ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου

Γραμματέα ΝΕ Δράμας και μέλους ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

 

 

«…κι αν ως ΔΗΜΑΡ δεν είχες την επιθυμητή πορεία κι εκλογικά απέτυχες, τούτο τουλάχιστο στην πολιτική σου διαδρομή προσπάθησε, μη την εξευτελίζεις…»

Το τι θέλει να πει ο ποιητής επιδέχεται διάφορες ερμηνείες και προσεγγίσεις.

Άνετα λόγου χάρη μπορούν Δημαρίτες που φύγαν από το ΚΙΝΑΛ, να θεωρούν ότι όσοι μείνανε θα ενσωματωθούν πλέον στο Πα.Σο.Κ. και θα απαξιωθούν.

Από την άλλη όσοι μείνανε στο ΚΙΝΑΛ μπορούν να κατηγορούν όσους φύγανε, ότι αναγκαία θα διολισθήσουν και θα ενταχθούν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που ως χθες μέμφονταν.

Ευτυχώς θα ‘λεγε κανείς οι πολίτες αυτό το διάστημα παρακολουθούν τόσους αγώνες κατς στην πολιτική λάσπη λοιπών σπουδαιότερων από τη ΔΗΜΑΡ πολιτικών δυνάμεων, που δεν θα πολυασχοληθούν με την τυχόν δική μας κλωτσοπατινάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει εμείς να αυτοπροστατευθούμε. Δεν περιποιεί τιμή στη ΔΗΜΑΡ και στον καθένα μας ξεχωριστά, στην ιστορία μας και στη διαδρομή μας να αρχίσουμε τα ξεκατινιάσματα.

Για τη συντριπτική λοιπόν πλειοψηφία των Δημαριτών η ΔΗΜΑΡ όφειλε να μείνει σταθερή στη θέση της στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Φώφη Γεννηματά διέγραψε κατόπιν τούτου τον Πρόεδρό της Θανάση Θεοχαρόπουλο. Τα αρμόδια όργανα της ΔΗΜΑΡ στη συνέχεια με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν πως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έθεσε εκποδών τη ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα.

Κάποιοι παρόλα αυτά έκριναν πως ναι μεν η ΔΗΜΑΡ είχε δίκιο, αλλά για να μη διαταράξει τις σχέσεις της με το ΚΙΝΑΛ, δεν θα έπρεπε να ψηφίσει θετικά στο θέμα αυτό. Επέμεναν επιπλέον πως ναι μεν ήταν λάθος η διαγραφή Θεοχαρόπουλου, αλλά πρέπει να παραμείνουμε στο Κίνημα, θυσιάζοντας τον Πρόεδρό μας!!!

Κάθε άποψη σεβαστή, ο καθείς μπορεί να υπερασπίζεται τη δική του. Πάντα θα υπάρχουν επιχειρήματα. Πάντα ο καλός Δικηγόρος ή Πολιτευτής μπορεί να βρίσκει επιχειρήματα, ανάλογα με το ποιον υπερασπίζεται, με ποια πλευρά έχει ταχθεί.

Από εδώ και πέρα όμως πραγματικά αρχίζει ένα θέατρο του παραλόγου:

-ζήτησαν κάποιοι να μη απομακρυνθούν από τα καταστατικά όργανα (Κ.Ε., Ε.Ε.)

-κατηγόρησαν ευθέως την πλειοψηφία ότι ήταν πρόσχημα το Μακεδονικό σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία απομάκρυνσης από το ΚΙΝΑΛ

-υπονόησαν πως ηγεσία και πλειοψηφία ήδη είχε προετοιμάσει την επόμενη μέρα με εκδήλωση που διοργανώθηκε για μία ΝΕΑ ΑΡΧΗ

-κατήγγειλαν πως δια της διολισθήσεως οδηγείται το κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ

-κατόπιν άρχισαν οι κατηγορίες στο διαδίκτυο πως δεν έχει αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ, αλλά μόνο ένα τμήμα της

-άρχισαν πυρ ομαδόν από στελέχη που έμειναν στο ΚΙΝΑΛ κατά της ηγεσίας και μελών που έφυγαν, πως δήθεν αποδείχθηκε το κρυφό τους σχέδιο, γιατί αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ παρακολούθησε την εκδήλωση της Γέφυρας, αλλά και υπήρξε παρουσία της ηγεσίας σε εκδήλωση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην οποία αρνήθηκε να πάει το ΚΙΝΑΛ

Κατ’ αρχήν χαίρομαι που και όσοι μείνανε στο ΚΙΝΑΛ πονάνε την ιστορία της ΔΗΜΑΡ, για την οποία όλοι μας μοχθήσαμε, μια διαδρομή που όλοι μας αγαπάμε και πιστεύουμε ότι ήταν ένα πολύ όμορφο έως τώρα ταξίδι και συνεχίζει να είναι. Όμως:

-Πως είναι δυνατόν να μη καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν μπορεί να είναι μέλος σε καταστατικά όργανα δύο κομμάτων, που μάλιστα δεν συνεργάζονται;

-Αν ήταν προσχεδιασμένη η απομάκρυνση, τότε ποιος ο λόγος έως και την τελευταία στιγμή μέλη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ όχι απλά να στηρίζουν το εγχείρημα, να πείθουν Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ να συμπράξουν, να συμμετέχουν στα όργανα, αλλά και στα ψηφοδέλτια για τις Εθνικές Εκλογές;

-Πώς είναι δυνατόν σε ένα μείζονος σημασίας εθνικό θέμα (Μακεδονικό) να μη προτάσεις τη λύση του, αλλά τη σύμπλευσή σου με το ΚΙΝΑΛ, αδιαφορώντας για το ότι το Κίνημα βαδίζει σε λάθος δρόμο;

-Ήταν πραγματικά τόσο δύσκολο μετά την αποχώρηση/αποπομπή να διοργανωθεί εκδήλωση μεταξύ ΔΗΜΑΡ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ και άλλων για να ανιχνευθεί το έδαφος για μια νέα αρχή στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα; Τι το παράξενο, που το κακό;

-Κάνοντας δίκην προθέσεων άλλοι κατηγόρησαν δίχως στοιχεία και αποδείξεις ότι η ηγεσία οδηγεί το κόμμα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και άλλοι ότι αυτό θα γίνει δια της διολισθήσεως (σημ. προφανώς διαβλέποντας πως το ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και την εκπαραθύρωση της ΔΗΜΑΡ έχει μετατραπεί πλέον σε Πα.Σο.Κ. + δημοκρατικοί πολίτες και κρίνοντας εξ ιδίων).

-Οι ισχυρισμοί ότι μόνο ένα τμήμα της ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ, θυμίζει ολίγον ΔΗΜΑΡ εσωτερικού (ΔΗΜΑΡ εντός ΚΙΝΑΛ) και ΔΗΜΑΡ εξωτερικού (ΔΗΜΑΡ εκτός ΚΙΝΑΛ)!!! Όμως ούτε η συγκυρία το επιτρέπει, ούτε τα μεγέθη είναι ανάλογα. Κατανοώ τη στενοχώρια όλων μας για τις εξελίξεις, αλλά η ζωή και η πολιτική τραβά το δρόμο της. Θα είμαστε εσαεί φίλοι, αλλά όχι εσαεί «εν τοις πράγμασι» Δημαρίτες. Ουδείς ούτε ο Φώτης, ούτε ο Σπύρος, ούτε η Μαρία διανοήθηκαν φεύγοντας να πούνε ότι είναι «ΔΗΜΑΡ εσωτερικού»!

-Οι επιθέσεις στελεχών που έμειναν κατά στελεχών που έφυγαν δεν έχουν θέση στην ιστορία και τη διαδρομή της Ανανεωτικής Αριστεράς. Οι αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ μας δεν αρμόζουν.

-Το αν η ΔΗΜΑΡ έπρεπε να στείλει αντιπροσωπεία στην εκδήλωση της Γέφυρας ή στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα κριθεί από τον κόσμο της (σημ. όσος της έχει απομείνει) και τον λαό ευρύτερα. Η ΔΗΜΑΡ ως φορέας της Κεντροαριστεράς καλώς πήγε και θα πηγαίνει σε οποιαδήποτε εκδήλωση στοχεύει στην ανασύνθεση, ανασυγκρότηση ή συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της προόδου εν γένει.

-Καλό θα ήταν όσοι μείνατε στο ΚΙΝΑΛ να πείτε μια κουβέντα για το απαγορευτικό της Φώφης Γεννηματά στα μέλη και στελέχη του Κινήματος (σημ. ακόμη και στον Γιώργο Παπανδρέου, Πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!) να μη παραστούν στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών!!! (σημ. αυτά προφανώς στη ΔΗΜΑΡ δεν τα έχετε ζήσει…) Όσον αφορά το αντισύριζα μένος αρκετών από τους Δημαρίτες που έμειναν στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και πολλών άλλων μελών του Κινήματος, νομίζω ότι αρκεί η ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει». Αν δε πείθονται τους συνιστώ να διαβάσουν το άρθρο του Στάθη Καλύβα με τίτλο «Μετά το Πα.Σο.Κ. τι;» που γράφτηκε για την Καθημερινή στις 27.10.2013 και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Που είμαστε και που πάμε;», όπου προδιαγράφει από τότε τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης άρθρα του Γιάννη Βούλγαρη (Βήμα της Κυριακής 2-3 Μαρτίου 2019, Νέα), συνέντευξη Νίκου Αλιβιζάτου πρόσφατη στο διαδίκτυο, συνέντευξη Νίκου Μουζέλη (πρόσφατη), για να αντιληφθούν ότι οι εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς στη χώρα είναι ραγδαίες.

Μέρος αυτών των εξελίξεων εκ των πραγμάτων αναγκαστικά είναι τόσο το «τοξικό Πα.Σο.Κ.» όσο και ο «αριστερόστροφος και λαϊκιστικός» ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κομματικοί οργανισμοί που εξελίσσονται και θα είναι παρόντες είτε το θέλουμε είτε όχι. Γιατί η αδήριτη πραγματικότητα προχωρά συχνά κόντρα στις δικές μας επιθυμίες και βουλές. Όπως λέει στο άνω άρθρο του και ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, η επερχόμενη νίκη της Ν.Δ. και η ευκταία αντοχή του ΚΙΝΑΛ θα επιδράσουν ουσιαστικά στη θετική εξέλιξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Όπως είπε και ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Τσίπρας ήρθαν για να μείνουν.

Η ίδια άλλωστε η επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ είναι πως μετά τις εκλογές και όταν πάρει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης θα συνεργαστεί με όποια πολιτική δύναμη αποδεχθεί τη βάση του προγράμματός του, δηλαδή ενδεχομένως και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Τι νόημα έχουν λοιπόν οι δηλώσεις ότι με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μιλάμε και δεν συνεργαζόμαστε (βλ. Νίκος Παπανδρέου, Βήμα, 3.3.2019).

Γι’ αυτό φίλοι και ως χθες σύντροφοι το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε πράγματι να γίνει το όχημα της Κεντροαριστεράς που ονειρευτήκαμε, αλλά δυστυχώς το όνειρο μας τελείωσε νωρίς. Και όπως και εσύ σ. Θόδωρε Μαργαρίτη στο άρθρο σου στα Νέα (2-3 Μαρτίου 2019) αναφέρεις εν κατακλείδι το Κίνημα Αλλαγής το μόνο που μπορεί πλέον να προσφέρει είναι να αντέξει στην πόλωση, έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές να συμβάλλει ουσιαστικά στο διάλογο που θα ξεκινήσει ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Έως τότε όμως ας αποφεύγουμε αφορισμούς και πιασιάρικους τίτλους, όπως λόγου χάρη: «αν ο Θεοχαρόπουλος πάει στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα γίνει Κουβέλης». Διότι γνωρίζεις ότι είναι άλλο να υποστηρίζεις το διάλογο μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Κεντροαριστερών σχημάτων κι άλλο να πας Υπουργός του, όπως κάνουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ και δεν κάνουν Θεοχαρόπουλος, Χατζησωκράτης και άλλοι, όπως προανήγγειλαν επί μέρες τα Μ.Μ.Ε..

Γι’ αυτό φίλοι και ως χθες σύντροφοι μην πυροβολείτε και μάλιστα με άσφαιρα πυρά. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι βρίσκονται εκτός ή εντός ΚΙΝΑΛ, σίγουρα όμως δεν είναι στη ΔΗΜΑΡ!!!