Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 η τελετή εορτασμού της 76ης επετείου της Μάχης των Παπάδων, στο χώρο του μνημείου πεσόντων, στη γέφυρα των «Παπάδων» του Νέστου ποταμού (35ο χλμ. Δράμας – Σιδηρονέρου, επί του κεντρικού δρόμου). Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας, την ΔΕΚΠΟΤΑ, την κοινότητα Σιδηρονέρου και την Ε.Α.Ο. – Ε.Σ.Ε.Α. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Στο μήνυμά του ο Βουλευτής κ. Μπλούχος ανέφερε τα εξής: «H μνήμη είναι καθήκον, και η επιμνημόσυνη δέηση είναι η προσευχή στο Θεό, να κρατήσει αιώνια στη μνήμη Του, τους αγαπημένους μας, τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση και ηρωισμό πριν 76 χρόνια έδιωξαν τους Βούλγαρους κατακτητές από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας. Έδωσαν έτσι, στο πεδίο τη μάχης ένα τέλος στις κατακτητικές διαθέσεις των Βουλγάρων που επιθυμούσαν τη Δράμα και την Καβάλα ως έδαφός τους.

Η μνημοσύνη της Μάχης της Γέφυρας των Παπάδων αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πατριωτισμού των Δραμινών πολιτών».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, στο μήνυμά του για την ημέρα, σημείωσε: «Με τη σημερινή τελετή, φέρνουμε στην μνήμη μας το ιστορικής σημασίας γεγονός της Μάχης των Παπάδων, που διεξήχθη τον Μάιο του 1944 μεταξύ των ελληνικών αντιστασιακών ομάδων και του Βουλγαρικού Στρατού. Σήμερα, αποτίνουμε φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές, σε αυτούς που πολέμησαν, σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους.

Ήταν μια πολυήμερη, νικηφόρα, ηρωική αναμέτρηση στο πεδίο της μάχης, που έκρινε την τύχη της περιοχής, την μοίρα αυτού του τόπου, κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τερματίστηκε η τριπλή κατοχή της πατρίδας μας με την ήττα των Δυνάμεων του Άξονα.

Μια μάχη που εντέλει έκρινε την ελληνικότητα της ίδιας της Μακεδονίας μας, η οποία άλλωστε είναι ιστορικά κατοχυρωμένη! Η Μακεδονία υπήρξε ανέκαθεν χώρος ελληνικός, από την αρχαιότητα ως τη νεώτερη εποχή. Τιμούμε αυτούς που έπεσαν για την Ελευθέρια της Πατρίδας μας! Η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη!».

Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, στο μήνυμά του, επεσήμανε: «Αποτίσαμε φόρο τιμής, όπως αρμόζει στους πεσόντες της μάχης, οι οποίοι πότισαν το Δέντρο της Ελευθερίας και της Ειρήνης θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή και αποτελώντας φωτεινά παραδείγματα ανδρείας και φιλοπατρίας για μας και τις επόμενες γενεές. Αιωνία τους η μνήμη».