ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑ

Ερώτηση για τον εγκλωβισμό 95.000 συνταξιούχων σε φόρους και πρόστιμα που θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί, συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος. Στην ερώτηση που κατέθεσαν 51 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο., Έφης Αχτσιόγλου, τονίζεται ότι 95.000 συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαίτηση της ΑΑΔΕ για αναδρομική καταβολή φόρων και προστίμων, που, ωστόσο, θα έπρεπε να έχουν παραγραφεί σύμφωνα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και δικαστηρίων, λόγω παρέλευσης πενταετίας, όπως καταγγέλλει και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Στους συγκεκριμένους συνταξιούχους καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά λόγω καθυστέρησης έκδοσης συντάξεων τριών και πλέον ετών στο διάστημα 2004-2014 -τα οποία φορολογήθηκαν στην πηγή- και σήμερα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα έτη στα οποία αντιστοιχούσαν ως πρόσθετο εισόδημα, καθώς και πρόστιμο.

Διαβάστε επίσης:

Το κράτος δεν μπορεί να εμφανίζεται αδιάλλακτο και σκληρό απέναντι στους συνταξιούχους, για ένα πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε. Μάλιστα, η αντίθετη με τις αποφάσεις του ΣτΕ απαίτηση της ΑΑΔΕ έρχεται σε μία περίοδο σαρωτικής ακρίβειας. Οι συνταξιούχοι, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, ασφυκτιούν οικονομικά και η αναδρομική καταβολή φόρων και προστίμων θα τους επιβαρύνει σημαντικά, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ερώτηση.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει πολιτική λύση στο θέμα, με τη διαγραφή φόρων και προστίμων για τα συγκεκριμένα αναδρομικά, με την επιστροφή των ποσών που ήδη καταβλήθηκαν ως φόροι και πρόστιμα, χωρίς οι 95.000 συνταξιούχοι να εμπλακούν εκ νέου σε δικαστικές διαδικασίες.