Σύμφωνα με τον αρμόδιο δικηγόρο, ο γιος του Γιώργου Τράγκα ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επαγωγή της κληρονομιαίας περιουσίας σε αυτόν και αποποιείται νομίμως κάθε περιουσιακό στοιχείο.

Δεν επιθυμεί την επαγωγή της κληρονομιαίας περιουσίας σε αυτόν και αποποιείται νομίμως κάθε περιουσιακό στοιχείο που περιέρχεται σε αυτόν εκ της διαθήκης, ο γιος του Γιώργου Τράγκα, Ευθύμιος-Φρειδερίκος.

“Ο εντολέας μας κ. Ευθύμιος-Φρειδερίκος Τράγκας του Γεωργίου ανακοινώνει ότι δεν επιθυμεί την επαγωγή της κληρονομιαίας περιουσίας σε αυτόν και αποποιείται νομίμως κάθε περιουσιακό στοιχείο, που περιέρχεται σε αυτόν εκ της διαθήκης του εκλιπόντος αγαπημένου πατέρα του Γιώργου Τράγκα, είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιοδήποτε άλλο κράτος” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος Θέμης Σοφός.

“Η παντελής έλλειψη γνώσης και ανάμειξής του στον εν γένει επαγγελματικό βίο και δραστηριότητα του πατέρα του συνετέλεσε, μεταξύ άλλων, στη λήψη της οριστικής απόφασης περί αποποίησης της επαχθείσης κληρονομίας. Δηλώνει ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση των πάσης φύσεως ελεγκτικών Αρχών. Στη μνήμη του πατέρα του ο εντολέας μας κατέθεσε χθες 6 Ιουνίου 2022, ένα συμβολικό χρηματικό ποσόν υπέρ της Ελληνικής Εταιρείας Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παιδιών (ΕΛΕΠΑΠ)” καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι στα χέρια του οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκα βρίσκεται προς μελέτη το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, άνω των 60 σελίδων, βάσει του οποίου έγινε η δέσμευση της περιουσίας.”

Η σύζυγος

Στο μεταξύ η δικηγόρος της συζύγου του εκλιπόντος Γιώργου Τράγκα Μαρίας Καρρά, Γεωργία Κούβελα έκανε δηλώσεις στην εκπομπή “Το Πρωινό” σχετικά με τη στάση της συζύγου του Γιώργου Τράγκα για την όλη υπόθεση. Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Τα όσα γράφονται στον Τύπο και αναπαράγονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, για την περιουσία του Γεωργίου Τράγκα, ύψους 100.000.000 ευρώ είναι παντελώς ανυπόστατα. Αυτοί που αναπαράγουν αναπόδεικτες πληροφορίες, εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Όταν και εφόσον μας κοινοποιηθεί από το πόρισμα της αρμόδιας αρχής και πληροφορηθούμε το ακριβές περιεχόμενό του εξυπακούεται ότι θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε έρευνα των Αρχών.”

Ο Γιώργος Τράγκας
Ο Γιώργος Τράγκας  INTIME

“Δεν ήξερα για ακίνητα στην Αμερική”

Παράλληλα, στην ανακοίνωση πως ο γιος του Γιώργου Τράγκα, Γιάννηςθα κάνει αποδοχή κληρονομιάς προχώρησε ο δικηγόρος του Νίκος Αγαπηνός μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ενώ δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη των ακινήτων στην Αμερική. Όπως διευκρίνισε, ο εντολέας του σε ποινικό επίπεδο είναι στο απυρόβλητο, αλλά έχει έννομο συμφέρον να πληροφορηθεί για όλα προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματά του, προαναγγέλλοντας πως θα τοποθετηθούν και πραγματογνώμονες. Ο κ. Αγαπηνός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εάν προκύψουν φορολογικές εκκρεμότητες ο εντολέας του να βρεθεί υπόλογος, δήλωσε πως η αποδοχή κληρονομιάς θα γίνει με το ευεργέτημα της απογραφής βάσει του οποίου η ευθύνη του κληρονόμου περιορίζεται μέχρι της αξίας του ενεργητικού. «Υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία σημαντικά, τα οποία ένα μεγάλο μέρος δεν τα γνωρίζω ούτε εγώ όπως τα ακίνητα στην Αμερική. Δεν τα γνώριζε κανένας ότι τα είχε αγοράσει» σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν δηλώνονταν στο πόθεν έσχες, ο κ. Αγαπηνός ανέφερε πως όπως προκύπτει από τη διαθήκη του εκλιπόντος έχουν αποκτηθεί σε χρόνους μεταγενέστερους των χρονικών διαστημάτων που όφειλε να υποβάλλει δηλώσεις. Όπως σημείωσε από το 2016 ο εκλιπών ήταν μόνιμος κάτοικος Μονακό. «Όλοι ήξεραν ότι ήταν κάτοικος Μονακό, ότι είχε ακίνητο στη Νίκαια της Γαλλίας. Δεν το έκρυβε» είπε. Αντιθέτως, για τα ακίνητα στις ΗΠΑ δεν το ήξερε ούτε ο ίδιος, ούτε ο εντολέας του Γιάννης Τράγκας. «Αυτά τα πληροφορηθήκαμε από τη διαθήκη» σημείωσε.

Σε μόνιμο φορολογικό έλεγχο

Όπως επίσης ανέφερε, την «τελευταία 10ετία ο εκλιπών δικάστηκε στα ελληνικά δικαστήρια και έχει αθωωθεί αμετακλήτως. Δικάστηκε για φερόμενα φορολογικά αδικήματα που του αποδόθηκαν σε κακουργηματικό βαθμό». Και πρόσθεσε: «Ο εκλιπών βρισκόταν σε μόνιμο φορολογικό έλεγχο, δεν έκλεισε ποτέ ο έλεγχος πιστεύω την τελευταία 20ετία επειδή δεν ήταν αρεστός στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεν ήταν δηλαδή ο πολίτης που εύκολα θα διέφευγε τον έλεγχο των αρχών». Σχολιάζοντας με το εάν υπήρξε δόλος, ο δικηγόρος του γιου Τράγκα δήλωσε πως «εάν κάποιος θέλει να κρύψει περιουσιακά στοιχεία δεν τα γράφει στη διαθήκη του με κεφαλαία γράμματα. Δεν τα καταθέτει ένα προς ένα σε συμβολαιογράφο. Προσπαθεί να τα έχει σε ένα αφανές πλαίσιο».

Το πόρισμα της ΑΑΔΕ για δέσμευση της περιουσίας του

Με ένα πολυσέλιδο πόρισμα άνω των 50 σελίδων η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τεκμηριώνει τη δέσμευση του συνόλου της μεγάλης περιουσίας που κληροδότησε ο πρόσφατα αποθανών γνωστός δημοσιογράφος, εκδότης και ιδρυτής νέου κόμματος Γιώργος Τράγκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα που ξεκίνησε, μετά από ανώνυμη καταγγελία, 3 μήνες πριν το θάνατο του δημοσιογράφου, κατέληξε στο ότι μεγάλο μέρος περιουσίας δε δικαιολογείται από τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα από το 2000 και μετά. Επίσης, με βάση πληροφορίες, εντοπίστηκαν εταιρίες μέσω των οποίων διακινήθηκε χρήμα που εκτιμάται – από την Αρχή- ότι προέρχεται από αξιόποινες πράξεις. Στις εταιρίες μάλιστα φέρεται να συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα.

Τούτων δοθέντων το όλο πόρισμα αποστέλλεται προς την Οικονομική Εισαγγελία και άλλες αρμόδιες αρχές για περαιτέρω έρευνα, ενώ βέβαια οι κληρονόμοι του, δεν μπορούν να αποδεχτούν την κληρονομιά, που αριθμεί δεκάδες εκατομμύρια, ακίνητα και ράδβους χρυσού, καθώς κινδυνεύουν έτσι να βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανές βαριές κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκκίνηση της έρευνας, αφορμή στάθηκαν πέρα από την ανώνυμη καταγγελία, όπου καταγραφόταν μια σειρά από παράνομες συναλλαγές, η αντιδικία των κληρονόμων, αλλά και αίτημα τράπεζας καθώς μια χρηματοροή «χτύπησε» καμπανάκι για ενδεχόμενη παράνομη διαδρομή χρήματος, δηλαδή για όδευση που δε δικαιολογείτο από τη δράση του θανόντος. Να σημειωθεί, ότι η έρευνα αναβαθμίστηκε όταν δημοσιοποιήθηκαν αναφορές για διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ σε καταθέσεις και θυρίδες αλλά και η ύπαρξη ακινήτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες η Αρχή είχε στείλει έγγραφο προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες Αγγλίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Παρθένων Νήσων και αλλού να πληροφορηθούν για τις συναλλαγές και την περιουσία του δημοσιογράφου, που βέβαια είχε προχωρήσει σε σύσταση και πολιτικού κόμματος, στο χώρο της δεξιάς. Από εδώ και πέρα θα πρέπει η έρευνα να προχωρήσει ώστε να αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ βέβαια καθώς ο ίδιος έχει πεθάνει και οι κληρονόμοι δεν αποδέχονται την κληρονομιά δεν υπάρχει τρόπος επιβολής νομικής κύρωσης, σε περίπτωση τελεσιδικίας μετά την περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: news247.gr