Σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν το Επιμελητήριο Δράμας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου. Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Αναστάσιος Πούλιος, παρουσία μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο φορέων.
Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζεται μια νέα εποχή κοινής δράσης και συνεργασίας των δύο φορέων με βασικές επιδιώξεις, την ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων προς όφελος της δικηγορικής και επιχειρηματικής κοινότητας, την ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου και της κοινότητας του επιχειρηματικού κόσμου της Δράμας με σκοπό την αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων που απασχολούν τόσο τα μέλη των δύο φορέων αλλά και συνολικά τους Δραμινούς πολίτες, την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, τη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση της νομοθεσίας και της απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και την προάσπιση της ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ οι δύο φορείς θα προωθήσουν από κοινού ζητήματα Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας ως εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών.
Μάλιστα προβλέπεται η συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας, η διεξαγωγή κοινών επιστημονικών εκδηλώσεων, καθώς και η σύσταση κοινής επιτροπής παρακολούθησης και συντονισμού που θα αναλάβει την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί και μια περαιτέρω συνεργασία σε μια κοινή διεκδίκηση πραγμάτων για την περιοχή μας και όχι μόνο. Επιπρόσθετα υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν διάφορες νομοθεσίες που προκύπτουν, διάφορα θέματα που έχουμε στο Επιμελητήριο και αφορούν επιχειρήσεις, νομοθεσίες, σχέδια, τα οποία χρήζουν διαβουλεύσεων και αφορούν και εσάς και εμάς και από κοινού μπορούμε να παρέμβουμε».
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «Όσον αφορά την παρεμβατικότητα που έχουμε ως τον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα που είστε εσείς και ως προς τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό φορέα που είμαστε εμείς, σε επίπεδο πόλης, καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι αυτό θα δημιουργήσει μια άλλη δυναμική. Η μέχρι τώρα δυναμική που έχει η πόλη προς το κέντρο είναι περιορισμένη -αυτό εκτιμώ- στα επίμαχα και κυρίαρχα ζητήματα. Διότι δεν έχουμε ίσως την αρμοδιότητα και τον ρόλο που θα έπρεπε να έχουμε σε σχέση με το πλαίσιο που μας δίνει το δικαίωμα η νομοθεσία. Αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο που τελούμε. Από εκεί και πέρα όμως, σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα γενικότερα θέματα ενδιαφέροντος της πόλης αναμφισβήτητα και οι δύο φορείς μπορούν να παρέμβουν.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. και το Επιμελητήριο Δράμας είναι φορείς. Όλοι οι άλλοι είναι σύλλογοι. Κι αυτή είναι η διαφορά. Οι σύλλογοι είναι συντεχνίες, οι φορείς είναι θεσμικά κατοχυρωμένοι. Κι αυτό είναι το κυρίαρχο. Εμείς δεν είμαστε κοινωνικοί εταίροι ως Επιμελητήριο, είμαστε σύμβουλοι Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι, που είναι τα σωματεία τα συνδικαλιστικά, οι ομοσπονδίες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω γύρω, συμμετέχουν πάνω στα ζητήματα τα κοινωνικά που προκύπτουν στην εφαρμογή μιας πολιτικής. Εμείς όμως πριν φτάσει αυτό το πράγμα να γίνει νόμος είμαστε υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουμε, να διορθώνουμε συμβουλευτικά προς την Κυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος σημείωσε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας εδώ και χρόνια επιδιώκει τη συνεργασία και τη σύμπραξη με όλους τους φορείς της πόλης και του Νομού Δράμας, επιδιώκοντας να είναι ένας ανοιχτός σύλλογος στην κοινωνία και να μην μένει μόνο στα στενά επιστημονικά του ενδιαφέροντα. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της τακτικής και μετά από συζητήσεις που είχαμε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδη καταλήξαμε, λοιπόν, ότι οι δύο φορείς μπορούν να συμπράξουν, αφενός γιατί έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Το ζήτημα της επιχειρηματικότητας, η νομοθεσία γύρω από την επιχειρηματικότητα, κοινές εκδηλώσεις που αφορούν τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία, θεσμούς καινούργιους στη χώρα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εμπεδωθεί στους πολίτες και στον επιχειρηματικό κόσμο, και εν πάση περιπτώσει ζητήματα που ενδιαφέρουν όλους τους Δραμινούς και που οι δύο φορείς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν, να προτείνουν και να εξελίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχουμε την τύχη ή την ατυχία να ζούμε σε μια περιοχή, η οποία πάρα πολλές φορές έχει παραβλεφθεί από την κεντρική εξουσία. Είναι λοιπόν μια χρυσή ευκαιρία να συμπράξουμε και νομίζω ότι αυτή την κατεύθυνση δίνουμε με αυτή την ενέργεια, οι φορείς που μπορούμε να το κάνουμε μεταξύ μας, προκειμένου να προωθήσουμε ζητήματα και του Νομού και της πόλης προς όφελος όλων των πολιτών της περιοχής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε προγραμματίσει κοινές επιτροπές. Θα προγραμματίσουμε στο μέλλον εκδηλώσεις που έχουν κοινό ενδιαφέρον, αλλά και εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν τους πολίτες γενικότερα. Θα ξεκινήσουμε ενημερωτικές καμπάνιες σε ζητήματα που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τους πολίτες, σε ζητήματα κυρίως τραπεζικών δανεισμών, αλλά και όχι μόνο. Μια προσπάθεια δηλαδή να εμπεδωθεί προς τον μέσο Δραμινό πολίτη η έννοια ότι υπάρχουν δύο φορείς δίπλα του, οι οποίοι μπορούν να τον υποστηρίξουν, να τον βοηθήσουν και όταν χρειαστεί να σταθούν στο πλευρό του. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε με την υπογραφή του μνημονίου αυτού μεταξύ του Επιμελητηρίου της Δράμας και του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας».
Ο κ. Πούλιος επεσήμανε ότι «όλα κρίνονται εκ τους αποτελέσματος, αλλά οι προοπτικές, οι προϋποθέσεις και οι προθέσεις οι δικές μας είναι οι καλύτερες δυνατές» και πρόσθεσε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας είναι θεσμικά μέσα από τον Κώδικα Δικηγόρων, όπως και όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας επίσημα, σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων, οι επίσημοι σύμβουλοι της ελληνικής Κυβέρνησης σε ζητήματα νομοθεσίας. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και πρέπει να είμαστε μπροστά κυρίως προς το συμφέρον των πολιτών της Δράμας και δευτερευόντως προς το γενικό καλό. Γιατί το δημόσιο συμφέρον σε τελική ανάλυση είναι και το συμφέρον του μέσου Έλληνα πολίτη».