ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γ. ΣΤΑΘΑΚΗ

Επίσκεψη στην Καβάλα πραγματοποίησε τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου, της Δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα και υπηρεσιακών παραγόντων της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Καβάλας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφασίστηκε

  1. να υπογραφεί, εντός δύο εβδομάδων, πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου και της κοινοπραξίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), το οποίο θα προβλέπει την υλοποίηση:

-έργου ύδρευσης για την περιοχή της Καβάλας, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επί χρόνια 15.000 κάτοικοι της περιοχής

-αρδευτικού έργου που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα λειψυδρίας στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων

  1. να συγκροτηθεί άμεσα ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων καθώς και όποιων άλλων κριθεί αναγκαίο (ενδεικτικά Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΤΕΕ/ΤΑΜ, ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΙ Καβάλας, ΔΕΥΑ Καβάλας), με στόχο την ταχύτερη ωρίμανση των μελετών και την τελική υλοποίηση των έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ
  2. παράλληλα με την υπογραφή του πλαισίου συμφωνίας, να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στην περιοχή των Φιλίππων

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 το Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας έκανε γνωστό, με σχετική ανακοίνωση, ότι «σε συνέχεια και ως αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με την παρουσία εκπροσώπων φορέων της Καβάλας, συμφωνήθηκε με τη Διοίκηση της κοινοπραξίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), η χρηματοδότηση έργου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύδρευσης, λειψυδρίας και πλημμυρών στην περιοχή Καβάλας-Φιλίππων».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν ότι «η χρηματοδότηση του έργου, παράλληλα με την κατασκευή του TAP στη βάση της εγκεκριμένης όδευσης στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, θα αποφασιστεί μετά από συνεννόηση του Υπουργείου με τους συναρμόδιους τοπικούς και άλλους φορείς και την Κοινοπραξία».

Παράλληλα, αναφερόταν ότι «το Υπουργείο συγκροτεί ομάδα εργασίας, με στόχο τον άρτιο σχεδιασμό και την ταχεία υλοποίηση του έργου και καλεί την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Δήμο Καβάλας, το Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Μ. και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Π.Α.Μ.), να ορίσουν άμεσα τους εκπροσώπους τους».