα επιδιώξει με κάθε τρόπο τη διατήρηση της σταθερότητας, γιατί οι πειραματισμοί ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους και δεν έχουν θέση στο σήμερα.

Μέσα από τη θητεία σας ως Αντιδήμαρχος βελτιώσετε πράγματα, βάλατε σε μια πορεία τον Δήμο Δράμας, με υιοθέτηση σύγχρονων και καινοτόμων πρακτικών, όπως για παράδειγμα η υπηρεσία Novoville, δείξατε θετικά δείγματα γραφής, όπως συνηθίζεται να λέγεται σε συζητήσεις. Το όραμά σας για όλο τον Νομό ως υποψήφιος Βουλευτής πλέον είναι μια συνέχεια της προσπάθειας που κάνατε στον Δήμο; Έχετε αποτυπώσει τον σχεδιασμό σας; Υπάρχουν έργα-προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεστε ήδη μαζί με την ομάδα σας;

Μέσα από την θέση του Αντιδημάρχου προσπάθησα να βελτιώσω την καθημερινότητά μας και να βάλω το λιθαράκι μου στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ώστε να εφαρμόσουμε το επόμενο διάστημα έργα μεγαλύτερης κλίμακας που θα δώσουν ανάσα πνοής στη Δράμα μας.

Στην ίδια κατεύθυνση εργάζομαι μαζί με τους συνεργάτες μου και έχουμε ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό προτάσεων που θα αξιοποιήσουν, όχι μόνο τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες ως Νομός, αλλά και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό μας.

Έχουμε ανάγκη από προτάσεις εφικτές, ευπροσάρμοστες και γρήγορα υλοποιήσιμες για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας. Έχουμε ανάγκη να ενδυναμώσουμε τον πρωτογενή τομέα και όσους ασχολούνται με αυτόν. Είμαστε ένας Νομός αγροτικός, κτηνοτροφικός, η γη αποτελεί τον αναπτυξιακό μας πυλώνα και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε. Οι επισκέψεις μου στον Νομό μου έχουν δώσει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα και μου έχουν δημιουργήσει αλλά τόσα για το πως να επιλυθούν σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα πως να δοθούν κίνητρα ώστε οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη μας, να δοθούν κίνητρα για νέα ζευγάρια που ξεκινούν την κοινή τους πορεία, να αξιοποιήσουμε περισσότερο τον ορεινό μας όγκο και να θέσουμε τις βάσεις για εξωστρέφεια, να διευκολύνουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Νομό μας, διαμορφώνοντας ένα πιο ασφαλές πλαίσιο για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους. Η δουλειά αυτή δεν σταματά στις προεκλογικές δεσμεύσεις, στην προεκλογική περίοδο, αλλά είναι μια δουλειά που πρέπει όσοι επιλέγουμε να ασχοληθούμε με τα κοινά να τη συνεχίζουμε αδιάκοπα και με την ίδια δημιουργική διάθεση.

Κύριε Τάσσου έχετε επιλέξει έναν στοχευμένο, σίγουρα διαφορετικό και για πολλούς έξυπνο επικοινωνιακό σχεδιασμό που κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό να πείσετε ακόμη και τους πιο δύσπιστους;

Επιλέξαμε με την ομάδα μου επικοινωνιακά να ακολουθήσουμε την ίδια στρατηγική που ακολουθώ στον προεκλογικό μου αγώνα, να τονίσουμε το νέο, το καινοτόμο, το διαφορετικό, αυτό που πρεσβεύει η νέα γενιά, η γενιά μου, και είναι μια υγιής σύνθεση της όρεξης που έχουμε για δουλειά και της δημιουργικής σύμπραξης που έχουμε με την εμπειρία και τη γνώση των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων που θα στηρίξουν τη νέα γενιά γιατί γνωρίζουν πως είναι πηγή ελπίδας για τον τόπο.

Τα προεκλογικά βίντεο αποφασίσαμε να είναι οπτικοποίηση των θέσεών μου, των λόγων μου, των άρθρων που έχω δημοσιεύσει στο πλαίσιο της προεκλογικής μου εκστρατείας για να τονίσουμε ακόμα πιο εμφατικά το νόημά τους.

Ελπίζω πως θα προβληματίσουν κάθε δύσπιστο ως προς το να αποφασίσει να κάνει την αλλαγή μέσα του και επειδή είναι μια ειλικρινής προσπάθεια που αποτυπώνεται σε κάθε σημείο του αγώνα μου, είμαι σίγουρος πως στο τέλος θα τον κερδίσει η ανανέωση, η αξιοπιστία και η ελπίδα που είναι οι θεμέλιοι λίθοι αυτής μου της προσπάθειας.

Πώς θα συνεχίσετε τον αγώνα σας; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας;

Θα συνεχίσω να βρίσκομαι σε κάθε γωνιά του Νομού μας, όπως υποσχέθηκα από την πρώτη μέρα που αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός να με εντάξει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Θα συνεχίσω να ρωτάω, να μαθαίνω, να καταγράφω, όλα τα προβλήματα, όλες τις ελλείψεις, όχι μόνος, αλλά μαζί με τους συμπολίτες μου και μαζί τους θα βρίσκω λύση, γιατί ο δικός μου αγώνας είναι αγώνας όλων μας, ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή τους και θα ακουστούμε δυνατά αυτή τη φορά να είστε σίγουρος.

Κύριε Τάσσου, σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Εύχομαι να έχετε μια καλή διαδρομή στον προεκλογικό σας αγώνα και να καταφέρετε να περάσετε στον κόσμο αυτό το νέο, το καινοτόμο, το διαφορετικό, αυτό που οραματίζεστε για τον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ με τη σειρά μου εύχομαι την επόμενη φορά που θα συνομιλήσουμε να έχει αλλάξει προς το καλύτερο το πολιτικό μας τοπίο.