ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

 

Στο πλαίσιο του 2ου χρόνου υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + KA229 με τίτλο «ΟPEN MINDED GENERATION», που έχει ως στόχο να διδάξει στους μαθητές την αποφυγή κάθε είδους διακρίσεων και στερεότυπων, τρεις εκπαιδευτικοί (Σαλής Αναστάσιος, Κετσετσίδου Θεοδώρα, Χούσανλη Αικατερίνη) και πέντε μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ, Δράμας μετέβησαν στην πόλη Αrcos de Valdevez της Πορτογαλίας. Στο πρόγραμμα αυτό, εκτός του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας, συμμετέχουν σχολεία από την Βουλγαρία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία και την Τουρκία και την περίοδο από 24 έως 30 Νοεμβρίου2019 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση των εταίρων.

Κύρια θεματική ενότητα της συνάντησης αποτέλεσε η «Θρησκευτική ισότητα». Την πρώτη ημέρα της συνάντησης έγινε η παρουσίαση τόσο των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών όσο και τον σχολείων και των πόλεων που εδρεύουν οι σχολικές μονάδες. Τις επόμενες ημέρες έγινε παρουσίαση των θρησκειών όλων των εταίρων, των θρησκευτικών στερεοτύπων που επικρατούν σε κάθε χώρα και οι μαθητές μας εργαζόμενοι σε μεικτές πολυεθνικές ομάδες, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της «θρησκευτικής ισότητας». Δημιούργησαν αφίσες, συζήτησαν για την θρησκευτική ισότητα, αναζήτησαν λέξεις και έλυσαν σταυρόλεξα που δημιουργήθηκαν από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας κ.α. Επιπλέον, στο πολυπολιτισμικό πρόγραμμα εντάχθηκε και η παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από κάθε χώρα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Δημαρχείο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Tomaz de Figueiredo και στο μεταφραστικό κέντρο Baroque του Arcos De Valdevez, στην πόλη Viana do Castello και στο ιερό Santa Luzia, στην πόλη Μπράγκα και στο ιερό προσκύνημα Bom Jesus do Monte, στο Εβραϊκό Μουσείο του Porto και στην πόλη του Πόρτο.

Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στη Δράμα με την τελευταία συνάντηση των εταίρων που προγραμματίστηκε να υλοποιηθεί από 29 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου 2020.