Συζητήθηκε χθες το απόγευμα (Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022) στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επέρωτηση του επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, σχετικά με την μετακίνηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, με υπηρεσιακό όχημα της Π.Ε. Δράμας στο beach bar των Αμμολόφων «Πεπόνι», την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022. Ο τίτλος της επερώτησης του κ. Τοψίδη ήταν «Καταχρηστική χρήση οχήματος από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δράμας» (Περισσότερα ΕΔΩ).

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 31 Ιουλίου υπηρεσιακό όχημα της Π.Ε. Δράμας βρέθηκε στο πάρκινγκ του συγκεκριμένου beach bar (Περισσότερα ΕΔΩ). Την Τρίτη 2 Αυγούστου, μέσω συνέντευξης τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ παραδέχτηκε ότι ήταν ο ίδιος που βρέθηκε με το υπηρεσιακό όχημα στο «Πεπόνι» (Περισσότερα ΕΔΩ). Ακολούθησαν ανακοίνωση της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» (Περισσότερα ΕΔΩ), καθώς και καταγγελία της ίδιας παράταξης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (Περισσότερα ΕΔΩ).

Αναπτύσσοντας την επερώτησή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Τοψίδης ανέφερε τα εξής:

«Υπήρχαν δημοσιεύματα στον Τύπο -από εκεί ενημερωθήκαμε κι εμείς- ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας με το αυτοκίνητο ΚΗΥ 9449 ότι κινείται σε σημεία που δεν δικαιολογείται η παρουσία του για κανέναν λόγο:

Α. Ημέρα Κυριακή 31/07/2022 στο beach bar Peponi στους Αμμολόφους Καβάλας και

Β. Κατ’ επανάληψη –υπάρχουν για τα πρακτικά, τα οποία θα τα καταθέσω στο τέλος- την Κυριακή έξω από τον Ιερό Ναό του Αγ. Γρηγορίου στην Νέα Καρβάλη, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης απασχολείται ως ψάλτης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας σε δηλώσεις του παραδέχθηκε την χρήση του αυτοκινήτου σε χώρο, ημέρα και ώρα που δεν θα έπρεπε να το χρησιμοποιεί.

Είναι προφανές ότι στην πρώτη περίπτωση η χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Περιφέρειας αφορά πιθανόν ψυχαγωγία και στην δεύτερη περίπτωση την παραγωγή εισοδήματος καθώς εξ όσων γνωρίζουμε στον ΙΝ του Αγ. Γρηγορίου πιθανόν και να αμείβεται για τις υπηρεσίες του.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας:

Παρέβη την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και κατά τον τρόπο αυτό διασπάθισε προκλητικά και χωρίς αίσθημα ευθύνης το δημόσιο χρήμα με το οποίο τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα έχουν αγορασθεί, συντηρούνται και εφοδιάζονται με καύσιμα από τα χρήματα της Περιφέρειας.

Παρέβη προκλητικά τις υποδείξεις και τις διατάξεις για την ορθή χρήση των δημόσιων πόρων (οχημάτων, καυσίμων κα) στα πλαίσια της νομοθεσίας όπως αυτή περιγράφεται στα έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, Οικονομικών, της Αποκεντρωμένης και της Κυβέρνησης γενικότερα.

Προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα καθώς είναι πλήρως απαράδεκτο από κάθε οπτική γωνία να χρησιμοποιεί ένας αιρετός ένα κρατικό (της Περιφέρειας) αυτοκίνητο την στιγμή που οι πολίτες πληρώνουν για τις δικές τους ανάγκες μετακίνησης από το δικό τους «κομπόδεμα» τιμή ανά λίτρο που υπερβαίνει τα 2 ευρώ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εποχές κρίσης και οικονομικής στενότητας αλλά και με ό,τι συνεπάγεται έναντι της χρηστής διοίκησης, της εντιμότητας και της ισονομίας.

Εξέθεσε την Περιφέρεια στο σύνολό της αλλά και τον Περιφερειάρχη και όσους μετέχουν στην διοίκησή της. Την στιγμή που στην Περιφέρεια από άκρη σε άκρη, οι υπάλληλοι πολλές φορές δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα δημόσια οχήματα για να φέρουν σε πέρας τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις, ο κ. Παπαεμμανουήλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Περιφέρειας για προσωπικούς λόγους.

Μετά από όλα τα παραπάνω ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

Εάν αποδοκιμάζει ή όχι τις κατ’ εξακολούθηση παράνομες, προκλητικές και καταχρηστικές ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας.

Εάν για την συμβολική και ουσιαστική αποκατάσταση των πραγμάτων έχει κινηθεί κάποια διαδικασία επιστροφής υπό τον χαρακτηρισμό αυτών ως αχρεωστήτως δαπανηθέντα των ποσών που παρανόμως και καταχρηστικώς επωφελήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

Εάν οι υπηρεσίες της ΠΕ Δράμας και των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων ελέγχουν ουσιαστικά την κίνηση και την χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων από τους αιρετούς και διασφαλίζουν την τήρηση του νόμου; Έγινε ή θα γίνει σχετικός έλεγχος;

Εδώ θα ήθελα να πω, ότι πήραμε, αφού κάναμε ερώτημα στον Πρόεδρο και ευχαριστώ που μας απάντησε, τα στοιχεία από την Περιφέρεια για τις κινήσεις των αυτοκινήτων. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία διαταγή πορείας ή δελτίο κίνησης δεν υπάρχει προς τον Αντιπεριφερειάρχη από το Γραφείο Κίνησης της Αντιπεριφέρειας Δράμας.

Εάν για τις πράξεις του Αντιπεριφερειάρχη και μετά την ομολογία του υφίσταται θέμα όχι μόνο πολιτικής αλλά και διοικητικής ή/και δικαστικής διερεύνησης;

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Παπαεμμανουήλ στις 2 Αυγούστου, σε συνέντευξη τύπου, πραγματικά παραδέχτηκε ότι έκανε κακή χρήση του αυτοκινήτου. Βέβαια σε κάποια φάση είπε ότι απολογείται μόνο στους πολίτες της Περιφέρειας και επειδή υπάρχουν κακόβουλοι που παραποιούν τα γεγονότα, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει παραπάνω προσοχή. Εγώ πιστεύω ότι η παράταξή μας δεν είναι κακόβουλη. Ο ρόλος μας είναι αυτός να ελέγχουμε την διοίκηση, εκτός αν εννοεί κάποιους άλλους. Θα ήθελα να το κάνω ερώτημα και αυτό, επειδή δεν υπάρχει στην επερώτηση».

Απαντώντας στην επερώτηση του κ. Τοψίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε:

«Από την 1-1-2020, που με απόφαση του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστου Μέτιου, ανέλαβα τα καθήκοντα του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κινούμαι αποκλειστικά με το ΙΧ αυτοκίνητό μου. Αυτό είναι κάτι που το βλέπουν οι υπάλληλοι της Π.Ε. Δράμας, αλλά και των άλλων υπηρεσιών που στεγάζονται στο Διοικητήριο της Δράμας, κάθε μέρα, νωρίς το πρωί που πηγαίνω στο γραφείο μου και αργά το απόγευμα όταν φεύγω από αυτό. Αυτό το βλέπει και όλος ο Δραμινός λαός.

Με νόμιμες αποφάσεις έχω έγκριση να οδηγώ 3 υπηρεσιακά αυτοκίνητα της Π.Ε. Δράμας και είναι τα στοιχεία που σας έστειλε το γραφείο κίνησης και μάλιστα και σε αργίες και καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Ποτέ δεν ζημίωσα την υπηρεσία. Ποτέ δεν έκανα κατάχρηση των δικαιωμάτων μου. Ποτέ δεν άσκησα παράνομα και καταχρηστικά τα προνόμια που κατέχω από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη. Διάγω μια ζωή λιτή και απέριττη, με ήθος και αξιοπρέπεια. Δεν δέχομαι τίποτε από όσα λέτε και είναι όλα αβάσιμα.

Είπα ότι ήταν λάθος μου που μετέβη στον συγκεκριμένο χώρο με το συγκεκριμένο όχημα. Το ξαναλέω και τώρα. Έπρεπε όμως να πάω εκεί για συγκεκριμένη συνάντηση με επενδυτές που ενδιαφέρονται να κάνουν στην Π.Ε. Δράμας μια μεγάλη επένδυση και από αυτούς ορίστηκε η συνάντηση στο συγκεκριμένο σημείο. Έτυχε το ΙΧ αυτοκίνητό μου να παρουσιάσει τεχνική βλάβη. Για αυτό είπα ότι υπήρχε αντικειμενική ανάγκη. Μάλιστα η δαπάνη καυσίμων της μετακίνησης αυτής καλύφθηκε αποκλειστικά με δικά μου χρήματα, όπως και άλλες φορές.

Κακώς πήρα το υπηρεσιακό όχημα εκείνη την ώρα, αλλά δεν σκέφτηκα ότι μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε ένα τέτοιο θέμα. Ξέχασα ότι υπάρχουν άνθρωποι, που κατ’ επάγγελμα μέσα από μια εικόνα, χωρίς να εξηγούν ή να ρωτούν τι συνέβη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν δήθεν σκάνδαλα, να πλήξουν και να λοιδορήσουν την αξιοπρέπεια και την τιμή των ανθρώπων που αποδεδειγμένα όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν δώσει κανένα δικαίωμα. Δεν κατασπατάλησα ποτέ δημόσιο χρήμα, όπως κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν, είτε αφορούσε τη δαπάνη των καυσίμων είτε τη συντήρηση του οχήματος.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως η μετακίνησή μου ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας με αφορμή το θλιβερό και τραγικό συμβάν που συνέβη πριν λίγες ημέρες, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στο όρος Φαλακρό έγινε με το ΙΧ αυτοκίνητό μου. Ενημερώθηκα στις 4.40 τα ξημερώματα και χωρίς δεύτερη σκέψη ανέβηκα στο χωριό των Πύργων και το Φαλακρό. Το ίδιο συνέβη και κατά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μάρτιου και κατά την ημέρα των Ελευθερίων της Δράμας, την 1η Ιουλίου, αλλά και σε αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις αυτούς τους 8 μήνες σε όλη την επικράτεια του Νομού. Σπανίως κινούμαι με το υπηρεσιακό όχημα που μου έχει παραχωρηθεί με την ανάληψη των καθηκόντων μου. Το ίδιο συνέβη και κατά την περίοδο του χειμώνα, με τον αποχιονισμό των δρόμων κυρίως στο Λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, που κι εκεί πολλές φορές έτυχε να μεταβώ εκτάκτως και γιατί το υπαγόρευαν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Ήμουν πάντοτε παρών, αλλά και τον μήνα Φεβρουάριο, που λόγω έλλειψης σύμβασης προμήθειας καυσίμων –κι αυτό το έγγραφο το έχετε κ. Τοψίδη- όλες οι μετακινήσεις γινόντουσαν με το ΙΧ αυτοκίνητό μου.

Προκαλώ συγκριτικό έλεγχο της κίνησης και της χρήσης του υπηρεσιακού οχήματος με όλους τους προκατόχους μου. Από την αρχή του θεσμού του Αντιπεριφερειάρχη. Σας προκαλώ να βρείτε κάτι ουσιώδες να μου προσάψετε. Αυτή η ιστορία ήταν για μένα μια πισώπλατη μαχαιριά, αλλά δεν με τρομάζει. Ούτε πρόκειται να φοβηθώ και να κάνω πίσω. Συνεχίζω ακόμα πιο δυνατός και με τους κακόβουλους ανθρώπους που προσπαθούν να με βλάψουν, δεν θα χαθούμε».

Ακολούθησαν δευτερολογίες τόσο από τον κ. Τοψίδη όσο και από τον κ. Παπαεμμανουήλ.