Συνεχίζεται το παραλήρημα της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου. Χαρακτηρίζει “παράνομες” τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στα νησιά, θέτοντας ζήτημα “παραβιάσεων”.

Στο ίδιος μήκος κύματος των προκλητικών δηλώσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κινήθηκαν κι εκείνες της εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Μπουτσού Ναρίτς Γιοκούβα, στις οποίες υποστήριξε ότι “η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη”.

Μάλιστα, έκανε λόγο συγκεκριμένα για 953 παραβιάσεις έως τώρα για το 2022, ενώ ισχυρίστηκε πως στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στα εν λόγω νησιά, 24 από αυτές από τον υφυπουργό Άμυνας, “παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο”.

Σε συνέχεια της προπαγανδιστικής ρητορικής της Άγκυρας, επανέλαβε ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας στα νησιά “με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς” συνιστούν “ξεκάθαρη παραβίαση” των διατάξεων των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων.

“Παρά την καλοπροαίρετη και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, η Ελλάδα συνεχίζει τον επιθετικό λόγο και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεχίζει να κατηγορεί αβάσιμα τη χώρα μας”, τόνισε.

Υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά προχωράει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες δια της διπλωματικής οδού εναντίον “αυτών των παραβιάσεων και επισκέψεων” και πως διεξάγονται “δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας”.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε ότι μόνη λύση για το νησί είναι “δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη”.

“Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο”, ανέφερε.

Τσαβούσογλου: Θέτει εκ νέου θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και εκτοξεύει απειλές

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Τουρκία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέτει εκ νέου θέμα κυριαρχίας των νσηιών του Αιγαίου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι στην Άγκυρα, είπε πως εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νησιών, τότε θα τεθεί προς συζήτηση η κυριαρχία τους.

“Έχουμε στείλει επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη με τις θέσεις μας και σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις της, τότε θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών” ειπε χαρακτηριστικά.

Ο Τουρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα οτι “δίνει βλακώδεις απαντήσεις” και οτι “κάνει δημαγωγία” ενώ επιτέθηκε στους έλληνες πολιτικούς λέγοντας πως έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας.

Νωρίτερα, ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο τα νησιά.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα και αφού χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη “αλαζόνα” είπε πως “ο Μητσοτάκης, που επιχείρησε να προκαλέσει την Τουρκία, επισκεπτόμενος τα νησιά, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί“.

Πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός “προσπαθεί να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα” ενώ έκανε λόγο “για ιμπεριαλισμό του Μητσοτάκη χωρίς όρια”.

Συμπλήρωσε μπορεί ΗΠΑ και ΕΕ να βρίσκονται πίσω απο την Ελλάδα, ωστόσο, πρόσθεσε , η Τουρκία “θα διασφαλίσει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της”.

“Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο, ας εμφανιστούν μπροστά μας” είπε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως “ο Μητσοτάκης γυρνά από χώρα σε χώρα δείχνοντας τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και παραπονιέται για την Τουρκία”.

Όπως είχε επισημάνει σε άρθρο του στο NEWS 24/7 ο διεθνολόγος Νίκος Λυσιγάκης, κανείς από τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης δεν διαφοροποιείται από αυτό το πλαίσιο των διεκδικήσεων. Αυτό που έχει σημασία για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι να ανατρέψει μια ολόκληρη εποχή που αποτυπώνεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, και σύμφωνα με τον ίδιο, εξ’ αιτίας της τότε αδυναμίας της χώρας του, κατέληξε εις βάρος των τουρκικών συμφερόντων. Βαθιά μέσα του ο ίδιος πιστεύει πως η Δύση χρησιμοποιεί την Ελλάδα προκειμένου να περιορίζει την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή.

Oι τουρκικοί ισχυρισμοί δε μπορούν να βρουν νομιμοποιητική βάση. Αποτελούν ένα κολάζ διαφορετικών γεγονότων και καταστάσεων που θα ήταν απίθανο να βρουν οποιοδήποτε έρεισμα στη διεθνή κοινότητα, καθώς, εκτός των άλλων, βρίθουν ανακολουθιών και αγνοούν τις θέσεις και την πρακτική της άλλης πλευράς, που θεμελιώνουν για την Ελλάδα το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, επεσήμανε ο κ. Λυσιγάκης.

ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας τροφοδοτούν την αστάθεια

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: news247.gr