ΑΡΘΡΟ
Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά
ATPL
AIRLINE PILOT
B737NG AIRBUS 320
- Για να θυμούνται οι παλαιότεροι, και να μαθαίνουν, αλλά και να διδάσκονται οι νεότεροι, ότι τα «αγαθά κόποις και χρόνου κτώνται»
Το κείμενο έχει κάποιους πολιτικούς αποδέκτες και στην πόλη της ΔΡΑΜΑΣ, οι οποίοι με τις κινήσεις τους προσβάλλουν βάναυσα ολόκληρη την επιστημονική, παγκόσμια, εγχώρια, αλλά και τοπική, κοινότητα μιας και με τα βραβεία τους, τις εύφημες μνείες και κάθε τι δια μέσου Μ.Μ.Ε. και δια του θυσιαστηρίου της δημοσιότητας, καταξιώνουν δίχως να έχουν κοκόρου γνώσεις νέους φερέλπιδες και ταλαντούχους ως νέους Αϊνστάιν(ες), ντροπιάζοντας χιλιάδες ανθρώπους της επιστήμης που φάγανε τα νιάτα τους για να μπορέσουν να καταξιωθούν ίσως και όχι εν ζωή άλλα μετά θάνατον…
Συμβουλευτικά ασχοληθείτε με την καθαριότητα, ασχοληθείτε με το κυκλοφοριακό, ασχοληθείτε μήπως και κάποια στιγμή στο μέλλον αποκτήσουμε σύνδεση με την Εγνατία οδό, ασχοληθείτε με το πότε θα ξεκινήσει η χάραξη της νέας σύνδεσης επαρχιακής οδού Δράμας – Καβάλας και αφήστε τα πολιτικάντικα καλλωπίσματα, μιας και τα πολύ σοβαντίσματα και πέφτουν, άλλα και ξεθωριάζουν γρήγορα. Με τα τόσα προβλήματα που έχει ο Νομός αφήστε τις υπερφίαλες και άκαιρες βραβεύσεις στυλ εκκολαπτόμενων μανεκέν.
Διαδικτυακός «πανικός» επικρατεί στην κυριολεξία τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδη από την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος».
Σάλος για την «επιστήμονα της NASA» Ελένη Αντωνιάδη, και για κάθε «επιστήμονα» που βιάζεται να ανέλθει στο βάθρο της καταξίωσης ακουμπώντας σε κομπογιαννίτες πολιτικούς, που χρησιμοποιούν κάθε τι για να βρίσκονται στην επικαιρότητα, και για να υφαρπάζουν ψήφους, πουλώντας μπούρδες για μεταξωτές κορδέλες.
Γιατί λοιπόν τα γράφω όλα αυτά; Σίγουρα όχι για να στεναχωρήσω την ίδια. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι η υπερβολή με την οποία την περιβάλλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ασχέτως αν τα επιδίωξε η ίδια ή όχι, τελικά της κάνει κακό στον επιστημονικό στίβο και κάπως πρέπει να προστατευθεί και αυτή. Από την άλλη, θέλω να προστατεύσω και τους άλλους απόφοιτους και διδάκτορές μας, που παλεύουν όλη μέρα στα εργαστήρια, που διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια, που παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και τελικά βλέπουν ότι «αν δεν βγεις στην Τατιάνα είναι σα να μην υπάρχεις». Τέλος, θέλω να προστατεύσω και τους νέους φοιτητές μας, που πολλές φορές θολώνει η κρίση τους βλέποντας δημοσιεύματα για «εύκολη επιτυχία» και για την «ιδέα με την οποία θα πιάσουμε την καλή». Όχι παιδιά, η επιστήμη θέλει κόπο, επιμονή, υπομονή και καμιά φορά και τύχη. Και είναι μια διαδικασία στην οποία συναντάς μεγάλες απογοητεύσεις, δεν είναι όλα εύκολα. Οι δε μεγάλες επιτυχίες δεν βγαίνουν συνήθως από μια «έξυπνη καινοτόμο ιδέα», βγαίνουν τέτοιες μία στο τόσο αλλά και πάλι χρειάζεται να έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο (ο Μπιλ Γκέιτς, ο Σερτζ Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ δεν ήταν και άσχετοι με την επιστήμη, αλλά και πάλι είναι μόνο 3 από τους χιλιάδες που προσπάθησαν να «πιάσουν την καλή με μια ιδέα».
Η βράβευση της Υπουργού
Προ ολίγων ημερών, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της στο Facebook, δημοσίευσε μια φωτογραφία από τη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου και έγραψε: «Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι».
Από κάτω, η Ελένη Αντωνιάδου σχολίασε: «Δική μου η τιμή, ειδικά από εσάς, μια γυναίκα με λαμπρή καριέρα εκτός και εντός πολιτικής, που ταυτόχρονα είναι και νέα μητέρα, πραγματικά αξιοθαύμαστη! Εύχομαι καλή αρχή και καλή δύναμη στο έργο σας».
Απορίας άξιον είναι το γεγονός πάντως, ότι το επιτελείο και το γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας, δεν… προστάτεψε την Υπουργό από αυτή την αμφιλεγόμενη βράβευση. Κανείς ουσιαστικός έλεγχος δεν έγινε για τη βραβευμένη, ως όφειλαν να πράξουν, πριν στείλουν την Υπουργό να κάνει δηλώσεις για… την «επιστήμονα που διαπρέπει στη NASA».
Ο πόλεμος…
Τότε ήταν, λοιπόν, που ξεκίνησαν όλα. Λίγες στιγμές αργότερα, στα σχόλια της ανάρτησης της Υπουργού, αλλά και σε αναρτήσεις διαφόρων προφίλ, έγιναν απίστευτες καταγγελίες για την Ελένη Αντωνιάδου, οι πιο σοβαρές από τις οποίες εκείνες του επιστήμονα Κώστα Μπουγιούκου, ο οποίος εργάζεται σε γαλλικό πανεπιστήμιο (Paris Diderot University), ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί και στο CNRS.
Ο κ. Μπουγιούκος έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι η κ. Αντωνιάδου είχε συμμετάσχει ως φοιτήτρια σε ένα καλοκαιρινό camp της NASA, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες φοιτητές και ότι η ίδια δεν έχει καμία άλλη σχέση με τη NASA, ούτε έχει βραβευτεί από αυτήν, καθώς και ότι δεν κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική.
«Ένας από τους καθηγητές της είχε ανακαλύψει μία τεχνητή τραχεία, η οποία, σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε, δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουγιούκος.
Οι αποκαλύψεις…
Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα ellinikahoaxes, επικαλούμενη δημοσιεύματα στο εξωτερικό, η υπόθεση με την τεχνητή τραχεία «ξεκινά την περίοδο 2009 με 2010, όπου στο εργαστήριο του καθηγητή Alexande Seifalian στο UCL του Λονδίνου, η διδακτορική του φοιτήτρια Claire Crowley εργαζόταν με εντατικούς ρυθμούς, για να κατασκευάσει την εν λόγω τραχεία σε 10 μέρες.
Αυτή η τραχεία μεταμοσχεύτηκε στον Ισλανδό ασθενή Andemariam Beyene, ο οποίος είχε ήδη εγχειριστεί για καρκινικό όγκο στην τραχεία και έδειχνε να έχει επιπλοκές. Η συγκεκριμένη εγχείρηση ήταν η πρώτη στην ιστορία όπου το μόσχευμα ήταν βιοσυνθετικό όργανο, η κατασκευή του οποίου έγινε στο εργαστήριο από έναν πλαστικό σκελετό, όπου επάνω του αναπτύχθηκαν βλαστοκύτταρα του ασθενή.
Η επιτυχία της εγχείρισης είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την κατασκευή οποιουδήποτε οργάνου στο εργαστήριο χωρίς να χρειάζονται δότες και συνεχή λήψη ανοσοκαταστολέων. Την εγχείρηση πραγματοποίησε ο Dr. Paolo Macchiarini ο οποίος εργαζόταν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα (σ.σ. ο οργανισμός που δίνει τα βραβεία Νόμπελ) και είχε προσληφθεί εκεί με την επιδοκιμασία των μελών της επιτροπής Νόμπελ για να φέρει ένα ακόμη βραβείο στη Σουηδία.
Το αποτέλεσμα ήταν ο ασθενής να εγχειριστεί στις 09/06/2011 από τον Dr. Macchiarini και δυστυχώς να πεθάνει στις 30/01/2014 από επιπλοκές. Επιπλέον, ο Dr. Paolo Macchiarini έχει κάνει πολλές εγχειρήσεις τραχείας από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία (90%), ήταν αποτυχημένες οδηγώντας στον θάνατο τους ασθενείς του.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της ιατρικής, αλλά και της επιστήμης, το οποίο οδήγησε στην απόλυση του Dr. Macchiarini από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, του καθηγητή Alexander Seifalian από το UCL, αλλά και την παραίτηση μελών της επιτροπής Νόμπελ».
Με βάση το παραπάνω, σημειώνουν τα ellinikahoaxes, το ότι κ. Ελένη Αντωνιάδου είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή» δεν είναι αληθές. Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την παταγώδη αποτυχία της επέμβασης ήταν οι καθηγητές Paolo Macchiarini και Alexander Seifalian, οι οποίοι απολύθηκαν κιόλας, «για πολλαπλές παραβάσεις βασικών επιστημονικών αρχών. Η πιο βασική αρχή που παραβιάστηκε ήταν πως όλες αυτές οι επεμβάσεις δεν έγιναν πρώτα σε πειραματόζωα και ότι οι ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα οδηγούμενοι εν τέλει στον θάνατο»!
Το ψέμα
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι η δήλωση της Ελένης Αντωνιάδου στην Τατιάνα Στεφανίδη, αλλά και σε άλλες συνεντεύξεις της, ότι ο ασθενής επέζησε! Στην εκπομπή «Μίλα» εμφανίστηκε στις 12/03/2014 και ο καρκινοπαθής ήταν ήδη νεκρός από τις 30/01/2014 λόγω της κατάρρευσης της τραχείας που μεταμοσχεύθηκε!
Όσο για τον ισχυρισμό ότι εργάζεται στη NASA, τα ellinikahoaxes αναφέρουν πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι η κ. Αντωνιάδου έχει παρακολουθήσει σαν μαθήτρια ένα σύντομο κύκλο μαθημάτων για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA, όμως τίποτα άλλο δεν φαίνεται να την συνδέει με την διαστημική υπηρεσία. Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους μαθητές να βρεθούν στο περιβάλλον της NASA και να καταλάβουν πώς είναι να εργάζεσαι εκεί. Σε καμία περίπτωση όμως η συμμετοχή σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων δεν αποτελεί εργασία στην NASA όπως μας διαβεβαιώνει ο διεθνούς φήμης διαστημικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της NASA, Σ. Κριμιζής, ο οποίος έχει συμμετάσχει ως κύριος επιβλέπων σε αποστολές της NASA που αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, όπως τα προγράμματα Voyager 1 και 2, ή το Cassini –Huygens».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Επίσης, η κ. Αντωνιάδου φαίνεται να έχει λάβει το βραβείο NASA – ESA Outstanding Researcher Award για το 2012. Μετά από έρευνα δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα στοιχείο γι αυτό το βραβείο, ή κάποιον άλλο ερευνητή που να το έχει λάβει. Φαίνεται να είναι μια πληροφορία που αναπαράγεται μόνο σε κάποιες Ελληνικές ιστοσελίδες και πάντα αναφέρεται το όνομα της κ. Αντωνιάδου».
Σας καταθέτω την ανάρτηση του καθηγητή της κ. Παντελή Μπάγκου από το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος
«Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα αυτό που θα αναλύσω, για αυτό θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός. Είδαμε πριν από λίγες μέρες την εκδήλωση απονομής των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (6/9) στο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, παρουσία πολλών εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, Υπουργών της κυβέρνησης, πολιτικών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα βραβεία διοργανώθηκαν από την GK MEDIA PUBLISHING και την PALLADIAN CONFERENCES, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ. Στην εκδήλωση αυτή, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως απένειμε Τιμητικό Βραβείο για την προσφορά στην επιστήμη και τον άνθρωπο στην κυρία Ελένη Αντωνιάδου. Η Υπουργός έγραψε στην ανακοίνωση της: «“Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι”. Απονέμοντας στην Eleni Antoniadou, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία».
(συνεχίζεται…)