ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την κατασκευή δικαστικού μεγάρου με 7 δικαστικές αίθουσες, εντός του υπό ανέγερση σωφρονιστικού συγκροτήματος του Ασπροπύργου.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν 25 Βουλευτές, επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, μέσω του παντελώς αναρμόδιου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τη δημιουργία και λειτουργία ποινικών δικαστηρίων εντός των νέων φυλακών, χωρίς να τηρηθούν κανόνες διαφάνειας και χωρίς να έχει προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα, με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων και των δικηγόρων.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις για την επιλογή αυτή, καθώς, όπως σημειώνουν μέλη δικαστικών ενώσεων και δικηγόροι, η δημιουργία δικαστικού μεγάρου μέσα στο υπό ανέγερση σωφρονιστικό συγκρότημα δεν συνάδει με την λειτουργία του κράτους δικαίου καθώς πλήττει την αρχή της δημοσιότητας των δικών και κάμπτει το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο Υπουργός εάν το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ενημερωθεί και εγκρίνει τη δημιουργία δικαστηρίων μέσα στις υπό ανέγερση φυλακές, εάν είχε ζητηθεί η γνώμη των άμεσα ενδιαφερομένων, δικαστών, δικηγόρων, υπαλλήλων, εάν υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός χωροταξικής ανακατανομής των δικαστηρίων της πρωτεύουσας. Ζητείται επίσης να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω.