ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΕ ΟΔΟΣ «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΟΛΙΓΚΑΣ»

 

  • Α. Πινακίδου, ανιψιά και βαφτισιμιά του Στ. Στολίγκα: «Επρόκειτο για έναν άνθρωπο εξαιρετικά δραστήριο, μάχιμο, έναν δημοσιογράφο που άφησε εποχή στα δρώμενα της πόλης, που λάτρεψε τη Δράμα»
  • Γ.Κ. Χατζόπουλος, Πρόεδρος Εταιρείας Δραμινών Μελετών, συγγραφέας – φιλόλογος: «Μας συγκίνησε η όλη του προσφορά στον χώρο της δημοσιογραφίας, έβγαλε για πολλά χρόνια την εφημερίδα “ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ”, ένα σεμνό φύλλο, χωρίς ακρότητες. Ένα φύλλο το οποίο είχε σκοπό να συνετίσει, να διδάξει, χωρίς να φανατίσει»

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2022, στη Δράμα, η τελετή ονοματοδοσίας οδού σε οδός «Στέφανος Στολίγκας», προς τιμήν του αείμνηστου δημοσιογράφου, ο οποίος όχι μόνο υπηρέτησε τον Τύπο, αλλά ταυτόχρονα αγωνίστηκε για τη Δράμα, αναδεικνύοντας συνεχώς τα τοπικά προβλήματα και προσπαθώντας για την εξεύρεση λύσεων, σε δύσκολες εποχές, χωρίς να προδώσει τις δημοκρατικές του ιδέες. Ο Στέφανος Στολίγκας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 χρόνων το 2017. Μετά το θάνατό του, η Εταιρεία Δραμινών Μελετών, της οποίας ήταν μέλος, έλαβε την πρωτοβουλία να δοθεί το όνομα του Στέφανου Στολίγκα σε οδό της Δράμας, πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Δράμας και εγκρίθηκε από τη σχετική επιτροπή η οποία υφίσταται για τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, ο δρόμος ανάμεσα στις οδούς Πατριάρχου Διονυσίου και Αιγαίου φέρει πλέον το όνομα του Στέφανου Στολίγκα για να θυμίζει και να διδάσκει στις επόμενες γενιές για τη ζωή και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, ο οποίος προσέφερε ανιδιοτελώς στη δημοσιογραφία και στη Δράμα.

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συγκινητικό κλίμα, παραβρέθηκαν μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Στέφανου Στολίγκα, η σύζυγός του Πίτσα Στολίγκα και η ανιψιά του και βαφτισιμιά του Αντιγόνη Πινακίδου, εκπρόσωποι των αρχών του τόπου, μέλη της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, καθώς και πολίτες. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας κα Αναστασία Τόλιου και κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Στεφανίδης, η Δημοτική Σύμβουλος και υποψήφια Δήμαρχος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κα Παρθένα Κιόρτεβε, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου και η Πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κα Εύη Αθανασιάδου.

Σε δηλώσεις της στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η κα Αντιγόνη Πινακίδου, ανιψιά και βαφτισιμιά του Στέφανου Στολίγκα, ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή η ονοματοδοσία της οδού με το ονοματεπώνυμο του αγαπημένου μας Στέφανου Στολίγκα. Είναι εξαιρετική τιμή που κάνουν στην οικογένειά μας ο Δήμος, η Εταιρεία Δραμινών Μελετών, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όλοι οι πολίτες φυσικά που ο καθένας από το μετερίζι του συνέβαλε σε αυτό το εγχείρημα.

Επρόκειτο για έναν άνθρωπο εξαιρετικά δραστήριο, μάχιμο, έναν δημοσιογράφο που άφησε εποχή στα δρώμενα της πόλης, που λάτρεψε τη Δράμα. Ταυτόχρονα ταπεινό, δημοκράτη, πάλεψε σε πολύ δύσκολους καιρούς μέσα από την εφημερίδα του και μέσα από την πένα του για να μπορέσει να μεταφέρει και να μεταδώσει δημοκρατικά ιδεώδη, καθώς και να τιμήσει τον τόπο του, σε πολύ σκληρές εποχές για τη Δημοκρατία.

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι, διότι τον γνώριζαν ενδεχομένως ως δημοσιογράφο και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, είναι ότι ο αγαπημένος μας Στέφανος Στολίγκας ήταν και ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ήταν εξαιρετικά αμερόληπτος και ταπεινός. Είχε καταφέρει πολύ μεγάλα επιτεύγματα για την εποχή, για τα δεδομένα και για τις συνθήκες στις οποίες δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά. Παρόλα αυτά ουδέποτε μίλησε σε πρώτο πρόσωπο για αυτά. Αγαπούσε τρομερά τη Δράμα, τη λάτρευε και έκανε μέχρι το τέλος της ζωής του ό,τι καλύτερο για τον τόπο αυτό, παρόλο που δεν καταγόταν από τη Δράμα, αλλά αυτός ήταν ο τόπος που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Καταγόταν από την Ήπειρο, αλλά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έζησε και δραστηριοποιήθηκε στη Δράμα.

Ήταν ένας άνθρωπος στον οποίον αξίζουν όλες οι τιμές και για αυτό κιόλας η συγκίνησή μας είναι μεγάλη. Σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι. Ήταν φοβερά μεγαλόψυχος. Βοηθούσε τον συνάνθρωπο. Βοηθούσε κάθε πολίτη που μπορεί να είχε το οποιοδήποτε ζήτημα και έφτανε στα αυτιά του. Εξαιρετικά ήρεμος άνθρωπος. Ήταν η ήρεμη δύναμη της οικογένειάς μας. Τον λατρεύουμε, τον αγαπούμε και είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για την ημέρα».

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, συγγραφέας και φιλόλογος, κ. Γιώργος Κ. Χατζόπουλος, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Η Εταιρεία Δραμινών Μελετών, μέσα στην όλη προσπάθειά της, θέλει να αναδείξει και όσους υπήρξαν μέλη της, αλλά και ανθρώπους, οι οποίοι προσέφεραν σημαντική υπηρεσία στον τόπο. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλήφθη και ο αείμνηστος Στέφανος Στολίγκας, ο οποίος όχι μόνο υπήρξε φίλος και βοηθός στην Εταιρεία Δραμινών Μελετών, αλλά και την ενίσχυσε οικονομικά. Βέβαια, αυτά δεν μας συγκίνησαν τόσο. Μας συγκίνησε η όλη του προσφορά στον χώρο της δημοσιογραφίας, έβγαλε για πολλά χρόνια την εφημερίδα “ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ”, ένα σεμνό φύλλο, χωρίς ακρότητες. Ένα φύλλο το οποίο είχε σκοπό να συνετίσει, να διδάξει, χωρίς να φανατίσει. Για αυτό, λοιπόν, κρίναμε ότι το όνομά του έπρεπε να μείνει αιώνια στην πόλη της Δράμας για να διδάσκει τις επερχόμενες γενιές».

Στην εκδήλωση το βιογραφικό του Στέφανου Στολίγκα παρουσίασε στο κοινό η δημοσιογράφος Ρένα Τριανταφυλλίδου. Για τον Στέφανο Στολίγκα μίλησαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, συγγραφέας και φιλόλογος, κ. Γιώργος Κ. Χατζόπουλος.

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος έκανε λόγο για μια «ξεχωριστή» εκδήλωση, αναφέροντας για τον Στέφανο Στολίγκα πως ήταν «μάχιμος δημοσιογράφος, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής», ο οποίος «έδωσε μάχες για τα συμφέροντα του τόπου μας, ανυποχώρητος στα δημοκρατικά του πιστεύω». Παράλληλα, ο κ. Μαμσάκος είπε ο Στέφανος Στολίγκας ήταν «μια ακέραια προσωπικότητα, φιλικός στην επαφή του με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τους νέους, πάντα ευγενής και πάντα με το χαμόγελο». Μάλιστα, υπογράμμισε πως ήταν «φωτεινό παράδειγμα του ανθρώπου της δημοσιογραφίας που αναζητεί την αλήθεια, χωρίς σκοπιμότητας και χωρίς συμβιβασμούς».

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών κ. Χατζόπουλος μετέφερε, στον χαιρετισμό του, τη βιωματική γνώση που έχει μέσα από τη συνεργασία που είχε με τον αείμνηστο Στέφανο Στολίγκα είτε στον χώρο του Τύπου είτε μέσα από την εταιρεία Δραμινών Μελετών, της οποίας «ήταν εξαίρετο μέλος, δραστήριος και λειτουργούσε ως σύγχρονος Μαικήνας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζόπουλος κατέθεσε πρόταση προς τους παριστάμενους αιρετούς να αντικατασταθούν ονόματα δρόμων στη Δράμα, τα οποί αφορούν γεωγραφικά στοιχεία (βουνά, ποτάμια και περιοχές), με ονόματα ανθρώπων της τοπικής Ιστορίας. «Διδάξτε τοπική ιστορία μέσα από τις ονοματοδοσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος.

Ακολούθησε η αποκάλυψη της πινακίδας οδού με το όνομα του Στέφανου Στολίγκα από τους κ.κ. Μαμσάκο και Χατζόπουλο και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κυρίας Αντιγόνης Πινακίδου, ανιψιάς και βαφτισιμιάς του Στέφανου Στολίγκα, η οποία αναφέρθηκε κυρίως στον άνθρωπο πίσω από τον δραστήριο δημοσιογράφο. Η κα Πινακίδου έκανε λόγο για μια «λαμπερή ψυχή» και αποκάλυψε τις τελευταίες λέξεις του Στέφανου Στολίγκα, πριν φύγει από τη ζωή, προς τη σύζυγό του, Πίτσα Στολίγκα: «Ψυχή μου, εγώ θα φύγω. Εσύ θα αγαπάς και αυτούς που μας γύρισαν την πλάτη».

Το βιογραφικό του Στέφανου Στολίγκα

Το βιογραφικό του αείμνηστου Στέφανου Στολίγκα, όπως παρουσιάστηκε στην εκδήλωση από τη δημοσιογράφο Ρένα Τριανταφυλλίδου έχει ως εξής:

Ο Στέφανος Στολίγκας γεννήθηκε στη Δράμα την 1η Μαρτίου του 1924, και ήταν το όγδοο παιδί της οικογένειας του Γεωργίου και της Στυλιανής Στολίγκα, με καταγωγή από την Ήπειρο.

Ο Στέφανος Στολίγκας τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων. Αν και σκόπευε να δώσει εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, ο πόλεμος και η Βουλγαρική κατοχή ματαίωσαν τα σχέδια του.

Τα χρόνια της κατοχής, ο Στέφανος Στολίγκας αγωνίζεται με νεανική θέρμη και αγάπη για την πατρίδα, στην Εθνική Αντίσταση ΕΑΜ-ΕΠΟΝ.

Αρχικά, τη διετία 1941-42, εργάζεται στην παράνομη έκδοση δελτίων ειδήσεων, κατά των κατοχικών δυνάμεων και μετά, το 1942, έως και την απελευθέρωση, εργάζεται στην έκδοση, σύνταξη και διανομή της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», η οποία κυκλοφόρησε, για μικρό χρονικό διάστημα και μετά την απελευθέρωση, στη Θεσσαλονίκη.

Τη δημοσιογραφική πορεία του Στέφανου Στολίγκα ανακόπτει η στράτευση του τα έτη, 1944-1948. Υπηρετεί τη θητεία του στο Γράμμο και το Βίτσι και απολύεται από το Νευροκόπι.

Με την απόλυσή του από το στρατό, αφοσιώνεται με πάθος στη δημοσιογραφία. Έως το 1960 εργάζεται στην εφημερίδα «ΦΩΣ», αφήνοντας δείγμα της γραφής του, στην ανάδειξη των προβλημάτων της μεταπολεμικής Ελλάδος.

Το 1961, ξεκινά να δημοσιογραφεί στην εφημερίδα του αδελφού του Κώστα, «Νέοι Ορίζοντες», ενώ παράλληλα αναμειγνύεται και με την πολιτική, θέτοντας τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών του Νομού.

Το 1962 εκλέγεται στην ΚΕΔΚΕ Νομαρχιακός Σύμβουλος και με το μεράκι του πρωτοεμφανιζόμενου στο χώρο, περιφέρεται με κόπους και δυσκολίες, όλο το Νομό Δράμας για να αφουγκραστεί και να προωθήσει τα προβλήματα των σκληρά δοκιμαζόμενων συμπολιτών του.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Στέφανος Στολίγκας, δέχεται πολλές προτάσεις από το χώρο της πολιτικής. Του προτάθηκε να κατέλθει υποψήφιος Βουλευτής με τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και να διεκδικήσει το Δήμο Δράμας, ως υποψήφιος Δήμαρχος.

Ωστόσο, ο Στέφανος Στολίγκας, είχε λάβει την απόφαση να μην ασχοληθεί ξανά με το χώρο της πολιτικής και να αφιερωθεί ψυχή και σώματι στην αδέσμευτη, ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Το ίδιο έτος, το 1962, εκδίδει και τη δική του Εβδομαδιαία εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», την οποία κυκλοφορεί ανελλιπώς έως και την ημέρα συνταξιοδότησης του, το 1986.

Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας, ο Στέφανος Στολίγκας, γίνεται ανταποκριτής ειδήσεων σε εφημερίδες Πανελλαδικής κυκλοφορίας όπως: το «ΦΩΣ» (1951), «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» (1952), «ΒΗΜΑ» (1965), έχοντας παράλληλα δημοσιογραφική ταυτότητα, τόσο στην ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, όσο και στην ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΜΘ.

Το 1964, ο Στέφανος Στολίγκας νυμφεύεται την εκλεκτή της καρδιά του, την κυρία Πελαγία Παπαδοπούλου, γνωστή για το κοινωνικό της έργο στη Δραμινή Κοινωνία.

Την περίοδο της δικτατορίας, ο Στέφανος Στολίγκας, κυνηγήθηκε πάρα πολλές φορές από τους Αστυνομικούς, οι οποίοι παρακολουθούσαν όχι μόνο τι έγραφε στην εφημερίδα του, κατά του καθεστώτος, αλλά και την κάθε κίνηση αυτού και της γυναίκας του.

Ο Στέφανος Στολίγκας δεν πτοήθηκε από την πόρτα της φυλακής που αντίκρισε πολλές φορές. Συνέχισε με σθένος να μάχεται κατά της δικτατορίας.

Ο μαθουσάλας της Δημοσιογραφίας, όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του, υπήρξε ένας μάχιμος δημοσιογράφος, χωρίς συμβιβασμούς, ανιδιοτελής, σεβόταν πάντα τον αναγνώστη του, και ένιωθε την υποχρέωση να του λέει πάντα την αλήθεια.

Με τη δημοσιογραφική του πένα έδωσε πολλές μάχες για τα συμφέροντα των Δραμινών και τιμήθηκε δεόντως από Συλλόγους, Φορείς, Δημοσιογραφικές Ενώσεις και συναδέλφους του, ανά το Πανελλήνιο.

Ως άνθρωπος ο Στέφανος Στολίγκας ήταν πράος, σοβαρός, με απύθμενη αγάπη προς τους νέους, τους οποίους στήριζε με το μεστό του λόγο, δίνοντας τους δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους.

Ήταν μια ακέραια προσωπικότητα, χωρίς μίση και πάθη. Με ανιδιοτέλεια πορεύτηκε τα χρόνια της ζωής του και εισέπραξε το σεβασμό και την εκτίμηση όλων όσων τον γνώρισαν.

Η μνήμη του Στέφανου Στολίγκα, του τελευταίου μέλους μιας οικογένειας που ανέδειξε τρεις δημοσιογράφους, δύο εκδότες, ένα συγγραφέα και ένα δημοφιλή ηθοποιό, θα μείνει ανεξίτηλη στις καρδιές των Δραμινών, ενώ ο δημοσιογραφικός χώρος θα νιώθει για πολύ καιρό ακόμη την απώλειά του.

Ο Στέφανος Στολίγκας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών στις 21-10-2017.