Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η σημερινή (1/4) διαδικτυακή κοινή συνέντευξη τύπου των 6 Πρόεδρων των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα τα δεδομένα για την εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ και το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Κατά σειρά τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Νίκος Αγγελίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Μάρκος Δέμπας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, Στέλιος Μωραΐτης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας, Αντώνης Γραβάνης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά από δύο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίστηκε πως στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν 7 μέλη από την πλευρά των Επιμελητηρίων και 6 από την πλευρά της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, μεταβατικός Πρόεδρος στην εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ έχει οριστεί ο κ. Παντελής Χαβιαράς, Γραμματέας του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Παράλληλα, έχει εκδοθεί πρόσκληση για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στις 5 Απριλίου, με τα Επιμελητήρια να καλούν τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. μα συμμετάσχουν σε αυτήν, έτσι ώστε να αφεθεί πίσω η κατάσταση που δημιουργήθηκε και η εταιρεία να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Αναλυτικά για το ιστορικό της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ, αλλά και για ό,τι έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα που επέφερε τη ρήξη ανάμεσα στην Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια, μίλησε ο κ. Αγγελίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Όπως είπε, η ΔΕΣΜ-ΟΣ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1996 και πάντα λειτουργούσε με τις αρχές της συναπόφασης, της συνδιοίκησης και της συνυπογραφής και για αυτό ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος προέρχονταν από διαφορετική πλευρά. Ακόμη, ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε πως τα 24 χρόνια εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας, είχαν ως αποτέλεσμα αυτή να αποτελέσει «διαμάντι και παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης επεσήμανε πως η εκλογή Προέδρου είχε γίνει ομόφωνα, με τη ψήφο και των Επιμελητηρίων, όμως μέσα σε χρονικό διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση ή Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ επιπλέον δεν ενημερωνόταν και ο Αντιπρόεδρος. Από τα λεχθέντα του κ. Αγγελίδη, εξάχθηκε το συμπέρασμα ότι τα προβλήματα στη ΔΕΣΜ-ΟΣ προέκυψαν από την επιλογή αντικατάστασης του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας, του υπεύθυνου για το έργο 20 χρόνων, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς να ενημερωθεί ο Αντιπρόεδρος. Τα Επιμελητήρια ζήτησαν να υπάρξει συνεννόηση, όμως εισέπραξαν «αδιαφορία και έλλειψη απάντησης», πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης. Για αυτό, εξήγησε, κατέφυγαν στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, το ανώτατο όργανό αυτής.

Επίσης, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως από πλευράς Περιφέρειας δεν υπήρξε καταβολή εταιρικού κεφαλαίου εδώ και 6 χρόνια και για αυτό στο Δ.Σ. η πλευρά των Επιμελητηρίων κατέχει 7 έδρες και η πλευρά της Περιφέρειας 6 και πρόσθεσε πως έτσι άρχισε η δικαστική διαμάχη, ενώ στην πορεία ορίστηκε προσωρινή διοίκηση με ορισμό Αντιπρόεδρου από την πλευρά των Επιμελητηρίων. Μετά από δικαστικές αποφάσεις, συνέχισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, είδαμε πανηγυρισμούς και αλαζονεία από την άλλη πλευρά.

Σχετικά με το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως υπήρξε «σωρεία λαθών από την αρχή» και για αυτό τα Επιμελητήρια απέστειλαν 9 σημεία, τα οποία «κάνουν σήμερα το πρόγραμμα να καρκινοβατεί». Όπως εξήγησε, η πρόταση της Περιφέρειας για το προσωπικό που θα εξετάσει τις αιτήσεις ήταν η πρόσληψη 15 ατόμων, ενώ τα Επιμελητήρια πρότειναν την αξιοποίηση 500 αξιολογητών από το μητρώο του ΕΦΕΠΑΕ. Παρά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για υιοθέτηση της πρότασης των Επιμελητηρίων, αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ και προκρίθηκε η πρόσληψη ατόμων, πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.

Ακόμη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης έκανε λόγο για έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο φαίνεται να είναι παράνομος ο ορισμός μελών από πλευράς Περιφέρειας, ενώ σημείωσε πως τα Επιμελητήρια άφησαν ως εκπρόσωπο τον Αντιπρόεδρο για να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της. Με 2 πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, τα Επιμελητήρια δικαιώθηκαν και από τις 16 Μαρτίου προκάλεσαν Γενική Συνέλευση, όμως η Περιφέρεια δεν αναγνωρίζει τα νέα δεδομένα, θεωρώντας ότι υπάρχει Δ.Σ.. Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης υπάρχει προσωρινή διοίκηση έως τις 5 Απριλίου, καλώντας τον Περιφερειάρχη να προσέλθει στη Γενική Συνέλευση για να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της. «Η προσωρινή διοίκηση έχει κάνει ήδη κάποια βήματα που λύνουν το πρόβλημα στην εταιρεία», ανέφερε ο κ. Αγγελίδης και τόνισε πως χρειάζεται συνεργασία. «Εμείς όλα αυτά τα αφήνουμε πίσω και καλούμε σε συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, ο σημαντικότερος στόχος είναι «να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην εταιρεία» και κάλεσε για ακόμη μια φορά η Περιφέρεια να εκλέξει 6 αντιπροσώπους και να προσέλθει στη Γενική Συνέλευση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δέμπας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο οποίος επεσήμανε πως ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος έχει εκλεγεί στη θέση αυτή από τον Οκτώβριο του 2016, όμως την περίοδο 2016-2019 «είχαμε καλή συνεργασία» με τους Προέδρους που είχαν οριστεί. Για αυτό αναρωτήθηκε τι άλλαξε στην πορεία και άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα. «Μήπως επειδή ο κ. Τοψίδης ήταν αντίπαλος του κ. Μέτιου στις εκλογές, ενοχλεί τον κ. Περιφερειάρχη;» είπε ο κ. Δέμπας και υπογράμμισε πως μετά τις εκλογές «αφήνουμε πίσω τις κόντρες και προχωράμε μπροστά».

Ο κ. Δέμπας επεσήμανε πως είναι προσβλητικό να αμφισβητείται η αξιοπιστία των Επιμελητηρίων και τόνισε πως «προέχει η αγαστή συνεργασία των φορέων μας». Ακόμη, τόνισε πως σε όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, καμία Περιφέρεια δεν έχει το πλειοψηφικό πακέτο ή ακόμη και μεγάλο ποσοστό στις ενδιάμεσες εταιρείες.

Ακολούθως τοποθετήθηκε ο κ. Μωραΐτης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο οποίος επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση στη ΔΕΣΜ-ΟΣ και τόνισε πως είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν αυτά «όταν το επιχειρείν της περιφέρειας έχει καταστραφεί οριστικά και αμετάκλητα». Ο κ. Μωραΐτης κάλεσε τον Περιφερειάρχη «να αφήσουμε πίσω τις κόντρες» και να προσέλθει ο ίδιος στη ΔΕΣΜ-ΟΣ και «να συνεργαστούμε». «Να δείξει καλή θέληση», σημείωσε και τόνισε πως πρέπει «όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να λυτρώσουμε ανθρώπους που έχουν πληγεί βάναυσα».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας σημείωσε πως απευθύνεται κάλεσμα σε «συναίνεση – συνεργασία για το καλό των επιχειρήσεων», ενώ ο ίδιος, ως μέλος τόσο της Γενικής Συνέλευσης όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜ-ΟΣ από το 2011, «ουδέποτε έχω βιώσει τέτοιου είδους καταστάσεις». Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μη σεβασμό σε δικαστικές αποφάσεις και στάθηκε στην αρχή της νομιμότητας, για την οποία «κανείς δεν μπορεί να κάνει έκπτωση». Μάλιστα, τόνισε πως τα Επιμελητήρια «σεβόμαστε και διασφαλίζουμε τη νομιμότητα». Επίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας μίλησε για σεβασμό της επιχειρηματικότητας, καθώς «οι επιχειρήσεις δεν θέλουν φασαρίες», και για σεβασμό στο διάλογο, ο οποίος είναι βασική αρχή. Όπως είπε, τα Επιμελητήρια «επιζητούμε και στηρίζουμε το διάλογο», ακόμη και τώρα που δικαιώθηκαν από δικαστικές αποφάσεις. Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο και για σεβασμό στους θεσμούς, καθώς τα Επιμελητήρια έχουν ιστορία 100 χρόνια ως θεσμός και «δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς ή συντεχνίες». Δίνοντας έμφαση στο διάλογο, απεύθυνε έκκληση στον Περιφερειάρχη «να λειτουργήσει θεσμικά», καλώντας τον να συνεργαστεί. «Τα Επιμελητήρια θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε πως «ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι προϋπόθεση για την καλή πορεία». Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας επεσήμανε πως «σε όλη την Ελλάδα οι δομές αυτές δεν είναι μαγαζάκι κανενός», υπογραμμίζοντας πως «είναι δομές συνεργασίας και δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας».

Μετέπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Γραβάνης, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ο οποίος μίλησε ειδικά για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας. Όπως είπε, μέχρι πριν λίγες ημέρες, συνολικά είχαν υποβληθεί 24.108 αιτήσεις κι από αυτές εγκεκριμένες είναι 621 ενώ 329 έχουν απορριφθεί. Τελική αίτηση για καταβολή έχει γίνει από 263 επιχειρήσεις, ενώ συνολικά έχουν αξιολογηθεί 10.026 προτάσεις, για τις οποίες η Περιφέρεια πρέπει να προχωρήσει στην έγκρισή τους. Ο κ. Γραβάνης σημείωσε πως 12.653 προτάσεις δεν έχουν αξιολογηθεί και στάθηκε στο πολύ μικρό ποσοστό των εγκεκριμένων αιτήσεων. «Μόνο 263 έχουν ολοκληρώσει το αίτημα πιστοποίησης για πληρωμή» ανέφερε ο κ. Γραβάνης και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα «έχει αρκετό δρόμο», παρόλο που «το τελευταίο διάστημα λύθηκαν πολλά προβλήματα».

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης ανέφερε πως άμεσα πρέπει να προχωρήσει η έγκριση των 10.026 προς αξιολόγηση αιτήσεων από τον Περιφερειάρχη «για να μην υπάρχει άλλος χαμένος χρόνος», ενώ στάθηκε και στο μεγάλο ποσοστό απορρίψεων, επισημαίνοντας πως «το πρόγραμμα όπως σχεδιάστηκε είχε διάφορα τεχνικά προβλήματα». Όπως είπε, τα Επιμελητήρια είναι διατεθειμένα να κάνουμε «ο,τιδήποτε χρειάζεται για να λυθούν όλα τα θέματα και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε άλλα προγράμματα». Ο κ. Γραβάνης επεσήμανε πως στόχος των Επιμελητηρίων είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων «μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων». «Μοναδικός μας στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε.

Τέλος, ο λόγος δόθηκε στον κ. Τοψίδη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου και Πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των πρόσφατων εξελίξεων στη ΔΕΣΜ-ΟΣ από τις 16 Μαρτίου, όταν και πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση χωρίς εκπροσώπους της Περιφέρειας και τοποθετήθηκε διαχειριστής μέχρι τις 5 Απριλίου. «Βρήκαμε μια εταιρεία ακέφαλη» σημείωσε ο κ. Τοψίδης, καθώς η Πρόεδρός της από τις 3 Μαρτίου ζητούσε να μην την εκπροσωπεί ενώπιον των δημόσιων φορέων.

Συνεχίζοντας ο κ. Τοψίδης, επεσήμανε πως αποκαταστάθηκε η νομιμότητα στην εταιρεία, καταβλήθηκε η μισθοδοσία των υπαλλήλων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, καθώς και προσαυξήσεις, ανανεώθηκε η σύμβαση 11 υπαλλήλων, οι οποίες είχαν λήξει και προχώρησε η διαδικασία για την πρόσληψη των 50 ατόμων, συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση, πληρώθηκαν λειτουργικές δαπάνες, υπήρξε συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΕΦΕΠΑΕ, πληρώθηκαν 480.000 ευρώ και υπήρξε συνεργασία με το προσωπικό για επιστροφή στην κανονικότητα της εταιρείας.

Στόχος της συνέντευξης τύπου, ανέφερε ο κ. Τοψίδης, είναι «η εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΣΜ-ΟΣ και όχι η αντιδικία». «Χρειάζεται να πρυτανεύσει η λογική από όλους μας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και κάλεσε τον Περιφερειάρχη να προσέλθει η Περιφέρεια στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας. «Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να υπηρετούμε την επιχειρηματική κοινότητα», κατέληξε ο κ. Τοψίδης.