ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Α. ΚΑΛΛΙΑ

  • Στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου η πληρότητα κυμάνθηκε μεταξύ 60% και 70%

 

Υψηλά επίπεδα πληρότητας παρουσίασαν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα ξενοδοχειακά καταλύματα της Ανατολικής Μακεδονίας, σύμφωνα με δηλώσεις των Προέδρων των Συλλόγων Ξενοδόχων Δράμας και Καβάλας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Βούλγαροι, Τούρκοι αλλά και Έλληνες εκδρομείς ήταν εκείνοι που επέλεξαν περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας για ολιγοήμερες διακοπές τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, με τους Βούλγαρους επισκέπτες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο κ. Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι στην περιοχή υπάρχει τουριστική κίνηση δύο ταχυτήτων: στη πόλη της Δράμας η πληρότητα έφτασε το 90%, ενώ στη περιφέρεια του Νομού, στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, κυμάνθηκε μεταξύ 60% και 70%.

Ο κ. Καλλίας σημείωσε στις δηλώσεις του ότι η λειτουργία της Ονειρούπολης ήταν και φέτος καταλυτική στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς Έλληνες και Βούλγαροι έσπευσαν να την επισκεφθούν και να περάσουν λίγες όμορφες μέρες. Στον ορεινό όγκο, πρόσθεσε, η τουριστική κίνηση οφείλεται στην ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού, το οποίο όμως δεν λειτούργησε σωστά και οργανωμένα. Όπως ανέφερε ο κ. Καλλίας, το Χιονοδρομικό δεν έτυχε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της ανάλογης προβολής, ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο και να τονωθεί το τουριστικό προϊόν στον ορεινό όγκο της Δράμας.

«Μπορεί το χιόνι στο Φαλακρό να είναι λίγο και να μην προσφέρεται για χιονοδρομίες, αλλά ως προορισμός προσφέρεται για βόλτες, παιχνίδια και όμορφες αποδράσεις. Δυστυχώς όμως η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. δεν έκανε τίποτα για να το προβάλει και να το στηρίξει, εκτός κι αν το Χιονοδρομικό Κέντρο ανήκει σε άλλη Περιφέρεια; Είναι επίσης άγνωστο αν θα λειτουργήσει και με ποιο τρόπο το χιονοδρομικό μετά την εορταστική περίοδο, καθώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και γενικότερα υπάρχει μια άρνηση από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. να το ενισχύσει λόγω και πολιτικών σκοπιμοτήτων μετά την έντονη διαφωνία Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Δράμας» είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας.

Ακόμη, ο κ. Καλλίας σημείωσε ότι ο μέγιστος αριθμός διανυκτερεύσεων ήταν δύο με τρεις νύχτες, ενώ η χειμερινή περίοδος είναι για τη Δράμα το δυνατό της χαρτί για στήριξη του τουριστικού προϊόντος και, όπως υπογράμμισε, αν χαθεί, τότε οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες της περιοχής θα τα βγάλουν πολύ δύσκολα πέρα.

Όσον αφορά τη γειτονική Καβάλα, τα ξενοδοχεία της είχαν ακόμα και διπλά ρεβεγιόν παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ κάποια άλλα επέλεξαν ορχήστρες από τη Σόφια, προκειμένου να διασκεδάσουν τους πελάτες τους που στην πλειονότητά τους προέρχονταν από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και από πόλεις του νοτίου μέρους της γείτονος χώρας.

Ο κ. Αντώνης Μιτζάλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Καβάλας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε: «Οι Βούλγαροι επισκέπτες ήρθαν κατά κύριο λόγο μεμονωμένα κι όχι σε οργανωμένα γκρουπ όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι αργίες του τριημέρου των Χριστουγέννων βοήθησαν ώστε και Έλληνες επισκέπτες να έρθουν στην περιοχή τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας». Ο κ. Μιτζάλης υπογράμμισε ότι την Πρωτοχρονιά αρκετά μεγάλος ήταν και ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, προερχόμενων από την Κωνσταντινούπολη, που επέλεξαν την Καβάλα για να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου και σε αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός. Η εκτίμηση του Προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Καβάλας είναι ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης έφτασε το 80%.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα της τουριστικής κίνησης σε Καβάλα και Θάσο και για τη νέα χρονιά, καθώς όπως τόνισε υπάρχει αρκετά καλός αριθμός κρατήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αναμένεται και σημαντική αύξηση τουριστών μέσω του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», με το δεδομένο ότι ήδη υπάρχει αύξηση σε προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ.