ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΠΡ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 28 ΜΗΝΩΝ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ

«Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ βαρύ ποσό. Ένα ποσό που δίνει το στίγμα της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας με το οποίο κινηθήκαμε τουλάχιστον τους 28 μήνες που ήμουν στη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας»

 

Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, με μοναδικό θέμα «Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. έτους 2021», ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του για το χρονικό διάστημα των 28 μηνών που βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση.

Όπως διευκρίνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Παπαδόπουλος, η συνοπτική παρουσίαση αφορά έργα τα οποία είτε ξεκίνησαν το 2020 και συνεχίστηκαν το 2021, είτε έργα που οι διαδικασίες υλοποίησής τους ξεκίνησαν το 2021 και θα συνεχιστούν και το 2022. Το συνολικό ποσό αυτών των έργων, όπως υπογράμμισε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, είναι 56.652.000 ευρώ. Αναμφισβήτητα το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη της παρουσίας του κ. Παπαδόπουλου στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας.

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως δεν θα μπει στην αναλυτική παρουσίαση όλων των έργων, καθώς δεν επιθυμεί να κουράσει το σώμα. Για το λόγο αυτό, τα έργα παρουσιάστηκαν συνολικά ανά τομέα από τον κ. Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε τα έργα οδοποιίας – συγκοινωνιακά είναι συνολικά 14 και αγγίζουν τα 7.905.000 ευρώ σε επίπεδο Π.Ε. Δράμας. «Ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο αυτό στην οδοποιία, γιατί νομίζω ότι έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο δίκτυο, το εθνικό, αλλά και το επαρχιακό» και στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο της τάξης του 1 εκ. ευρώ, από τη διασταύρωση Βώλακα μέχρι και τη διασταύρωση Οχυρού, το οποίο έχει συμβασιοποιηθεί.

Στην κατηγορία Υποδομές οδοποιίας τα έργα είναι συνολικά 11 και φτάνουν στα 22.664.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος πρόκειται για «παρεμβάσεις γενικά στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που έχουν να κάνουν με έργα καλλωπισμού και ασφάλειας, όπως είναι η συντήρηση των πολλών γεφυριών που έχουμε στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και όχι μόνο». Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το έργο και των 19 εκ. ευρώ της αναβάθμισης της ανατολικής εισόδου της πόλης της Δράμας, για το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως «ήδη έχουμε ξεκινήσει. Έχει βγει το ΦΕΚ για τα 43 περίπου στρέμματα της απαλλοτρίωσης»

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα έργα του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος. Πρόκειται για 9 έργα που φτάνουν στα 9.700.000 ευρώ. Ένα σημαντικό έργο σε αυτή την κατηγορία, όπως υπογράμμισε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, είναι η Παρέμβαση στο Γ.Ν. Δράμας με έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά και αναβάθμισης υγειονομικού χαρακτήρα στο εσωτερικό του Νοσοκομείου. «Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παρουσίας της Διοίκησης στον τόπο», πρόσθεσε.

Στην κατηγορία των παρεμβάσεων σε ξεροχειμάρρους και των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων προστασίας τα έργα είναι 11 και το ποσό τους φτάνει στα 9.310.000 ευρώ. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος ένα σημαντικό έργο σε αυτή την κατηγορία είναι η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου, έργο το οποίο οδεύει προς δημοπράτηση μετά την ολοκλήρωση και της φυτοτεχνικής μελέτης. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημαντικό είναι και το έργο της διευθέτησης του ξεροχειμάρρου Κ. Νευροκοπίου, ένα έργο της τάξεως του 1 εκ. ευρώ.

Η επόμενη κατηγορία σχετιζόταν με τα έργα που αφορούν τις υποδομές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Το συνολικό ποσό για αυτά τα έργα είναι 2.571.000 ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το έργο υποδομών υποστήριξης κτηνοτροφίας στον ορεινό όγκο, ύψους 1.310.000 ευρώ. Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων, έκανε λόγο για «σημαντική παρουσία στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο».

Η επόμενη κατηγορία στον απολογισμό του κ. Παπαδόπουλου αφορούσε τις μελέτες σε διάφορους τομείς, οι οποίες βρίσκονται σε φάσεις δημοπράτησης. Όπως είπε πρόκειται για 8 μελέτες, ύψους 3.428.000 ευρώ. Από τις σημαντικότερες, όπως είπε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, είναι αυτή για τον αναδασμό του Δοξάτου, ύψους 1.120.000 ευρώ. «Ήταν βαλτωμένη 14 χρόνια στα συρτάρια. Φτάσαμε σε ενάμιση χρόνο να την φέρουμε εις πέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Σχετικά με μικρά έργα και παρεμβάσεις σε διάφορους χώρους ευθύνης της Π.Ε. Δράμας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως φτάνουν στο ποσό των 410.000 ευρώ, με σημαντικότερη την παροχή υπηρεσίας μηχανημάτων σε κατολισθήσεις και σε αποχιονισμούς.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στο Φαλακρό, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας αυτές φτάνουν στα 1.831.000 ευρώ. Όσον αφορά τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Ξέρετε ότι είναι κλειστό για τους γνωστούς λόγους. Τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρθηκαν τους έχω πληροφορήσει». Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι είναι έτοιμα προς δημοπράτηση έργα ύψους 1 εκ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε επίπεδο μελέτης θα πρέπει να «τρέξουν» άμεσα.

Το συνολικό άθροισμα των προαναφερθέντων έργων φτάνει στα 56.652.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος: «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ βαρύ ποσό. Ένα ποσό που δίνει το στίγμα της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας με το οποίο κινηθήκαμε τουλάχιστον τους 28 μήνες που ήμουν στη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας. Θεωρώ ότι το ποσό αυτό δεν είναι ευκαταφρόνητο. Είναι γραμμένα τα ποσά. Η κάθε πίστωση έχει την εξέλιξή της δίπλα. Είναι σημαντικό να τρέξουμε άμεσα για να έχουμε πιο ορατά αποτελέσματα». Ακόμη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε πως στην παρουσίαση δεν περιλαμβάνονται όλα τα έργα, όπως είναι η έκδοση του βιβλίου για τη Δραμοινογνωσία ή το έργο για τα γεφύρια στην Π.Ε. Δράμας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «μέσα σε αυτούς τους 28 μήνες συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά και άψογα με όλες τις Διευθύνσεις, την Τεχνική Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Μεταφορών, τη Διεύθυνση της ΔΑΟΚ, τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Προγραμματισμού». Μάλιστα χαρακτήρισε την Τεχνική Διεύθυνση ως την καρδιά σε οποιαδήποτε Διοίκηση, ενώ στάθηκε και στον ιδιαίτερο ρόλο της Διεύθυνσης Οικονομικού. «Λύσαμε πολλά ζητήματα πολιτών, αλλά και υπηρεσιών» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες «πρωτίστως της Π.Ε. Δράμας, της Περιφέρειας που είχαμε μια απολύτως καλή συνεργασία, τους πολίτες της Δράμας, που δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα αυτούς τους 28 μήνες με ο,τιδήποτε περικλείει αυτό και τους αιρετούς φυσικά του α’ και β’ βαθμού, που και με αυτούς συνεργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα».