Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΕΑ και οι εκτιμήσεις των αναλυτών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια αγορά ενέργειας – Οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών φυσικού αερίου

Η αγορά φυσικού αερίου περνά ακόμα περίοδο κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς σημάδια βελτίωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΕΑ, το φυσικό αέριο δεν αποτελεί πια μια φθηνή και αξιόπιστη ενεργειακή λύση. Ο Οργανισμός τονίζει πως το μέλλον του υδρογονάνθρακα είναι αβέβαιο τη στιγμή που οι παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Η κρίση αυτή επιδεινώνεται από πληθώρα παραγόντων: πρόσφατη φωτιά σε μονάδα παραγωγής LNG στο Texas, υψηλά ενεργειακά κόστη στις ΗΠΑ και κλείσιμο ευρωπαϊκών εργοστασιακών μονάδων, τα πάντα παίζουν το ρόλο τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η προσπάθειά της για απαγκίστρωση από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει επηρεάσει τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς», τόνισε ο ΙΕΑ.

Τη στιγμή που η Ε.Ε. προσπαθεί να «απογαλακτιστεί» από τη Ρωσία μέσω εισαγωγές LNG, η τακτική της επιδεινώνει την κατάσταση στη συγκεκριμένη αγορά. Οι ΗΠΑ μετατράπηκαν γρήγορα στη μεγαλύτερη πάροχο LNG από τις αρχές του έτους ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΕΑ, υπάρχουν φόβοι για δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων μέσω άρσης της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου σε πληθώρα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι ΗΠΑ έχουν κι αυτές πλαφόν παραγωγής. Η προαναφερθείσα πυρκαγιά σε μονάδα του Τέξας έκλεισε το εργοστάσιο για δύο εβδομάδες, το οποίο δε θα επιστρέψει στο 100% της παραγωγής του μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τον Sean Morgan της Evercore ISI «δεν πιστεύω πως οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ έχουν φτάσει ή πλησιάζουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους, ενώ η πρόσφατη πυρκαγιά τις μείωσε κατά 17%».

Παρόμοια είναι και η άποψη του Stephen Ellis, αναλυτή της Morningstar, ο οποίος τονίζει πως οι εξαγωγές LNG βρίσκονται ήδη στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Παράλληλα, οι αμερικανικές βιομηχανίες έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν την πίεση του υψηλού ενεργειακού κόστους. Μονάδα παραγωγής αλουμινίου στο Kentucky  της Century Aluminum προχώρησε πρόσφατα σε απολύσεις. Σημειωτέον πως η εταιρεία αποτελεί το 20% της αμερικανικής παραγωγής αλουμινίου

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι Ιταλοί ρυθμιστές ανησυχούν πως μία άρση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας ανέφερε πως η ενεργειακή ανασφάλεια θα καθυστερήσει τα δεδομένα ανάπτυξης κατά μία διετία.

Τέλος, ο ΙΕΑ τόνισε πως χρειάζεται μία δραματική μείωση στη ζήτηση φυσικού αερίου έτσι ώστε να προκληθεί μείωση των τιμών.

Πηγή: newmoney.gr