ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

 

 

Αυτή είναι η κατάντια μας Νεοελληναράδες της κλεψιάς και της ψευτομαγκιάς

 

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Η λογική που περιγράφουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επιλέγουν το σπορ της μη έκδοσης αποδείξεις είναι απλή. Σε κάθε 100 ευρώ καθαρών εσόδων μιας επιχείρησης ακόμη και 70% καταλήγει στα ταμεία του κράτους με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καλείται να επιβιώσει με τα υπόλοιπα 30 ευρώ. Με αυτά θα πρέπει να πληρώσει προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα, εργαζόμενους και βεβαίως να μπορέσει να αμειφθεί και ο ίδιος ο επιχειρηματίας για την επένδυση που έκανε.

Οι επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται σε καθαρό κέρδος 100 ευρώ μιας επιχείρησης είναι 24% ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές 27%, φόρος εισοδήματος 29%, καθώς και άλλες επιβαρύνσεις, όπως το τέλος επιτηδεύματος, που μεταφράζονται σε μονάδες φορολογικής επιβάρυνσης.

Αν και δεν το λένε δημόσια, ακόμη και επικεφαλής συνδικαλιστικών φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιχειρηματολογούν με βεβαιότητα ότι αν κάποιος κόβει όλες τις αποδείξεις το λουκέτο είναι μαθηματικά βέβαιο. «Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους, παρά τη συνεχή δημοσιοποίηση λουκέτων για φοροδιαφυγή, πολλοί συνεχίζουν να αναλαμβάνουν το ρίσκο της μη έκδοσης απόδειξης».

Ποια είναι η λύση; Η απάντηση είναι ίδια, όποιος και αν ερωτηθεί. Μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να μη συμφέρει η φοροδιαφυγή. Αυτήν τη στιγμή το «κέρδος» για μια επιχείρηση που δεν εκδίδει απόδειξη είναι τόσο μεγάλο που έχει αρχίσει να δημιουργείται πλέον ένας άτυπος διπλός τιμοκατάλογος. Μια κανονική τιμή με έκδοση απόδειξης και άλλη μια μειωμένη χωρίς απόδειξη.

Στο Υπουργείο Οικονομικών όταν ακούν αυτούς τους προβληματισμούς υποστηρίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να πάει αντίστροφα. Ότι η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης θα φέρει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι το ανάποδο, το οποίο όποτε επιχειρήθηκε στο παρελθόν απλώς μείωσε τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα πόνταραν πολλά στην εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS που έγινε υποχρεωτική σε όλη την αγορά.

Το τι θα γίνει βέβαια θα φανεί τους επόμενους μήνες και βεβαίως τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα καλείται να πετύχει κάτι που για πολλούς μοιάζει ακατόρθωτο. Υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια πάνω σε με μια εξαντλημένη, συρρικνωμένη και υπερφορολογημένη φορολογική βάση. Και όλα αυτά ενώ θα έρθουν και νέες μεγάλες περικοπές δαπανών και του αφορολόγητου ορίου. Το τι θα γίνει τελικά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όσο το κράτος υπερφορολογεί χωρίς να είναι ουσιαστικά και ποιοτικά ανταποδοτικό, οι Έλληνες πάντα θα αναζητούν τρόπους για να του κρύψουν το εισόδημά τους…

Τέλος, και τα συνεργεία δεν αποτελούνται πάντα από ευσυνείδητους υπαλλήλους.

Φαινόμενα διαφθοράς καταγράφονται και μεταξύ των ελεγκτών, που έρχονται σε συναλλαγή με τους ελεγχόμενους εις όφελος και των δύο.

«Ταφόπλακα» στον εσωτερικό ελληνικό τουρισμό.

Πάντα τον σνόμπαραν τον Έλληνα τουρίστα όλοι οι κατέχοντες δήθεν τουριστική συνείδηση και άσχετα το εάν ήταν, είναι και θα είναι ο πιο καλός πελάτης, καταναλωτής και χουβαρντάς από όλα τα μιλιούνια που το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ευρωληγούρια που τους κουβαλάνε για μια εβδομάδα όλα μέσα μαζί με μεταφορές με 500 ευρώ, όταν αντίστοιχες παροχές από τον Έλληνα ζητούν 2.500 ευρώ.

Η τουριστική κίνηση προβλέπεται και φέτος να φτάσει στα ύψη ως προς τις διεθνείς αφίξεις, καθώς θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια. Όμως ο μέσος Έλληνας τουρίστας λόγω οικονομικής κρίσης θα κάνει τις διακοπές του σε φθηνά μοτέλ…

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν και πάλι χαμένο όσον αφορά τις διακοπές των Ελλήνων με τον εσωτερικό τουρισμό να διανύει ακόμη μία χρονιά πτώσης, έχοντας συρρικνωθεί στο 1/3 σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο, τις… ένδοξες ημέρες του 2008, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη «δεύτερη» τουριστική Ελλάδα, αυτή των μικρών καταλυμάτων και των λιγότερο δημοφιλών προορισμών που στηρίζονταν στον Έλληνα τουρίστα.

Την ίδια στιγμή οι αφίξεις και οι κρατήσεις από τις βασικές τουριστικές αγορές του εξωτερικού είναι sold out, με υψηλές πληρότητες ακόμη και τον Οκτώβριο, γεγονός το οποίο οδηγεί το Υπουργείο Τουρισμού να ανεβάζει των πήχη των διεθνών αφίξεων σε επίπεδα άνω των 30 εκατομμυρίων έναντι των 28 και πλέον εκατομμυρίων που εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Γερμανοί, Βρετανοί και λοιποί Δυτικοευρωπαίοι -και όχι μόνο- τουρίστες συρρέουν ήδη στα ελληνικά νησιά, με τα Μ.Μ.Ε. του εξωτερικού να συνδράμουν δεόντως, εξαίροντας τις ομορφιές αλλά και τις τιμές των ελληνικών προορισμών, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των Ολλανδών, καθώς διαπιστώνουν ότι η χώρα μας είναι η πιο φθηνή ανάμεσα στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, επικαλούμενοι μάλιστα τα στοιχεία της δικής τους Στατιστικής Υπηρεσίας. Αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat (τελευταία επεξεργασία 13/6/2017) και τα επίπεδα τιμών για τους καταναλωτές για το 2016, ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Ελλάδα είναι φθηνότερα κατά 19% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χώρα μας να βρίσκεται χαμηλότερα σε σχέση με την Κύπρο ή την Ισπανία, αλλά ψηλότερα σε σύγκριση με την Πορτογαλία, την Κροατία και τη Βουλγαρία, που είναι η φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε. ως προς τη συγκεκριμένη κατηγορία υπηρεσιών.