ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Αυτές τις μέρες διάβαζα για μια Οργάνωση: Καρμανιόλα = μέλη ενός Λαϊκού Κινήματος στη Σάμο, σε αντιπαράθεση με τους «Καλικάντζαρους», προεστούς που είχαν συμμαχήσει με την τουρκική εξουσία, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και ήταν μια ριζοσπαστική ομάδα με ηγέτες τους Λυκούργο Λογοθέτη και Καψάλη Χριστόδουλο.

Φυσικά και υπήρξαν θύματα. Ήταν όμως μια αγωνιστική εξόρμηση για το συμφέρον των υποδούλων Ελλήνων.

Ας αναλύσουμε δύο έννοιες.

Επαναστατική Οργάνωση: Μια αντιδραστική δράση, όταν μόνο προς όφελος της άρχουσας τάξης λειτουργούν στρατός, δικαιοσύνη, αστυνομία και οι εξεγερθέντες ενεργούν για τη Δημοκρατία, την πάταξη της ανισότητας και τη δικαιοσύνη. Είναι λοιπόν μια δικαιολογημένη και απαραίτητη μέθοδος που αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης και ξεκινάει συνήθως με λιγοστά άτομα που αψηφούν τη ζωή τους και κατόπιν συσπειρώνει στη δράση λαό σε συγκρούσεις με τους αστικούς θεσμούς με αυτά τα μαζικά επαναστατικά κοινωνικοπολιτικά μέτωπα, ενός ξεσηκωμού για πραγματική ελευθερία, αφού είναι μια απεγνωσμένη ταξική πάλη για δικαιοσύνη (Γαλλική Επανάσταση, Οκτωβριανή Επανάσταση, Κουβανική Επανάσταση και τόσες άλλες με αρχηγούς που έγιναν σύμβολα αγώνα και πάλης). Όπως επίσης για αποτίναξη διδακτορικού καθεστώτος (εξέγερση Πολυτεχνείου το 1973 κατά της Χούντας).

Εγκληματικές Οργανώσεις: (Φασισμός – Ναζισμός) Ιδεολογίες με εξουσιαστική βία ως προνόμιο των αρχηγών με πολιτική πρακτική την αυταρχικότητα και τον δεσποτισμό, με αυθαιρεσία και με αντιδημοκρατική συμπεριφορά (Μουσολίνι, Χίτλερ, Μεταξάς, Χρυσή Αυγή). Μια ακροδεξιά, υπερεθνιστική ιδεολογία. Είναι εγκληματική δράση οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων, με μέλη που δρουν με δόλο, ρατσισμό και εθνικοφροσύνη, με διαρκή χρονική περίοδο και «ανθίζει» σε περίοδο κρίσης κρατών και η αύξηση οφείλεται στα κενά δομών του εκάστοτε κράτους με σκοπό την εξολόθρευση της Δημοκρατίας, του Κομμουνισμού και των ατόμων με σωματική ή νοητική υστέρηση και με φυλετική διάκριση των πολιτών.

Συμπέρασμα: Καμία σύγκριση μεταξύ των δύο αυτών οργανώσεων.

Τα συμπεράσματα δικά σας.