Το σχέδιο, που μπαίνει σε εφαρμογή με πρωτοβουλία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη, έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση περιφερειακών νοσοκομείων που δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο δίμηνο.

Επιχείρηση “ανάσα” θέτει σε εφαρμογή η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, εκμεταλλευόμενη την εικόνα ύφεσης που παρουσιάζει αυτό το διάστημα η πανδημία κορωνοϊού και την αυξημένη διαθεσιμότητα κλινών νοσηλείας. Στο εξής τα νοσοκομεία Ξάνθης και Κομοτηνής δεν θα να νοσηλεύουν νέα περιστατικά κορωνοϊού, αλλά θα τα παραπέμπουν στο νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή της Θράκης, το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης. Σταδιακά, το ίδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στο νοσοκομείο Δράμας, το οποίο θα εξυπηρετείται από αυτά της Καβάλας και των Σερρών, ενώ το Κιλκίς και η Χαλκιδική θα μεταφέρουν τους ασθενείς με COVID-19 στη Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο, που μπαίνει σε εφαρμογή με πρωτοβουλία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη (φωτογραφία κάτω), έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση περιφερειακών νοσοκομείων που δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο δίμηνο, χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και το εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια. Επίσης, ενόψει και του τρίτου κύματος της πανδημίας, στοχεύει να δώσει τις απαραίτητες “ανάσες” στο υγειονομικό προσωπικό, που εργάστηκε στα “κόκκινα” την περασμένη περίοδο, με συνεχόμενες βάρδιες, χωρίς άδειες και ρεπό. Η διάρκεια εφαρμογής του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το αν και πότε θα ξεσπάσει το αναμενόμενο τρίτο κύμα, με την πρόβλεψη να οργανωθούν εκ νέου κλινικές COVID με επάρκεια κλινών στα νοσοκομεία όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, εφόσον υπάρξει νέα έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων.

“Το σχέδιο έχει σκοπό να αποσυμφορήσει ορισμένα περιφερειακά νοσοκομεία και να τους δώσει τον χρόνο να αναδιοργανωθούν, ενόψει του νέου κύματος. Τα νοσοκομεία αυτά θα επιστρέψουν σταδιακά σε μια μορφή που θα μοιάζει με αυτή του περασμένου Οκτωβρίου, πριν από το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος. Σε περίπτωση νέας έξαρσης κρουσμάτων θα ριχθούν και πάλι στην μάχη με νέες δυνάμεις. Αν το τρίτο κύμα δεν έρθει, κάτι που όλοι το ελπίζουμε, θα παραμείνει η κατάσταση ως έχει”, εξηγεί στο iatronet ο κ. Τσαλικάκης και περιγράφει πώς θα γίνεται στο εξής η διαχείριση των περιστατικών COVID-19. “Τα μικρότερα νοσοκομεία θα εξακολουθήσουν να διαχειρίζονται τα ύποπτα περιστατικά. Μετά από ένα θετικό PCR τεστ, και εφόσον το περιστατικό χρήζει νοσηλείας, αυτό θα διακομίζεται στο νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής. Επίσης, θα μεταφέρονται τα πιο βαριά περιστατικά από όσα ήδη νοσηλεύονται στις κλινικές COVID αυτών των νοσοκομείων”.

Το σχέδιο αφορά αποκλειστικά τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές κορωνοϊού των συγκεκριμένων νοσοκομείων, οι οποίες σταδιακά θα αδειάσουν με την ολοκλήρωση της νοσηλείας όσων βρίσκονται σήμερα σ΄ αυτές, και όχι στις ΜΕΘ όσων νοσοκομείων διαθέτουν.

“Σήμερα, υπάρχει μια ύφεση που μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο. Στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” της Θεσσαλονίκης, που νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς με COVID, υπάρχουν διαθέσιμα 45 κενά κρεβάτια. Αυτό ούτως ή άλλως λειτουργεί ως δεξαμενή αποσυμφόρησης και μεταφέρονται εκεί περιστατικά από το ΑΧΕΠΑ και το “Ιπποκράτειο“. Στο εξής θα νοσηλεύει και ασθενείς που θα μεταφέρονται από τα νοσοκομεία Κιλκίς και Πολυγύρου», τόνισε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ. Στην ίδια λογική, τα νοσοκομεία Σερρών και Καβάλας θα δέχονται περιστατικά COVID από τη Δράμα, ενώ η Αλεξανδρούπολη θα νοσηλεύει ασθενείς από τους άλλους δύο νομούς της Θράκης  Ξάνθης και Ροδόπης.

Οι πρώτες διακομιδές στη Θράκη

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι έτοιμο να εφαρμόσει το σχέδιο, όπως ανέφερε στο iatronet ο διοικητής του, Ευάγγελος Ρούφος (φωτογραφία πάνω). “Σήμερα έχουμε κάτω από τη μισή πληρότητα σε σχέση με τη μέγιστη δυνατότητα νοσηλείας. Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι. Ούτως ή άλλως, έχουμε νοσηλεύσει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς”, τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνολο των νοσηλευόμενων σε απλά κρεβάτια COVID και ΜΕΘ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 40, όταν στο peak της πίεσης έφτασαν και τους 112. Στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένες οι 8 από τις 21 διαθέσιμες κλίνες.

Στην Κομοτηνή, η διοίκηση και οι γιατροί του “Σισμανόγλειου” νοσοκομείου της πόλης ενημερώθηκαν για την εφαρμογή του σχεδίου «ανάσα» την περασμένη Παρασκευή, όταν ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ βρέθηκε εκεί με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό. Από τη Δευτέρα, ήδη, άρχισαν οι διακομιδές ασθενών προς την Αλεξανδρούπολη. “Σήμερα στέλνουμε πέντε από τους 15 ασθενείς με κορωνοϊό. Η πρωτοβουλία αυτή μας δίνει ανάσες και μπορεί να μας επαναφέρει σε μια κανονικότητα, έπειτα από μια μακρά περίοδο έκτακτης ανάγκης, καθώς τα περιστατικά που νοσηλεύουμε μπορεί ακόμα και να μηδενιστούν”, είπε στο iatronet o διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Κομοτηνής και συντονιστής για τον COVID-19, Γιώργος Πατλάκας (φωτογραφία κάτω).

“Τα νέα περιστατικά, που προσέρχονται ως ύποπτα, ακόμη και αυτά με θετικό rapid test, θα τα κρατάμε εδώ για λίγες ώρες ως μια μέρα και εφόσον προκύψει θετικό και το PCR τεστ, θα το μεταφέρουμε στην Αλεξανδρούπολη”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το “Σισμανόγλειο” δεν διαθέτει ΜΕΘ, ενώ η κλινική COVID που διαμορφώθηκε λόγω εκτάκτων αναγκών έχει τη δυνατότητα νοσηλείας 40 ασθενών, με πρόβλεψη για λειτουργία και δεύτερης κλινικής, με άλλα 40 κρεβάτια, εφόσον παραστεί ανάγκη. Χθες, μετά από καιρό, δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού στο νομό Ροδόπης.

Πηγή: iatronet.gr